Wat is een spondylodese?

0
2915
kerst vieren nog voor de spondylodese operatie

Wat is een spondylodese of rugwervelfusie?

De spondylodese is het kunstmatig vastzetten/fuseren van twee of meerdere wervels. De spondylodese wordt ook wel een ‘rugwervelfusie’ of het ‘vastzetten van de rug’ genoemd.

Spondylodese gemakkelijk uitgelegd

Verschillende oorzaken van rug- en/of beenpijn kunnen worden verholpen door een spondylodese te plaatsen. Zo kunnen rugwervels die los zitten van de wervelkolom (aangeboren of door een ongeluk) worden vastgezet. Ook ingezakte wervels kunnen voor veel rugpijn zorgen omdat zenuwen knel komen te zitten. De spondylodese: een constructie van titanium schroeven en mogelijk ook een blokje, de z.g.n. ‘cage’ wordt gebruikt om de rugwervels vast te zetten. De schroeven zorgen voor stevigheid en het blokje (cage) zorgt voor voldoende afstand tussen de wervels zodat de zenuwen ruimte krijgen. In het blokje, de cage wordt vermalen eigen bot geplaatst. Zo groeien twee wervels in 3 tot 12 maanden aan elkaar vast m.b.v. eigen bot! Mooi toch?!

Mijn spondylodese, slechts een paar dagen verwijderd

Na drie jaren van rugpijn is het dan bijna zover: ik ga nog meer rugpijn krijgen! Hé? Jazeker, maar wel met een zéér goed doel: die ellendige rugpijn flink verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Omdat dit einddoel nog ver weg is, en ik dit gelukkig niet helemaal alleen hoef te doen, wil ik jullie graag op de hoogte houden van de ontwikkelingen via blogjes zoals deze.

Spondylolisthesis-verschoven-rugwervel

Welk probleem lost de spondylodese voor mij op?

Mijn onderste wervel (L5) zit los van de wervelkolom (S-boog). Hierdoor is mijn tussenwervelschijf (schokdemper) versleten: zie groene lijnen in de foto hierboven. Omdat hier spieren langs en zenuwen doorheen lopen, zorgt dit voor pijn in mijn onderrug, linker bil en been. Om dit te verminderen of zelfs weg te nemen, wordt mijn wervel met schroeven aan de wervelkolom (S-boog) vastgezet. De versleten tussenwervelschijf wordt vervangen door een kunstmatige namaak ‘schokdemper’ (cage). Omdat de gele constructie in de afbeelding hieronder moet vastgroeien, moet ik lang op bed liggen: een ware winterslaap van 3 maanden.

Spondylodese illustratie

Mij een duwtje in de (spondylodese) rug geven?

Het feit dat velen van jullie graag langs willen komen maakt mij blij. Ook als de reden is mij uit te kunnen lachen tijdens de morfine trip! Zelf ben ik ook benieuwd of ik nu over pinguïns, garnalen of een picknick ga praten! Anderen willen wijn drinken op bed of gewoon gezellig bijpraten. Heel fijn allemaal! Ik heb echter wel begrepen van anderen spondylodese patienten dat ik zeker in het begin héél moe zal zijn. Ik zal dan niet heel veel of lang bezoek kunnen verdragen. Jullie kunnen mij gewoon appen. Je krijgt waarschijnlijk geen of een raar antwoord ;). Voor goede info kunnen jullie Richard bellen. Hij zal ook proberen het bezoek een beetje te verdelen de eerste dagen. Na ca. 5 dagen mag ik weer naar huis! Dat zal zijn bij mijn ouders Theo en Anke die mij weer ouderwets gaan verzorgen 🙂

vrienden als mantelzorgers spondylodese

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER