Waarom ik mijn spondylodese ervaring deel?

107
62097

Spondylodese ervaringen

Ze zijn schaars op internet. Daarmee bedoel ik niet de doem scenarios op lotgenoten fora o.i.d. Mensen die in een poging van hun rugpijn af te komen, kiezen voor een spondylodese die ze minstens even veel pijn en vooral frustratie bezorgt. Op Youtube vind je ook het één en ander aan spondylodese ervaringen. Zeker wanneer je gaat zoeken op ‘spinal fusion’. Je zit dan al snel te kijken naar met morfine volgespoten Amerikanen die direct na hun operatie volledige dagen achter de laptop zitten. Zie hierboven in de video Mark of ‘treadbroker‘ op Youtube. In Amerika heb je 6 maanden ‘garantie’ op je operatie. Om die reden worden mensen volgestopt na hun spondylodese operatie met morfine en andere pijn medicatie. Daarnaast is het ook gewoon heel Amerikaans om naar de pot met pillen te grijpen en te snel te zwaar trainen in de sportschool. Ik kijk liever naar de spondylodese ervaringen van Canadezen op Youtube. Hiertussen vind je meer succesverhalen en ervaringen met de spinal fusion die meer verantwoord en realistisch zijn.

Mijn spondylodese ervaring op internet

Ik heb ervoor gekozen mijn spondylodese ervaringen te delen met Nederland. Dit omdat ik het heel fijn vond om te kunnen leren van andere spondylodese of spinal fusion ervaringen. Zoals van de canadees Derek Spratt die na een half jaar weer 90 km kon fietsen. Niet geheel pijnloos, maar “it wasn’t too bad” zoals hij zelf eerlijk zegt. Eerlijke en volledige spondylodese ervaringen, dat is waarmee ik in mijn ogen andere spondylodese patienten kan helpen. Geen doem scenario of onrealistisch succes verhaal zoals van Aaron Chase (zie hieronder). Ik heb gepoogd mijn spondylodese ervaring zo op te schrijven dat het zowel mijn diepte als hoogte punten illustreert. Feit is dat een spondylodese ervaring gepaard gaat met frustratie. Frustratie over hoe lang het duurt voordat je weer een beetje normaal kan functioneren of frustratie over blijvende klachten.

Ik hoop dat wanneer jij een spondylodese operatie ondergaat, mijn ervaring je een klein voorproefje kan geven op wat er komen gaat. Ook probeer ik tips te geven over hoe je om kunt gaan met je spondylodese. Vragen die ik had en bij mij onbeantwoord beven door medisch specialisten. Ook al is ieder spondylodese herstel anders, het is fijn om te kunnen lezen over anderen wanneer je voor de derde keer het gras hebt zien groeien vanuit je bed in de woonkamer. Wachtend op je bot dat bezig is aan te groeien. De spondylodese is voor mij de juiste keuze geweest. Ondanks de lichte beperking, kan ik steeds meer. Dat meer kunnen is iets waar ik zo nu en dan nog eens een nieuw blog over zal schrijven. Ook als het niet goed gaat zal ik dat opschrijven. Zo heb jij een eerlijke spondylodese ervaring.

Groeten en succes!

Tessa

(Overigens is Tessa niet mijn echte naam. Het is een pseudoniem zodat wanneer iemand mijn naam Googled, niet direct dit blog als eerste zoekresultaat naar boven komt)

DELEN

107 REACTIES

  1. Beste Tessa.ik ben ook geopereerd, 3 maand geleden.
    Ik heb zenuwbeschadiging L 5.
    Ik kan nog bijn niets!!!
    L5 S 1 staat vast.nu kan ik wel zitten. want ik kon niet meer zitten.
    Wanneer ga ik wat beter worden?

    • Hi Ollivier,

      Het hele traject van operatie tot pijnloos resultaat duurde bij mij 1,5 jaar. Het is een lange weg, zeker. Je hebt het herstel echter zelf ook grotendeels in de hand. Een goede houding en heel langzaamaan opbouwen van activiteiten zijn echter super belangrijk. Veel wandelen heeft mij ook goed geholpen. Sterkte! Gr. Tessa

      • Hoi hoi. Ik ben 23 maart geopereerd en enkel L4 en L5 vastgezet. Ik mocht dag na operatie alweer lopen. Eerste week zo stijf als een hark, maar elke week aanzienlijke progressie. Na twee weken liep ik weer buiten met rollator. En vanaf 3e week weer gewoon. Alleen niet zo snel en even wennen met stoepjes. Na verwijderen krammen, ging het supersnel. Stijfheid verdween en nu na 3 maanden start mn fysio. Voel me supergoed!!! En viel mij alles mee 🙃👍👍👍

        • Hey Debby, hier ook 4 en 5 vastgezet. Na 3 weken lig ik nog steeds best in bed. Lopen gaat vlotter maar in de zetel hou ik het amper een half uur uit. Hoe gaat het intussen met jou na toch reeds een half jaar?

  2. Hoi Tessa,
    Ik ben twee weken geleden geopereerd ( L5,S1) ,vond de operatie heftig. Operatie is gedaan via buik en rug. Nu heb ik sinds een week last van zeer erge zenuwpijnen in beide benen, zo erg dat mijn medicatie hier op aangepast is . Is dit herkenbaar? Deze pijnen zijn zeer heftig en 24/7 aanwezig. Enerzijds ben ik bang dat er iets niet goed is gegaan bij de operatie ,anderzijds heb ik gehoord dat de voorheen beknelde zenuwen weer hun weg moeten banen na de operatie. Graag hoor ik ook van andere of zij deze ervaring hebben, groetjes Danielle

    • Hoi Danielle,

      Vervelend, dat je zoveel pijn hebt. Wat jij hebt, had ik niet. Wat ik wel had waren ‘restless legs’ ofwel continu onrustige benen. je merkt pas hoe belangrijk zenuwen zijn wanneer ze hun werk niet juist doen. Mijn zenuwen moesten blijkbaar ook ‘hun weg banen’. Ik hoop voor je dat dit bij jou snel beter gaat.

      Groeten!

    • Deze zenuwpijn in de beide benen geb ik ook gehad na mijn operatie nu bijna 15 jaar geleden . Is er idd dag en nacht en soms ondraaglijk. Ik word binnen kort weer geopereerd aan wervel der boven . Ben toch zeker 12 jaar heel goed geweest van mijn operatie .

    • beste,
      men vriend is na ongelukkige val van paard en rug in 2 was geopereerd, dit was 12 april 2021, na de val is hij nog 2 dagen blijven ‘lopen’, koppig…gaat niet vlug pijn of zwakte toegeven,…soit, na operatie 3-4 keer controle mocht ook omdat hij niet kan thuis zitten, na 4 maand progressief terug werken, wat ik raar vond want mocht 3 maand niks doen niks huishouden niks gewoon na een paar dagen zag je dat hij bijna niet meer kon van de pijn baas ook paar keer gezegd stop maar vroeger terwijl hij maar 4u per dag werkte dus bleef ik zeggen dat hij niet klaar was, maar geen gehoor zelfs nu 31-12-2021 nog niet want 10-01-2022 zou hij terug fulltime ‘moeten werken van dokter die operatie heeft gedaan, trouwens heeft ook niks rugschool of begeleiding gekregen enkel 7 dagen verpleegster die wonde kwam verzorgen had wonde op de rug 2 langs zijkant 1 rib weggenomen, zoals ik zei hij gaat pijn niet rap toegeven al een hele week is hij thuis bouwverlof en zit nu al met tranen dat hij echt niet meer kan van de pijn maar in zen heup en been, al paar keer fotos genoemen enzo,niks te zien zegt dokter alles zit goed vast is slijtage van de heup en zit tss zen oren krijgen we te horen…..nu maandag gaan we naar collega van huisdokter die ook rugschoolpatienten begeleidt ook zij vond hget raar niks begeleiding enzo,maar wat kan je nog doen? al is het pijn wat verlichten hij heeft brufen maar werkt niet echt meer, is ook frustrerend voor hem want steekt meer en meer in zen hoofd dat hij nooit meer oude gaat worden, ,iks meer gaat kunnen, rolstoel gaat belanden,enzo…mensen met tips of eender wat die iets kan helpen mogen gerust even mailtje sturen hoor zijn ten einde raad en vindt echt niet kunnen op die manier van de dokter is trouwens 3e keer dat hij opratie heeft uitgevoerd, kooi enzo gestoken, waarbij eerste 2 personen invalide zijn verklaard en dus in rolstoel zitten…. alvast dank jurgenaercke@hotmail.com

  3. hallo iedereen ,ik vind het best moeilijk het evenwicht zoeken met wat je mag en niet mag .het is wel een feit dat je moet bewegen dat voel ik wel ,maar je kan toch niet heel de dag bewegen ,ik ben nu 4 weken geopereerd .heb last met uit bed te komen en het duurt toch lang voor ik op de been ben .zal wel normaal zijn denk ik ,heb ook wel pijntjes vooral in de rchter been ,maar als ik jllie lees is dit precies normaal .ook onrustige benen en pijn naast de wervels die vast staan ,woensdag mijn eerste controle ,zou zo graag gaan revalideren kwestie van iets anders te doen .groetjes !

    • Beste Tessa,
      Zes maanden geleden heb ik een spondylodese operatie gehad, L3 en 4 vastgezet en een cage. 20 Jaar lang (ik ben 59) regelmatig rugklachten, soms hielp fysiotherapie. Ik heb de laatste jaren ook nog manuele therapie gehad, osteopathie, podotherapie, mensendieck maar niets hielp, fysiotherapie uiteindelijk ook niet meer. Bil- en beenpieren raakten steeds verkrampter en benen gingen tintelen naast de pijn in onderrug bij zowat iedere beweging. Na een mri-scan ging alles heel snel en ben ik dus geopereerd. Ik heb 3 maanden een hoog- laagbed in de kamer gehad en dat is echt een must. 2 Weken na de operatie pijnstilling afbouwen en het eerste wat toen opviel was dat de oude pijnklachten weg waren. Wandelen opbouwen, naar buiten, het voelde echt heerlijk allemaal! Wel heb ik een paar weken een erg brandend gevoel aan bovenbenen gehad. Dat had te maken met de zenuwen die weer “hun weg moesten vinden”. Ik heb vanaf een week na de operatie begeleiding gehad van een fysiotherapie die hierin gespcialiseerd is. Ik oefen daar nu 2x per week op apparaten. Er is een trainingsschema waarin ik langzaam mijn rug meer beweeg en belast. Ik heb 2x controle gehad bij de chirurg en het zag er allemaal goed uit. Over 6 mnd weer controle. Sinds maart ben ik aan het reīntegreren op werk (onderwijs). Op het moment is de grootste uitdaging het zitten uit te breiden en voldoende af te wisselen met staan/lopen. Mentaal moet ik het werk ook echt opbouwen, dat gaat niet meteen makkelijk. Kort gezegd: de kwaal is weg en ik herstel van de ingreep, ik ben een goed eind op weg.

      Het gaat allemaal erg goed en volgens plan. Ik heb vanaf dag 1 duidelijke instructies gehad over wat wel en niet kan en hoe ik dingen moet doen, zowel van de arts als van de fysio- en de ergotherapie. Het vraagt veel discipline van mij maar het geeft me dus ook houvast bij het geleidelijk opbouwen en herstellen.
      Het is leuk om jouw verhaal hier te lezen. Vooral je tips mbt staan in plaats van zitten. Zodra de café’s weer open mogen ga ik het ook proberen: lekker staan en dat ze dan bij mij komen afrekenen 😉

  4. 2weken geleden geholpen ook de l5 s1 vast laten zetten . Gaat nu steeds beter nagenoeg geen pijn loopt alls een kieviet .mag nog geen zware dingen optillen maar voor de rest valt het me niet tegen .ben geholpen in zwolle meeste pijn in de benen ben ik kwijt .

    • Hoi Dennis, mooi dat het zo goed gaat. Ik wordt as woensdag geopereerd in Zwolle, ook de L5/S1 vast. Dus jouw positiviteit bied hoop….👍🏼
      Hoe gaat het inmiddels met je?
      Groeten Marco

  5. Hoi Tessa,

    Je schrijft dat er niet veel ervaring verhalen te vinden zijn op internet. Dat viel mij in 2009 ook al op (In dat jaar ben ik geopereerd. Een volledige spondylodese (simpel gezegd van mijn nek tot aan stuitbeen vastgezet). Om die reden heb ik toen een blog gemaakt. Ik denk omdat de technieken in de afgelopen 10 jaar niet veel veranderd zijn, mijn blog nog steeds behulpzaam kan zijn voor mensen die nog geopereerd moeten worden. Kijk maar eens op http://www.flipjanssen.nl

    • Gaaf Andre, dat jij ook jouw verhaal op internet met ons deelt. Ik heb bewondering voor je doorzettingsvermogen! Je foto’s maakte indruk. Veel plezier met je ‘nieuwe rug’ Andre!

  6. Hallo allemaal , binnen een paar weken is het mijn beurt.L4/L5 en S1 worden aan elkaar gezet, dit alles in het Umc.Na het lezen(wel een keer of 5)van deze blog zie ik alleen op tegen 3 maanden helemaal plat, ik heb ADHDXL dus een hyper stuiterbal, en mij vast houden in bed 3 maanden pffffff gaat nog wat worden.Ik blijf de berichten volgen, en Tessa heeeeel veel dank voor je verhaal ik ben er gerust door geworden.

  7. Ik ben 26 januari geopereerd en lumbaal 3,4 en 5 zijn bij mij vast gezet . Dit na twee eerdere laminectomie operaties. Vlak na de operatie veel pijn maar op dat moment nog geen morfine pomp. Daarna zes uur plat op de wond liggen. En de pomp tot ongeveer vier keer gebruikt. Na de zes uur even op de zijn gelegen, dat ging niet makkelijk maar was oké. Andere zij wat minder dus snel weer op de rug. Inmiddels 8 dagen thuis en het gaat goed. Lig veel maar zet lkkr kopje thee maak een broodje e.d. ik loop ook al kleine stukjes buiten met de hond, zonder aangelijnd te houden. Ook dat gaat redelijk goed. Pijn is mijn heel erg meegevallen, maar dit de eerdere operaties op het ergste voorbereid mogelijk scheelt dat. Krammen gaan er vrijdag uit. Heerlijk weet ik uit ervaring. Ik heb nu al minder pijn met uit bed komen s’morgens, dan voor de operatie. Ik heb dus goede hoop. Morfine al hele dag niet ingenomen en daar gaat prima, alleen maar mijn paracetamol 6 per dag. Ik ben tot nog toe blij!

    • Hallo

      Ik ben zelf ook geopereerd op 13 maart 2019. L4 l5 s1 vastgezet ook. Zelf kan ik wel al wat rondlopen en bewegen. Wel heb ik veel last van die krammen in mijn rug (33stuks) . Heel dat gebied is super gevoelig en tegen de avond weet ik niet meer waar ik best ben..plat op mij rug of op mij zij maakt allemaal niet uit. Nochtans overdrijf ik niet qua bewegen en zo ik wissel regelmatig af. Hoop dat die pijn betert na het verwijderen van de krammen? Zie in uw blog dat je daar ervaring mee hebt..

      • Beste. Hoe gaat het nu met jou rug? Ze zouden de L4 en L 5 ook vastzetten maar ik ben zo bang. Grt nadine

  8. Ik heb spondylodese-operatie in 2006 moeten laten uitvoeren na een halvelings mislukte hernia operatie L4-L5 een jaar eerder. Operatie was minimaal invasief via de lies. Na een maand zat ik weer op de hometrainer en na half jaar kon ik weer deelnemen aan triathlons en doe dit nog steeds. Allen traag stappen/slenteren/lang staan bezorgt me wat ruglast, 2 tot 3 uren hardlopen gaat dan weer probleemloos …

  9. Graag zou ik in contact willen komen met mensen , die al heel lang geleden een spondylodese L5_S1 operatie hebben gehad , die van mij is 22 jaar geleden , en nu speelt de pijn weer op zit aan de tramadol, en erge pijn er is een verzakking opgestreden , kwam er uit de fotos, er erge rugpijn , moet nu eerst naar de therapie , graag een berichtje, dank je wel

    • Mijn spondylodese operatie was ook 22 jaar geleden. Maart 1996. In september 1996 weer geopereerd want de linkerkant was losgeraakt. Altijd pijn blijven houden. Vorige week weer eens een scan gehad, linker schroef heeft weer losgelaten.

      • Vervelend Christine! Meer dan vervelend… Ik hoop voor je dat ze ervoor kunnen zorgen dat je (bijna) pijnvrij bent. Sterkte!

        • Heb op 3 februari 2016 een spondylodeze operatie gehad n.m. L5 – S1 vast gezet, nu kan ik nog amper lopen van de pijn en er zou een zenuw bekneld zitten tussen de schroeven, eet me dood aan de medicijnen ook veel buikpijn en bij mijn genitaliën
          linkerbeen veel uitval en kramp, rechterbeen ook veel pijn, als ik ca. 4 a 500 meter gelopen heb verrek ik van de pijn en kan ik niet meer, al veel naar de ziekenhuizen gelopen voor een oplossing
          maar er wordt weinig gedaan, wel praat men over een zenuw blokkade maar daar wacht ik al zo’n 4 -5 maanden op, weet niet meer wat ik moet doen.
          Graag reactie die dit ook hebben of meegemaakt hebben.
          Groetjes Henk.

          • Henk, probeer eens een andere arts. Ik heb in 2001 twee prothese laten plaatsen op L4/5 en L5/S1 in Alpha kliniek in München. Onvoorstelbaar veel plezier van gehad. De laatste jaren kreeg ik meer last van twee hogere niveau’s L2/3 en L3/L4. Uiteindelijk drie weken geleden, 4 juli, een dubbele spondylodese laten plaatsen in AZ Klina Brasschaat door Dr. Hes. Is in België en Dr. Hes is een Nederlander en een autoriteit op dit gebied. Ik heb uiteraard nog veel pijn, maar heb het gevoel dat het met beetjes beter gaat. Ik denk dat ik volgend jaar weer golf. Resumé; ik zou voor een second opinion gaan. Veel succes, Bernard

    • Dag,
      Bij ook het geval na 20 jaar pijnvrij geweest te zijn.
      Bij mij denken ze dat er een schroef te ver uitsteekt?
      Ik heb er alle vertrouwen in dat het weer goed zal komen.
      Wat mij erg helpt is dat de neurochirurg weer in beeld is.
      Hij heeft naar mijn mening betere inzichten dan een neuroloog.
      Veel succes.
      Groeten Marianna

  10. Hoi mijn naam is Jos Lucas en Ben 61 jaar ,Ik Ben op 15 Maarten 2018 geopereerd aan een spondylodese l5s1 het is nu 23 mei en doe al heel veel maar mag nog niet werken of zwaar belasten Daar Ik ook nog een behoorlijke Pijn aan de rechter Kant van de zijn heb terhoogte van de heup,hoelang kan dat baan Duden ,voor de operatie had Ik Alleen erge pijn in de linker been,afklemming van de zenuw

  11. Hoi mijn naam is Erik, 37 jaar en op 22 februari heb ik een spondylodese L4 / L5 gehad (PLIF). Ten eerste wil ik Tessa bedanken voor haar blog. Ook ik heb er veel aan gehad. Het herstel is denk ik voor elk persoon een andere ervaring en voor iedereen verschillend. Zelf ben ik altijd erg optimistisch. Ik kan helaas tot de dag vandaag niet anders zeggen dat mij het herstel na 4 maand nog wel tegen valt. Wat mij wel helpt is kijken naar de stappen die je per maand boekt en niet per dag. Ik had ook verwacht dat mijn zenuwen en lichaam eerder zou herstellen. Hiervan blijf ik last houden al is het bij bepaalde inspanning te controleren. Luister ook niet naar de buitenwereld, maar naar je eigen lichaam. Ook vind ik het lichamelijk een strijd, maar psychisch een oorlog. We blijven echter optimistisch en uiteindelijk zal ik beide winnen. Iedereen die deze operatie heeft gehad of nog moet ondergaan wens ik veel succes met deze pittige revalidatie!!!!

  12. Ik heb in 1996 een L5/S1 spondylodese operatie gehad. Vond het een zware ingreep met veel pijn. 30cm litteken op de rug, bot uit de heupen gehaald.
    3 Maanden in het gips gezeten van knie tot oksel, been onder een hoek van 30 graden. Daarna 3 maanden afneembaar gipscorset. 2 Jaar later kreeg ik weer klachten en zijn de schroeven verwijderd.

    In 2016 begonnen de klachten weer toe te nemen, zenuwuitstraling in beide benen. Verloor controle over mijn onderlichaam en was een aantal dagen incontinent. Met spoed opgenomen, bij MRI bleek dat dezelfde wervel 10mm verschoven was. Niks meer aan te doen zij men. Of de spuit erin of medicijnen, koos voor medicijnen (amitriptyline).

    Hielp 1 jaar, nu komt de zenuwpijn er gewoon doorheen. Second opinion aangevraagd hij NEDSPINE in Ede. Fijn gesprek gehad, mijn rug is verder nog heel goed en ze zagen het zitten om mijn wervels vast te zetten dmv een moderne operatie en hulp van een 3D CT scan die de neurochirurg helpt om de schroeven met uiterste precisie vast te zetten. Krijg 2 kleine incisies, en hoef na de operatie niet meer in een gipscorset. Gemiddeld herstel is 6 weken tot 3 maanden. Heb nog niet de knoop doorgehakt want ik heb nog veel herinneringen aan de pijn na de operatie in de jaren negentig. Aan de andere kant heb ik geen keuze, mijn verdere leven van die vieze chemische troep dagelijks slikken met allerlei nare bijwerkingen is ook geen fijn vooruitzicht.

    Aan de andere kant soms de twijfel of alles wel goed zal gaan. Degene van jullie die zo’n operatie hebben ondergaan begrijpen wat ik bedoel.
    Iedereen verder een goed herstel toegewenst.

    • Martin ik heb 21 juni die operatie gehad minimaal invasief. Ben nog geen 2 weken verder en gaat zeer voorspoedig. Ik ben 30 juni thuis gekomen uit ziekenhuis omdat ik longontsteking kreeg na ok.
      Na 5 dagen al geen morfine meer en sinds 3 dagen ook geen paracetamol meer. Ik maak korte wandelingetjes en tussendoor zitten 10 minuten . Ik ben erg blij ! Groet Daniëlle

  13. Ik had een kanaal stenose en afgeschoven wervel L5 .
    Stenose is opgeheven en L4 en L5 is vast gezet . Mijn operatie duurde bijna 6 uur omdat er ook verklevingen waren .
    Ik heb 3 kleine littekens van ong. 4 cm en 1 wat grotere precies in het midden van ongeveer 8 cm.
    Ik ben met de spine assist robot geholpen en ook 3D ct scan .

        • Wat grappig jou bericht is van 3 jaar geleden. De dokter van Gaalen die jou heeft geopereerd gaat mij 03-01-2022 opereren.

          Na 2x een hernia is hij nu weer terug en heeft de dokter gekozen voor een spondylodese L4/L5

          Ben heeeeeel nerveus,🙈🙈🙈🙈🙈

    • Ik ben in 2019 geopereerd aan een stenose door d’r.v gaalen (werkt nu in acibadem Amsterdam) met succes. Nu 7 februari. 2022 door uitstraling in de bellen en benen heb ik een spondyodese operatie L4_L5. Wederom ben ik geopereerd door d’r.v gaalen dit is zo’n fijne arts en weet ook heel goed hoe of wat. Hier kunnen andere nog veel van leren. In Harderwijk zei de neuroloog ja niets aan tedoen alleen pijnbestrijding van Gaalen zag wel een oplossing.
      Alleen valt de herstel tijd tegen voor mijn hernia en stenose operatie was het herstel best wel vlot hier lees je over dat het lang duurt.

  14. Vraagje : Ik (50 jaar jong) ga 10 september a.s. onder het mes via de rugzijde, L5/S1. Bij mij is pijn ruim 5 jaar zeer wisselend. Zitten/slapen/fietsen (race) gaan vrij goed. Staan en lopen stukken minder. Lopen maximaal 20 minuten en dan prijniveau richting 8,5/9 en moet ik rusten om verder te gaan. Nu is sporten, m.n. racefietsen mijn hobby. Wie heeft ervaring hiermee na de operatie? Verder lees ik veel negatieve resultaten. Geeft mij niet een al te best gevoel voor de toekomst…

  15. kittie ik wacht ook op een opname voor een operatie na 2 keer een operatie gehad te hebben om een zenuw vrij te maken steeds meer klachten gekregen nu zou l4 en l5 vastgezet worden ik ben er bang voor maar ik kan bijna niet meer op mijn linker been staan lopen gaat bijna helemaal niet nu wordt er gezegd dat ik ook nog moet stoppen met roken wat ook heel zwaar is omdat ik al heel lang rook heeft iemand dat ook mee gemaakt dat hij moest stoppen ik ben aan het minderen heb ook een e sigaret moet het er voor over hebben maar met alles wat op je af komt is dat ook nog eens zwaar

  16. Het schijnt dat het aan maken van nieuw bot heel slecht gaat bij rokers .
    Daar worden duidelijk slechte resultaten mee behaald.
    In Amerika word een spondylodese bij rokers zelfs geweigerd.
    Je zult het er voor over moeten hebben.
    Het zal moeilijk zijn maar de rest van je leven amper kunnen lopen van de pijn lijkt me ook geen optie

  17. En Kittie ik weet waar ik over praat want ik ben een jaar geleden na 32 jaar roken ook gestopt. Geen problemen mee gehad.
    Ik wens je heel veel succes!

  18. 4 en een half jaar geleden ben ik geopereerd aan spondylodese. 4/5. Na dat mijn hernia binnen de kortste keren terug was hadden ze besloten deze operatie uit te voeren

    Nu roep ik al heel lang. Dat het niet goed zit, contact gehad met ziekenhuis waar ik geopereerd ben, die zeiden lekker de warmte opzoeken, sauna enzo. Toch maar weer doorzetten, pijn bleef. Toch maar naar pijnpoli. Die zei. Je gaat maar een boek kopen hoe om te gaan met de pijn. Uit eindelijk was mijn fysio die zei. We gaan naar revalidatie traject, hier ga je leren omgaan met de pijn. Maar eerst moesten er natuurlijk nog wat onderzoeken gedaan worden, afgelopen februari kreeg ik MRI. Daar bleek een schroef gebroken. Omdat ik een revalidatie traject zou starten hadden ze niet veel haast. Want zon traject duurt ook half jaar voor je in aanmerking komt. Dus 11 juni kreeg ik een botscan, en 20 juni de uitslag. En wat blijkt. Het hele kooijtje zoals ze dat ook noemen zit los. De botaangroei heeft nooit plaats gevonden. Dus moet alles er uit en wordt ik helemaal opnieuw geopereerd. Ik lees al jullie ervaringen, en ik hoop zo dat ik straks pijn vrij ben. Helaas duurt het nog 5 maanden. Er moet een speciale arts bij komen.

  19. Hallo

    Ik heb 5 jaar geleden de s1 en l 5 vastlagen zetten .
    En nog steeds niet klachtenprocedures .
    Nog steeds vaak spierpijnen die met trainen niet minder worden
    Misschien toch maar de schroeven laten verwijderen , misschien daar wel last van
    Ook al een aantal keer een epidurale injectie gehad zonder resultaat.
    Bewegen doe ik voldoende , dus het is een raadsel waar deze spierpijnen vandaan kunnen komen.
    Ze mogen eruit want alles is goed vastgegroeid,kan je pas zeggen als ze eruit zijn gehaaldvolgens mj , misschien is dan de spierpijn weg ,trekt door naar de heupen en benen .

  20. Hi Tessa,

    Ook ik heb je blog gevolgd en chapeau zoals je iedereen mee hebt laten lezen en voorbeeld was.

    Ook ik heb afgelopen februari een dubbele spondolyse ondergaan, 8 weken zoveel mogelijk platgelegen daarna langzaam gaan opbouwen. Alles ging goed ik liep in mei alweer zo’n 8 km per dag totdat ik ineens een knak voelde. Na controle in de Maartenskliniek bleken er 2 schroeven doormidden te zijn en een scheurtje in mijn heiligbeen. Ik schrok enorm maar dr Kroeze (fantastische ortho chirurg) gaf aan dat alles nog op zijn plek zat maar dat ik voorlopig weer ff pas op de plaats moest maken. Dus weer ben ik meeste tijd vd dag gedurende 6 weken veel gaan rusten. Weinig lopen en weinig huishouden. Nu in totaal 10 maanden later gaat het de goede kant op. De pijn is een heel stuk minder, zitten gaat goed en ik kan mijn werk gaan opbouwen. Al met al heel veel dank aan dr Kroeze die mij echt het gevoel gaf patiënte te zijn en niet één vd zovelen. Misschien is dit een herstel via een boekje misschien niet. Wel weet ik dat ik geen spijt van de operatie heb gehad. Ik heb iig weer zicht op een beter leven. En natuurlijk iedereen ervaart dit anders en knapt anders op maar houdt moed en geef niet te snel op.

    Gr Sandra

  21. Ook Maartens kliniek wervel vastgezet en ruggenmerg zenuw vrij gemaakt door een koker te plaatsen 2014 kan nu 2018 pijn vrij fietsen en zitten lopen blijft probleem ook langer dan10min staan lastig met eten koken,douchen ik duik meestal maar in bad gaat fijner. Doe loop training maar als ik bij de 2 kilometer zit gebeurd er iets waardoor mijn lijf in een stand gaat van verzet en voel ik me ziek zoals bij griep dan kan ik paar weken weinig ik ben maar gestopt met willen van langere afstanden of langer staan zonder pijn. Pijn vrij zal ik nooit meer worden ben inmiddels 70 en al 10 jaar aan het revalideren. Ben er wel achter gekomen dat na mijn gebroken heup er verschil in lengte is en dus zet ik 2 zooltjes en dat heeft mijn ergste pijn opgelost en ik vraag me af als ik dat eerder had gedaan die hele rug operatie niet nodig was geweest want ik ben er niks mee opgeschoten, kan minder een draai maken die steen blijf ik altijd voelen in mijn rug sta wel rechter op dat weer wel haha. Laat goed onder zoeken of er geen lengte verschil zit dat kan ook veel ellende veroorzaken. Succes allemaal.

  22. Lieve mensen,wat een verhalen!En wat veel ervaringen!Na een ongelukkige val van een paard hield ik veel pijn en na 5 !!! jaar werd pas ontdekt dat mijn L4 en L5 wervels scheef stonden.Ik ben geopereerd bij de rugkliniek NedSpine in Ede door dhr.van de Wijer.De operatie was succesvol en ook het revalideren ging volgens het boekje.Wel heb ik me heel goed aan de voorgeschreven regels gehouden.Ik ben in februari 2014 geopereerd en in mei van datzelfde jaar gingen we met ons gezin op reis naar Amerika.Ik had pijnstillers bij me maar heb ze niet nodig gehad!In juni ben ik weer rustig aan op m’n paard gaan zitten en heb dat langzaam weer opgebouwd.De operatie is nu meer dan 4 jaar geleden en heb eigenlijk vrij weinig pijn gehad wel heb ik last van stijfheid als ik veel gebogen werk doe(vegen bv)Ik doe veel yoga oefeningen en daar voel ik me goed bij als tegenwicht voor het paardrijden.Ik rijd ongeveer om de dag paard.Natuurlijk heb ik beperkingen maar binnen de grenzen van die beperkingen kan ik me heel goed redden.

  23. Hallo iedereen,
    Ik heb in 2013 een spodylodese waarbij ze L5 en S1 aan elkaar hebben gezet d.m.v. een TLIF operatie. Nu bijna 6 jaar later verga ik alweer van de pijn in mijn onderrug, mijn heiligbeen doet pijn en zit het liefste voorover om de pijn te verzachten. afgelopen woensdag bij de orthopeed geweest voor de uitslag van een skeletscan en daar kwam uit dat ik waarschijnlijk onvoldoende fixatie van L5 op S1 heb of een botreactie op het osteosynthesemateriaal, eventueel infectie. Ik wordt nu weer terug verwezen naar de neurochirurg die mij heeft geopereerd. Zijn er meer mensen die dit hebben meegemaakt? En zo ja wat zou een neurochirurg kunnen doen? Ik ben nog net niet de wanhoop nabij van de pijn, ik heb al verschillende pijnmedicatie geprobeerd maar niks helpt.

    • Ik heb in 2010 een spondylodese gehad van de L5S1 die operatie was niet goed gegaan doordat ik door botontkalking de pennen bij het terug zetten van de wervel er weer uit vlogen. Toen hebben zij met grotere pennen en botcement de wervel enigszins op zijn plek gezet. Altijd last blijven houden en uiteindelijk nadat er genoeg botweefsel tussen de wervels was aangegroeid zijn de pennen verwijderd. Ook daarna last blijven houden en zelfs uitbreiding van de pijn. In het ziekenhuis hebben zij altijd gezegt dat alles prima was en zij niks meer konden doen. Afgelopen juni ben ik naar de st. Maartenskliniek in nijmegen gegaan en wat blijkt, Mijn wervels zijn helemaal niet aan elkaar gegroeid. Dus mijn advies is ga naar de st. Maartenskliniek en laat je daar nakijken. Zij zijn daar zeer kundig in rugproblematiek. Succes!

  24. Hallo allemaal,

    Ik kwam toevallig deze pagina tegen, net op het moment dat ik voor een moeilijke beslissing sta. Ik kom in aanmerking voor een spondylondese en heb nadat er weer een mri is gemaakt, maandag een gesprek gehad met Dr. Kroeze, Maartenskliniek. Volgens de berekeningen van de computer werd de operatie afgeraden, maar Dr. Kroeze zag er toch een kans in en mijn leeftijd was nog gunstig (51). De wervels op L5/S1 zijn helemaal ingezakt en littekenweefsel van twee hernia operaties blijft de zenuwen plagen met dus als resultaat altijd pijn in rug en benen. Ik vond Dr. Kroeze minder positief dan vorige gesprekken en hij wees ook op de complicaties zoals als de bloedvaatjes geraakt worden dan is het einde verhaal. Ik ben hierdoor zeer angstig geworden en heb geen goed gevoel meer over deze operatie. Dr. Kroeze zegt ook dat ik mijn verwachting niet te hoog moet leggen en dat het heel goed mogelijk is dat deze operatie geen gunstig effect heeft. Ik sta inmiddels al wel op de wachtlijst, heb het pre operatief onderzoek gehad. Van de anesthesist moet ik eerst afkicken van de oxycodon, en ik moet van Dr. Kroeze proberen een paar kilo af te vallen. Niet dat ik te dik ben…Het afkicken van de oxycodon wilde ik zelf ook al en twee maanden geleden gestopt met roken (anders ging de operatie helemaal niet door), dat is gelukt dus dat afkicken moet ook lukken. En die paar kilo ook wel (ja, dat krijg je als je niet meer rookt). Maar ben na maandag behoorlijk in de war en kan eigenlijk alleen aan de complicatie van de bloeding denken. Als het met gevaar voor mijn leven is dan weet ik niet of deze operatie het waard is….Of denk ik nu te moeilijk over de complicaties?

    • Hallo wendy,
      Het klinkt allemaal heftig, ben je inmiddels al geopereerd.
      Ik sta voor precies het zelfde dillema ik wordt ook binnenkort geholpen ook in maartenkliniek.
      Maar als hun bloedvaatjes zouden raken is dat nog geen einde verhaal pff zou wat zijn en vergeet ook niet dat de maartenskliniek heeeeel goed zijn he.

      Nou ik hoop binnenkort van je te horen.
      Heel veel sterkte.
      Gr Yvonne

  25. Ben 59 jaar JP en woon in België
    Ben op 20 maart 2019 geopereerd door dr Herz te Mechelen.
    S1 L5 L4 spondylondese l3 vrijmaken artrose.
    5 dagen ziekenhuis.
    Ik heb thuis ziekenhuisbed gehuurd wat ik iedereen aanraadt.
    Dan 5 weken plat liggen thuis met wandelen .
    2 weken na de operatie kon ik volledig stoppen met pijnmedicatie .
    Eerste week kleine wandelingen in gang ziekenhuis met corset op maat gemaakt ,moet deze 6 weken gebruiken .
    Week 1 & 2 5x 5min wandelen .
    Nu na 3 weken wandel ik 5x dag 10min .
    Nog 3 weken plat liggen ,dan mag ziekenhuisbed weg en mag ik fietsen .
    Ik kijk er naar uit !!!!

  26. Hier met juiste mail

    Ben 59 jaar JP en woon in België
    Ben op 20 maart 2019 geopereerd door dr Herz te Mechelen.
    S1 L5 L4 spondylondese l3 vrijmaken artrose.
    5 dagen ziekenhuis.
    Ik heb thuis ziekenhuisbed gehuurd wat ik iedereen aanraadt.
    Dan 5 weken plat liggen thuis met wandelen .
    2 weken na de operatie kon ik volledig stoppen met pijnmedicatie .
    Eerste week kleine wandelingen in gang ziekenhuis met corset op maat gemaakt ,moet deze 6 weken gebruiken .
    Week 1 & 2 5x 5min wandelen .
    Nu na 3 weken wandel ik 5x dag 10min .
    Nog 3 weken plat liggen ,dan mag ziekenhuisbed weg en mag ik fietsen .
    Ik kijk er naar uit !!!!

  27. hallo ik ben lenie visser en mijn 5 tussen wervels zijn helemaal weg en ondervind veel pijn loop in maasstad ziekenhuis en arts wil niet opereren maar naar pijn poli en nu 10 weken wachten voor ik aan de beurt ben heb vreselijk veel pijn en ook brand het heel de dag in mijn rug ,, wie kan mij invoormatie geven wat ik nog kan doen word van kastje naar de muur gestuurd en word er gek van ,,,heb geen soiaal leven meer en woon alleen ,, soms denk ik ik wil niet meer de pijn is ondraaglijk ,,,

    • Hallo Lenie, Ik ben een vrouw van 56, ik woon in Rotterdam, had een aangeboren scoliose, en op latere leeftijd verschrikkelijke rugproblemen, zat aan de morfine en zenuwpijnstillers.Geen enkele arts durfde een operatie aan omdat mijn rug zo gecompliceerd was.Uiteindelijk kwam ik terecht bi professor Oner in het UMC in Utrecht.Hij doet alleen erg lastige operaties, en ik heb wel 9 maanden op zijn wachtlijst gestaan voor ik aan de beurt was om geopereerd te worden.Dat is nu 5 jaar geleden.Je moet dus geduld hebben, maar ik kan die arts wel aanraden, want door hem heb ik mijn leven weer terug gekregen.

  28. 25 oktober 2018, spondylodese uitgevoerd S1-L5-L4, cages gepla2atst en een dwarsstaaf tov van mijn L5, omdat de uitstralingspijn en gevoelloosheid naar mijn been stillaan onverdraaglijk werd, en rugpijnen dramatisch toenamen. Uitgevoerd in het brugmann Jette. Vandaag doe ik reeds terug mee aan 1/8 triatlons, kan weer wat aan sport doen en hoop dat ik eind januari 2020 de halve ironman van Dubai kan meedoen. Vandaag ( 07 maand verder) heb ik wel nog wat last van een stijve onderrug, bij wat iets te zware inspanningen geeft de onderrug soms signalen dat het genoeg is geweest…., maar blijkbaar is stijfheid één van de mogelijke blijvende symptomen, maar ben toch tevreden dat ik verlost ben van die tergende uitstralingspijnen en zware rugpijnen…..ben ik volledig pijnvrij in mijn rug, uiteraard niet…….maar het verschil is groot…..Heb ik spijt van de operatie, neen totaal niet, de angst die ik voor de operatie had over wat zou komen, en hoe mijn toekomstig leven eruit zou zien….was totaal anders dan vandaag. Uiteraard heb ik een harde revalidatie achter de rug, en ben nog steeds bezig. Spijtig dat ik geen foto kan plaatsen, op mijn FB pagina kan je ze vinden. Ik zet hier maar even mijn ervaring, om mensen de moed te geven dat het leven niet stopt na een spondylodese operatie……..och ja ik ben bijna 54 jaar 🙂 zeker geen jong veulentje meer 🙂

  29. Begin 2016 heb ik een S1-L5 spondylodese operatie vanuit de rug gehad en het heeft bij mij 2 jaar geduurd voordat ik mijn leven weer kon oppakken. In mijn geval kreeg ik waarschijnlijk door de operatie chronische pijn, waardoor mijn leven 2 jaar gedomineerd werd door pijn en er geen ruimte was voor werk, een sociaal leven of andere leuke dingen. Hoe het normale traject verloopt weet ik dus niet, maar op dit moment gaat het best prima en heb ik zelfs oude sporten als tennis en skiën weer opgepakt. Wat ik wel merk is dat ik in beweging moet blijven. Als ik vanwege drukte minder tijd heb om te sporten, dan krijg ik vanzelf weer last van mijn rug. Ook als de rug niet lekker voelt is sporten wel het laatste waaraan ik moet denken, en dan is het de kunst toch te gaan.

  30. ik heb voor 12 jaar geleden een rugoperatie gehad ,L5 spondylodese van dokter van eeden in alkmaar zieken huis,alles vast gezet maar heb spijt dat ik het had laten doen ,voor die tijd vaak pijn maar dan was het af en toe en kon tussen door mijn werk nog doen na de operatie kan ik vast niet veel meer ,had problemen met lopen en nu nog, was net of ik een loodband om mijn taile zat iedere stap ging heel moeizaam om dat het stijf was daar door steeds meer problemen met lopen probeerde meer te lopen met de hond maar het viel mij steeds zwaarder ,het liefs ging ik zitten dan had ik het gevoel of er niets aan de hand was ,maar ja met het toenemende ouder worden is het steeds moeilijker geworden ,en loop nu met een rolator wat ook moeite kost om dat ik er op leunen moet ,zat bij een koor maar door dat ik bijna niet lang meer kon staan dus moest ik dat ook op geven

  31. Tja. ik begrijp wel dat iedereen zo’n operatie en de pijn op een andere manier beleefd. Zelf ben ik 25 juli 2018 geholpen aan L4 /L5 en ook bij mij duurde de operatie zo’n 6 uur. Ik heb totaal 10 gaatjes in mijn rug, weet ook niet wat ze precies hebben gedaan maar ik weet wel dat er sprake was van meerdere verklevingen en meerdere zenuwen die los gemaakt moesten worden. Ik heb ontzettend veel pijn gehad en ook nu, ruim een jaar na de operatie blijf ik rugpijn houden. Medicatie is afgezwakt naar 3 x 2 paracetamol per dag maar eerlijk gezegd ben ik nog geen dag zonder rugpijn geweest. Ik werk sinds de maand mei ongeveer 10 uur per week thuis want ik ben verschrikkelijk moe en moet in de middag echt even gaan liggen. De pijn is overigens verschoven naar boven toe, vooral tussen mijn schouderbladen en net boven het operatie gebied. Ik vermoed dat spieren en wervel zich aan het “herzetten’ zijn en ondanks het feit dat ik trouw 2 maal per week naar fysiotheratpie ga en mijn dagelijkse oefeningen doe blijf ik pijn houden. Mijn full time baan is dan nog niet zich en dat baart mij zorgen. Ja ik ben 62 jaar maar dat wil toch niet zeggen dat ik al uitgeblust moet zijn. Ik had juist gehoopt dat ik door de operatie meer zou kunnen dan daarvoor maar het tegendeel is helaas waar. Wellicht ben ik dan ook de uitzondering die beschreven wordt. Ik laat me echter niet teveel beperken en houd me keurig aan de voorschriften maar wandel idd veel. Lopen is een prettige houding, beter dan zitten of staan (dit laatste is helemaal moeilijk voor me). Warmte in de rug helpt zeker, elektrisch verwarmde deken of kruik is heerlijk maar met deze zomers temperaturen even niet in beeld. Ik zorg dat ik keurig op gewicht blijf (zelfs iets onder mijn normale BMI) omdat ik denk dat extra ballast ook nadelig kan werken. Verder onthoud ik mij van alcohol of andere zware medicatie, roken heb ik nooit gedaan en hoop daarmee goede resultaten te boeken. Ik vind het wel jammer dat ik na 1 jaar nog niet volledig de “oude” ben en dat ik nog zo loop te klungelen. Ik had me dit anders voorgesteld. Ik ben dan ook blij dat anderen dit minder ervaren en veel positiever zijn. Overigens is uit de scan gebleken dat de aanhechtingen goed zijn en dat er verder geen bijzonderheden zijn te zien. Ik probeer dus maar te doen of alles normaal is maar helaas…….

    • Hallo Lilian, ik ben een vrouw van 56 en ik ben op mijn 14e aan een aangeboren scoliose geopereerd, en helaas moest ik 5 jaar gelden weer geopereerd.Toen zijn L3 tot en met S1 vastgezet, en twee tussenwervelschijven vervangen door metalen cages. Maar voordat ze daar goed bij konden moest eerst de metalen staaf van de vorige operatie verwijderd worden, in totaal een operatie van zo’n 11 uur.Er was gezegd dat ik na ca.3 maanden weer redelijk op de been zou zijn, maar helaas.Ik knapte maar niet op, veel pijn, ook tijdens liggen, en op steeds meer plekken in mijn lichaam.Lopen ging alleen met een rollator, heel veel later met behulp van een stok, en zitten ging al helemaal nauwelijks.Zo heb ik 8 maanden thuis voornamelijk liggend op een ziekenhuisbed in mijn huiskamer doorgebracht, ik dacht dat het nooit meer goed zou komen.Terwijl de operatie voor 100 procent geslaagd was.
      Ik woon in Rotterdam maar ben geopereerd in Utrecht, en nadat ik dus maar niet opknapte kreeg ik daar een gesprek met een revalidatiearts.Hij dacht dat mijn probleem veroorzaakt werd door volkomen vastzittende spieren, en hij raadde me aan om in Rotterdam op zoek te gaan naar een psychosomatische fysiotherapeut.Ik had zo mijn twijfels: zouden al mijn problemen puur een spieren kwestie zijn??Maar goed, een ander alternatief had ik niet, dus ik heb de raad opgevolgd.Omdat ik nauwelijks mobiel was, nog steeds op dat bed in de huiskamer lag, kwam die fysiotherapeut 2 keer per week aan huis en masseerde dan mijn hele lijf, vrij hardhandig, ik zat regelmatig onder de blauwe plekken.En ik moest smeren met van die warmtezalf en meerdere keren per dag de pijnlijkste plekken verwarmen met kruiken.Dit alles om die spieren maar los te krijgen.Het heeft nog behoorlijk wat maanden geduurd, maar het hielp!Na zo’n 1,5 jaar na de operatie was ik eindelijk blij met het resultaat.
      Ik heb nauwelijks nog pijn, terwijl ik voor die operatie aan de morfine en zenuwpijnstillers zat.Ik heb nu zelfs een volkstuintje!Wel laat ik nog steeds regelmatig door een goede masseur mijn spieren losmaken, en ga ik 1 keer in de 14 dagen langs een gewone fysiotherapeut om te zorgen dat ik niet weer vast kom te zitten.
      Dus om een lang verhaal kort te maken: laat door een goede psychosomatische fysiotherapeut eens kijken of jouw problemen ook puur met je spieren te maken hebben, zeker omdat je schreef dat het nu ook al tussen je schouders pijn begint te doen.Heel veel succes.

  32. Hallo,

    Ik heb anderhalf jaar geleden een cage in mijn nek gekregen na een zwaar auto-ongeluk.
    Ik heb er weinig last van gehad vanaf het moment dat de Spondylodese geplaatst is.
    Ik heb zeker een jaar niet gesport en zeer rustig aan gedaan op advies van de arts.
    Nu anderhalf jaar later ben ik weer gaan sporten en krijg ik aardige pijn in mijn nek waar de cage geplaatst is.
    Zou dit iets zijn waar ik me zorgen over moet maken?
    En kan een cage bijvoorbeeld ook weer uit groeien?
    Want de nekwervels willen natuurlijk wel bewegen, alleen de Spondylodese houdt dit tegen.
    Ik ben benieuwd of er iemand gelijke ervaringen heeft.

    Groetjes, Gerrit.

  33. Hoi, wat leuk om hier al enkele dingen te kunnen lezen. Ik ben afgelopen dinsdag geopereerd. L4/l50vastgezet. 2 dagen plat in bed met de nodige infusen enzo. Nu zijn we zaterdag en ben best tevreden.. Bij de afspraak waarbij de operatie ter sprake kwam zei de dokter goh ja herstel.. Je gaat terug lesgeven september 2020,toen wist ik het even niet meer, schooljaar was net opgestart.. Een jaar thuis… Nu kan ik ondertussen zelf uit bed, heel traag en oplettend hoe ik draai. Kan tot aan de badkamer wandelen op de kamer en kan ee’ stukje op de gang. Dan ben ik ook echt wel op. Zitten is een pittige, merk dat dit niet lang lukt, mag ook niet. Best wel wat schrik om naar huis te gaan, gaat me dat lukken.. Ben een bezige bij en stilzitten is niet mijn ding… Maar kom we zien wel.

  34. Hallo!
    Wat een heftige verhalen… iedereen heel veel sterkte met herstellen! Ik denk dat ik van geluk mag spreken.
    Vijf weken geleden (22 augustus 2019) is mijn S1-L5 vastgezet in Bergman Naarden. Ik ben maart 2018 heel hard gevallen met mijn snowboard. Mijn sleutelbeen gebroken (en met 7 schroeven aan elkaar gezet) en mijn rugwervel verschoven inclusief hernia. In eerste instantie zou ik met een robot geopereerd worden (sextant) maar dit ging helaas niet door. Uiteindelijk ben ik op de ‘oude’ manier geholpen. Helaas wel een litteken van 20 cm en mijn rugspieren los gesneden en weer aan elkaar gezet.

    Hoe het mij verging:
    Operatie 22 augustus Bergman Naarden
    Na twee dagen mocht ik naar huis. Eerst veel op bed maar na een paar dagen begon ik al te lopen… elke dag drie wandelingen en langzaam per dag/week opbouwen en 30 minuten op de hometrainer.
    26 augustus: 0.43 km en 0.67 km zeer onwennig en rug instabiel pijn aan rugspieren
    27 augustus: 0.82 km, 1.15 km en 1.12 km pijn aan rugspieren
    28 augustus: 3 x 1.5 km, 29 augustus: 3 x 2.5 km, 30 augustus 3 x 4 km – minder pijn aan rugspieren
    31 augustus 1 x 5 km wandelen (YES) Voor het eerst buiten gefietst en boodschappen gehaald.
    Daarna elke dag 3 x 5 km maar bij last iets minder
    Vanaf 14 september 3 x 8 km, 17 september mijn eerste 10 km sinds 2 jaar!!
    18 t/m 25 3 x 7 km
    26 september 9.7km 28 september 15.2 km en alleen pijn door een blaar op mijn hiel 🙂

    Nu vijf weken verder en mijn pijn is volledig weg. Ik ben sinds gisteren weer gestart met fulltime werken en ik reis met de trein en ik rij alweer sinds een week auto. Uiteraard mag ik niet draaien en bukken, niet tillen (max 5 kg) en moet ik voorzichtig bewegen (geen schokken) maar ik ben SUPERBLIJ met het resultaat. Volgende week moet ik langs voor controle in Bergman Naarden. Daarna starten met fysio en verder opbouwen. Hopelijk mag ik snel weer gaan starten met hardlopen.

    Ik vond het een heel spannende ingreep maar ik ben heel content met het resultaat! Mijn benen voelen na ruim 2 jaar weer gelijkwaardig. Het is even afwachten of mijn botgroei goed op gang komt, maar als het meezit dan verwacht ik over twee maanden weer volop te kunnen sporten. Met snowboarden en moutainbiken wacht ik nog even. Maar ik verwacht dat ik dat ook weer op kan pakken na een jaar.

    Groet, Fred

  35. Ik ben op 6 november laatst leden geopereerd aan mijn rug spondylodese op L5 en s1 de erge zenuw pijn in mijn rechtervoet en been zijn weg. Maar ik heb nog steeds een verlamde voet kuit en bil. Het gevoel is zeer vervelend het prikt krijgt soms koud en soms heb ik het gevoel dat mijn voet in brand staat…onrustig bij het slapen gaan.mijn arts zegt dat dit nog maanden kan aanhouden. Hij spreekt over het stilletjes ontwaken van de zenuw die te lang gekneld zat. Ik moet veel bewegen en wandelen maar daar heb ik moeite mee omdat mijn voet dubbel aanvoelt en mijn hiel pijn doet….de pijn in de wonde valt mee en ik probeer te luisteren naar mijn lichaam. Als een verkeerde beweging doen voel je dit wel als een stekende pijn in je bekken. Ik vraag mij af hoeveel mensen ook zo een last hadden of hebben van die vervelende voet en ook dezelfde symptomen hadden hebben zoals ik ervaar. Ik weet ook niet hoelang mijn revalidatie zal duren tot ik weer de oude ben…ik hoop dat ik ooit weer normaal zal kunnen functioneren want alles gaat zo traag nu…uit bed komen…trappen doen aankleden enz…

  36. Bij mij hebben ze ook wervels vast gezet in 2015 met schroeven van 2 mm en in 2016 de schroeven er uit en 7 mm schroeven er in .dit gebeurde in de klina in Brasschaat bij chirurch goedseels.nu 4 jaar later continu pijnen 24 uur per dag niet houdbaar meer slik 10 tube morfine per dag,300 Mg lyrica .lorazepam .misselijkheid tabletten ….bijna niks helpt leef als een Zombi .de dagen gaan aan mij voorbij .had ik dit maar nooit gedaan heb hier zeer veel spijt van dit was mijn 8e en 9e operatie .ben 55 jaar oud 100% afgekeurd en in de iva .soms denk ik was ik er maar niet meer .dag en nacht pijnen en niemand wil mij helpen .ze durven de rug niet open te maken .wie heeft er een oplossing voor mij

    • Hallo Johan, ik heb zelf erg goede ervaringen met dokter Robert Boelen. Zijn praktijk zit aan de Braillelaan 6 in Rijswijk en heet Kliniek lange Voorhout. Hij heeft neurologen in huis met veel ervaring, bellen en afspraak maken!

  37. In 2012 geopereerd. Na jarenlang onderzoeken en scans en mri s. Kon nauwelijks nog meer dan 100 meter lopen.Daarna schoof de zenuw er weer uit en deed het vreselijk veel pijn. wervels vastgezet met 4 schroeven. Twee kleine littekens op de rug. Operatie duurde 6 uur. Toen ik wakker werd had ik last van spierpijn. De volgende dag mocht ik naar huis. Nooit meer pijn gehad. Na 6 weken weer gaan werken. Onderwijzeres. Nooit ergens last meer van gehad. In het Olvg in Amsterdam! Dokter Bouma!

  38. Hi Allemaal,

    Ik ben Jeroen, 39 jaren jong uit Waddinxveen.
    Afgelopen woensdag 20 mei zijn bij mij S1-L5 vastgezet en is mijn wervelboog verwijderd om zo mijn zenuwen ruimte te geven.
    Ik zat op 120mg morfine voor de operatie en ben na 2 dagen gestopt met morfine en enkel verder met 20mg Oxy. Hierdoor helaas wel echt afkickverschijnselen (warm/koud, zweten/rillen).
    We zijn pas 5 dagen verder maar ik loop wel 2x per dag een rondje om ons blok heen (5 minuten).
    Alles gaat eigenlijk wel goed alleen veel pijn rondom mijn heupen wat weer de benen intrekt. Ik kan het niet echt pijlen maar is echt vervelend. Vanuit de fysio oefeningen heb ik het meeste last met simpwelweg vanuit zittend op een stoel mijn been te strekken. Dat geeft een te erge pijn rondom heup en bil. Is dat herkenbaar voor iemand?

    • jaaa, heel herkenbaar, ik ga morgen weer opnieuw de mri en ctscan krijgen ,7 wkn geleden was operatie. rug hersteld goed maar dat been, pff niet te doen (been,bil,heup stuit) benieuwd wat er uit komt

      • Hoihoi ik heb dezelfde operatie gehad 29 Jan in België . Ook veel last v benen en vooral rechtse kant
        Heel veel last van mijn rugspieren ..en kan niet lang zitten ..hebben jullie dat ook ?

        • Hallo, ik heb dze operatie ook laten uitvoeren in oktober. Ook heel veel pijn in mijn benen en heupen .ben nu 3 weken verder en begint heel stilletjes te beteren . Maar is nog niet gedaan . S morgens uit bed komen ben ik precies een oud vrouwtje en duurd het zeker 1u30 voor ik deftig kan bewegen . Zitten is voor mij een hel. Hoe lang heeft dit bij jou geduurd voor je echt niks meer voelde ? Grtjs Nancy

  39. Vandaag eindelijk weer eens de dokter gebeld. 7 jaar na een spondylodese-operatie l-4 l-5 en een cage plus laminectonmie, niet meer uit te houden. Het is na de operatie nooit meer goed gekomen. Was er wel op vooruit gegaan omdat ik in alletwee de benen uitstraling had naar mijn voeten. Meteen na de operatie was het net alsof er kilo’s lood uit mijn benen was gehaald. Mocht na 2 dagen weer naar huis. Rechterkant was en is nog steeds niet goed, nooit geweest. Eerder voor controle terugegaan dan normaal. Rontgefoto…alles is goed, niks geks te zien.
    Tussendoor vaak Diclofenac met paracetamol genomen in de hoop dat de pijn, uitstraling, weer weg zou gaan. En meestal was dat ook zo.
    Nu laatste weken met het liggen veel last in mijn rug/bekken. Zetpil Diclofenac, kan je zo kopen in Spanje. Toen daarna veel last in mijn bil, wat erbij kwam. Nu óntzettend veel last van lage rugpijn.
    Wordt er zooooo moe van….a.s maandag ( nu woensdag) kan ik bij de huisarts terecht.

  40. Hallo allemaal ik heb ook spondylodesis hier leer ik er mee leven ik had een lichte slijtage bij mijn heupkop daar ben ik geholpen aan mijn rugwou ik daarna doen maar ik heb de huisartsen gevraag terissico maar ik ben een strijder ik ben gaan in onderzoek binnenkort heb ik een speciale gelmatras voor lichamelijke klachten dan word mijn pijn nog minder en word ik meer mobiele bewegen geef nooit de moed op ik heb alles zelf moeten ontdekken wat goed is en wat slecht is strekte jullie

  41. Hoi ik heb inmiddels al 5 operatie,s gehad 1met mislukte operatie had toen hersenvliesontsteking en ook nog 1 na 2weken weer zware operatie een hartinfarct nu de laatste operatie van dik 9 uur 18 schroeven en plaatje en dubbele pinnen een been lengte verschil van dik 4cm nu veel pijn in lies /been en knie kan niet meer goed lopen slapen met liggen veel pijn een hoop elende weet nu ook niet meer wie me kan helpen pas te horen gekregen kan.bij deed voor je doen zij hoe moet het dan verder heb elke dag veel pijn leren leven met pijn zeggen ze dan

  42. Hallo, ook wordt geholpen aan mijn rug door spondylodese, bij mij gaan ze L3,L5 en S1 vast zetten. L4 is compleet stuk en die willen ze afzagen met een watergekoelde zaag en eventueel terug tikken en opvullen met bot. Tussen L5 en S1 zit een slechte tussenwervelschijf en daar willen ze een kooitje tussen plaatsen. Deze operatie wordt door 2 chirurgen en een neurologisch team gedaan gedurende een hele dag tijd. Iemand ervaring met dit soort operaties? Ik vind het niet niks en ook best wel beangstigend.

  43. Hallo, ben 6 maart geopereerd (Splif) operatie L4 en L5 in het OLVG west door neurochirurg dr. bouma, overigens een zeer bekwaam chirurg, operatie goed verlopen na 3 maanden kon ik weer redelijk uit de voeten, gestopt met pijnmedicatie (Oxicodon) doe 2 keer in de week fysio, en loop regelmatig rondjes door het rembrandpark, controle photo van scan zag er prima uit, nu na 6 maanden begint de pijn weer op te spelen, word er moedeloos van, maar goed tessa gaf al aan dat ze na anderhalf jaar pas pijnvrij was, nou maar hopen dat het mij ook zo verloopt, zijn er meer lotgenoten die dit hebben mee gemaakt ??? Maar uiteindelijk toch na een verloop van tijd van de pijn afkwamen, het blijft een zware revalidatie

  44. Ik ben in 2004 geopereerd, Dynesys systeem L4-L5-S1. Enkele jaren later begonnen de problemen, blijkbaar waren 4 van de 6 schroeven losgekomen, en deze hebben het bot versplinterd. In 2014 hele systeem verwijderd. Sindsdien op zeer regelmatige basis naar pijncentrum voor oa zenuwdoorbranding etcetera. Pijnmedicatie: tramadol, feldene (bij schuinstand owv spierverkramping), oxycodone, diazepam, lyrica. Vorig jaar plaatsing neurostimulator, zenuwpijn is nu onder controle en de lyrica gestopt. Mechanische pijn blijft echter en is soms onhoudbaar. Ik ben nog geen 50 jaar en begin de moed op te geven 😑

  45. 22 maand later na operatie S1 L5 L4 vastgezet resultaat —>
    Ongelooflijk welke een lange revalidatie.
    Pijnmedicatie kon ik snel stoppen , na 3 weken volledig.
    Wel heeft het heel lang geduurd voor ik normale dingen kon doen.
    kousen en schoenen zelf aan doen 6 maand
    6 maand terug fitness heel beperkt .
    16 maand terug windsurfen op zee.doe dit al 35 jaar dus ervaring hierin
    18 maand mtb met volledig geveerde fiets
    Ben in winters enkele keren naar Canaries geweest , was iedere keer een grote stap voorwaarts.
    Nu nog iedere maand maak ik nog progressie .
    Meeste resultaat bereik ik als ik rekoefenen doen voor de spieren rond de operatie en warmte , sauna , massage , kersepitkussen , verwarmde niergordel .
    Juiste kine oefeningen , alles aansterken en daarna ontspannen door massage of warmte heel belangrijk.
    Pijn is er nooit wel wat raar gevoel als ik minder aandacht geef .
    Kon bijna niet meer gaan voor operatie , maar kracht in benen is nog steeds herstellende .

    mvg
    jp

  46. Goedenavond,

    Ik ben 14-1 geopereerd via een Circumferente lumbale spondylodese aan l4/5s1 koop al meer dan 19 jaar met rugpijn en inmiddels 3 keer geopereerd aan een hernia op deze plaats. Na veel wikken en wegen afgelopen week men rug laten vastzetten. Operatie is mij alles meegevallen. Mocht na 3 dgn ziekenhuis alweer naar huis. Ondervind momenteel weinig pijn van de ingreep. Heb de erste twee nachten in het ziekenhuis slecht geslapen vanwege pijn aan men darmen. Ze hebben mij via zowel de achterkant als via men buik geopereerd. Twee grote incisies aan de buik en 4 op de rug waarmee.

    Lopen gaat goed , liggen ook alleen op de zij liggen is nog wat ongemakkelijk. Pijn valt mij alles mee. Klachten die ik had op gebied van zenuwpijn waren direct verdwenen nadat de operatie is gedaan.

    Vooralsnog erg blij met de ingreep en nu op naar het revalidatieproces.

  47. Op 29/10/2020 onderging mijn vrouw een rugoperatie via de buik. De wervels L4L5 werden vastgezet met een cage DepuySpine en bekkenenten. Bij een CT-scan op 19-01-21(in een ander ziekenhuis) bleek dat de schroeven links projecteren naast het wervellichaam en gelegen zijn in de weke delen. Op de foto zie je dat de 2 linkerschroeven volledig naast de wervels zitten. Toen we de opererende arts daarover uitleg vroegen zei hij dat hij de cage zo moest plaatsen wegens problemen met de aders van de bloedtoevoer naar de benen en de schroeven in de weke delen geen last zouden veroorzaken. Heeft iemand daar ervaring mee? Tot hiertoe heeft mijn vrouw nog veel pijn. Ik schrijf dit voor haar omdat ze van buitenlandse afkomst is en het schrijven in het Nederlands nog moeilijk gaat. Alvast bedankt voor elke reactie. Mvg, Chris

    • Hi Chris, wat een ongewoon verhaal. Ik heb niet eerder gehoord dat schroeven in weke delen worden geplaatst. Een specialist zal er vast goede redenen voor hebben zoals je al noemt. Wat ik weet van de schroeven is dat ze er zitten om te ondersteunen tijdens de botaangroei. De eerste 6 weken zijn ze essentieel en ook nodig het eerste half tot jaar. In mijn geval zitten ze er nog wel, maar heb ik ze niet meer nodig. Ik ken ook gevallen waarbij ze er na een tijdje weer uit de rug gehaald worden. In Amerika weet ik, is dit zelfs standaard. Voor je vrouw betekent dit mijn inziens dat het belangrijk gaat zijn dat haar bot goed vast groeit. Als dat gelukt is kunnen jullie wellicht bespreken wat te doen met de schroeven wanneer die voor problemen zorgen.

      Groeten en succes! Tessa

      • Bedankt voor de reactie Tessa,
        we hebben net vandaag 29/01/21 een dokter gesproken die de CT-scan bekeek en vlakaf zei dat het een schande is hoe verkeerd de cage geplaatst werd. Hij rade ons aan via het ziekenfonds een proces aan te spannen tegen de chirurg! We kregen tevens de raad snel een andere orthopedisch chirurg te raadplegen. Tot zover de situatie. Zodra ik meer informatie bekom ga ik dit ook plaatsen omdat dit nuttig kan zijn voor iedereen.
        Mvg, Chris

  48. Nu 2 jaar na operatie S1-L5-L4 vastgezet , wegens tussenwervels versleten.
    Na 2 jaar nog ongelooflijke progressie , soepelheid is nu ook aan het verbeteren , meer bepaald spieren rond operatiedeel , kan nu 21 Km wandelen , 4 maand geleden max 1 uur.
    Ook terug surfen op zee enkele maanden .
    MTB ritjes -+ 3 uur en de trainingen . interval 1 uur .
    Ik ben iedere dag bezig met oefeningen , core , soepelheid , kersepitkussen na sporten , wil er alles uithalen wat nog kan !!
    Op pensioen dus ganse dag tijd hiervoor.
    Succes aan iedereen en heb geduld herstel kan soms lang duren .

  49. Hoi Tessa,

    Wat fijn dat je dit bijhoudt voor iedereen. Er is helaas veel onduidelijkheid. Ik heb een ALIF spondylodese gehad (via buik) dit kon omdat ik weinig buikvet heb. Op l1/s5 met kunstbot en deels donorbot. Dit lijkt wel extra lang te duren voordat het bot is volgroeid.

    Nu heb ik een paar vragen. Ik heb nog steeds veel beenpijn als ik erop sta en bij lopen. Nu na 7 maanden beetje cesar therapie aan t volgen maar daarna juist meer pijn (ook in rug). Hoe lang duurde t bij jou voor de beenpijn weg was en kunnen zenuwen na langere periode nog dempen? Ik vind t lastig wanneer ik moet beslissen om verder te gaan opereren (neurostimulator) ik kan wel 3x per dag 30 minuten lopen maar dat is het wel. Heb je nog adviezen wat goede therapie/oefeningen zijn die niet te zwaar voor de rug zijn?

    Heel erg bedankt!!!
    Wim

  50. Hi JP en Tessa

    Bedankt voor jullie ervaringen.
    Ik ALIF gehad op l1/s5 herstel duurt zooo lang en benen doen nog steeds pijn. Loop nu na 7 mnd 3×30 minuten en daarna teveel beenpijn.

    Hadden jullie ook zo lang beenpijn en sterft de zenuw op een gegeven moment af of wordt die doffer van pijn?

    Heb beetje cesar therapie maar dat doet nog veel pijn.

    Vraag aan JP hoe doe je dat met kersepit kussen?

    Vraag aan Tessa. Super bedankt voor alles delen!! Hadden jullie ook na zo n tijd nog steeds elke dag beenpijn en wat voor medicijnen kregen jullie? Wat voor oefeningen hadden bij jullie een goed effect?

    Ik heb nu lyrica en oxycodon met paracetamol.

    Bedankt
    Jurg

    • He Jurg
      Kersenpit kussen gebruikte ik door op te warmen in micro oven , is ondertussen vervangen door klein elektrisch kussentje , iets handiger.
      Warmte en massage doet nog steeds wonderen , bv naar fitnes , rugtraining , daar sauna nemen en dan naar kine , zalig .
      Ik spuit mezelf in met B12 en doe controle in men bloed met huisarts , heb standaard +-380 ik verhoog naar +- 1000 , helpt om zenuw herstel na operatie.
      Als je beweegt bv wandelen en je benen geven raar gevoel , is niet erg is herstel van zenuwen , zolanf er geen pijn is in rug kan je verder hiermee.
      Pijn in rug kan ook gespannen spier zijn , juiste manier rekken is heel belangrijk , harmstrings , heup , onderrug , beetje zoeken wat beste bij je werkt , maar zorgt ervoor dat er minder spanning op het geopereerde gedeelte komt , wat een goed gevoel geeft =minder pijn, wrevel .
      Heb hier heel veel ervaring mee.
      Ik windsurf op zee terug , leren kiten , fitnes , spinning .
      Nu winter 5 maand tenerife , doet ook wonderen met je rug .
      Wietolie heeft ook geholpen de maanden na operatie , ontspannen gevoel op het geopereerde gedeelte .
      Mag me altijd mailen
      jeanpierreopdebeeck@gmail.com

      succes

    • Beste Jurg
      Sorry late reactie .
      Re kersenpit ,ondertussen overgestapt naar elektrisch kussentje , is iets gemakkelijker , zitten er beiden mee in de zetel s’avonds .
      Warmte heeft toch een ongelooflijke positieve invloed nog steeds , operatie is nu 2,5 jaar geleden.
      Overwinteren doen we nu ook in Tenerife rug is me dankbaar hier .
      Ik surf nog steeds veel en ben aan het leren kiten ook , geen probleem voor men rug .
      Sport heel veel en doe spinning ook intensief , geen schokken en toch heel core opbouwend.
      Rekoefeningen zijn ook belangrijk , zeker de hamstrings , hoe meer ik die rek hoe gemakkelijker alles gaat dwz , geen “spanning” in rug voelen steeds , gemakkelijker kousen kunnen aandoen , me beter bewegen , deze rekoefeningen doe ik dagelijks .
      Hoed ook nog steeds men niveau B12 in het oog samen met huisarts , heb wel hoeveelheid moeten minderen na enige tijd =als zenuw gevoel beterde had het lichaam minder nodig ondervond ik.
      Neem nu om de 2 weken 1 injectie , na operatie om de 3 dagen .
      Je mag me altijd mailen voor uitleg over deze dingen .
      Zonnige groet uit Tenerife .
      jeanpierreopdebeeck@gmail.com

  51. Beste Tessa,
    Sorry, ik reageerde eerder op een bericht uit 2018, dat was niet de bedoeling :-). Nu nog een keer:
    Zes maanden geleden heb ik een spondylodese operatie gehad, L3 en 4 vastgezet en een cage. 20 Jaar lang (ik ben 59) regelmatig rugklachten, soms hielp fysiotherapie. Ik heb de laatste jaren ook nog manuele therapie gehad, osteopathie, podotherapie, mensendieck maar niets hielp, fysiotherapie uiteindelijk ook niet meer. Bil- en beenpieren raakten steeds verkrampter en benen gingen tintelen naast de pijn in onderrug bij zowat iedere beweging. Na een mri-scan ging alles heel snel en ben ik dus geopereerd. Ik heb 3 maanden een hoog- laagbed in de kamer gehad en dat is echt een must. 2 Weken na de operatie pijnstilling afbouwen en het eerste wat toen opviel was dat de oude pijnklachten weg waren. Wandelen opbouwen, naar buiten, het voelde echt heerlijk allemaal! Wel heb ik een paar weken een erg brandend gevoel aan bovenbenen gehad. Dat had te maken met de zenuwen die weer “hun weg moesten vinden”. Ik heb vanaf een week na de operatie begeleiding gehad van een fysiotherapie die hierin gespcialiseerd is. Ik oefen daar nu 2x per week op apparaten. Er is een trainingsschema waarin ik langzaam mijn rug meer beweeg en belast. Ik heb 2x controle gehad bij de chirurg en het zag er allemaal goed uit. Over 6 mnd weer controle. Sinds maart ben ik aan het reīntegreren op werk (onderwijs). Op het moment is de grootste uitdaging het zitten uit te breiden en voldoende af te wisselen met staan/lopen. Mentaal moet ik het werk ook echt opbouwen, dat gaat niet meteen makkelijk. Kort gezegd: de kwaal is weg en ik herstel van de ingreep, ik ben een goed eind op weg.

    Het gaat allemaal erg goed en volgens plan. Ik heb vanaf dag 1 duidelijke instructies gehad over wat wel en niet kan en hoe ik dingen moet doen, zowel van de arts als van de fysio- en de ergotherapie. Het vraagt veel discipline van mij maar het geeft me dus ook houvast bij het geleidelijk opbouwen en herstellen.
    Het is leuk om jouw verhaal hier te lezen. Vooral je tips mbt staan in plaats van zitten. Zodra de café’s weer open mogen ga ik het ook proberen: lekker staan en dat ze dan bij mij komen afrekenen 

  52. Ik ben in 2012 geopereerd door dr. Douma. Een tlif. Kon bijna niet meer lopen de van de zenuwpijn en rugpijn. Moest vaak op straat even in hurkzit om de zenuw terug te laten schieten. Na elke 10 minuten. Na de operatie voelde het meteen goed. De volgende dag naar huis gegaan en nooit meer last gehad. Revalidatie 6 weken. Beetje rustig aan gedaan. Nu nog steeds zeer tevreden. De zenuw is beschadigd waardoor mijn linkerbeen wat sleept maar dat is geen probleem.

  53. Dag Tessa, allen,

    Hierbij mijn ervaring. Ik wilde deze delen omdat het lijkt dat mijn spondylodese operatie en herstel iets sneller verloopt dan bij de andere verhalen die ik lees. Mijn indruk is dat de operatie bij de Bergman Clinic in Naarden korter en iets moderner zijn. Dus misschien een tip voor wie nog moet.

    Na 1,5 jaar toenemende heup/bil pijn met uitstraling naar been en voet, bij staan en na zitten, ben ik in december 2020 naar mijn fysio gegaan. Hij constateerde dat ik een ‘trapje’ had in de onderste wervels en noemde al een mogelijke spondylisthese. De rontgen en MRI lieten een 40% afschuiving zien van een van de onderste wervels. Consult bij Bergman clinics gaf aan dat dit niet vanzelf weg gaat. Therapie kan tijdelijk helpen maar zou geen definitieve oplossing bieden. Na inlezen vrij snel besloten om de spondylodese te laten doen. Ik ben 55 met een actieve baan waarbij ik moet kunnen staan en lopen zonder problemen. De ingreep heb ik laten doen bij Bergman clinic in Naarden. Ze zijn gespecialiseerd en ervaren in spondylodese, hebben moderne instrumenten en voeren jaarlijks veel operaties uit. Grootste voordeel is dat de operatie slechts 1h20 minuten duurt terwijl veel ziekenhuizen 3 tot 4 uur opereren. Duur van de operatie is een belangrijke factor in snel herstel. Op 21 april 2021 ben ik geopereerd in de ochtend. De volgende dag al ontslagen uit het ziekenhuis. De middag na de operatie al even enkele stappen gelopen. Eerste paar dagen op 4×2 paracetemol doorgekomen inmiddels (dag 8) ben ik van de pijnstillers af. De pleister ging er onder de douche al af, nu alleen nog kleine pleister. Hechtingen zijn oplosbaar dus ik hoef niet terug. Het viel me ook op dat ik maar 1 vertikaal litteken heb in plaats van 2. Het was een PLIF operatie, minimally invasive. Vandaag (dag 9) ruim 2 km gelopen en dat gaat elke dag beter. Uit bed komen is nog pijnlijk maar als ik eenmaal sta gaat het goed. Ook geen probleem met zitten, ik zit gewoon met de rest aan tafel bij het avondeten. Ik mag 6-8 weken niet tillen e.d en daarna krijg ik fysiotherapie. Tot dusver valt het dus niet tegen. Ik zal na een aantal weken nog een update geven. Groet – Bas

  54. Beste Groep,
    Ik heb zenuw pijn gekregen na een operatie, ik heb een opvang net gekregen zodat mijn ingewanden blijven zitten. Is nodig na een wond breuk, dit door een complicatie van maag verkleining.Toen begon de continu pijn. Resultaat verslaving medicijnen ( contramal 150 mg retard , lyrica 150 mg)Ook pijnkliniek, rugschool heb nadien ook een verschuiving gehad wervel L1 en L5.Toen dacht ik haaa daar komt de pijn van!
    Nu operatie is gelukt, maar de pijn blijft nog continu in onder rug, en helaas blijf ik gevangen in mijn medicijnen. En ja contramal teveel pakken gebeurd nu zeker, het geeft mij nog wat een klein beetje een pijnloos leven. Ook onder vind ik in beide benen een soort warm gevoel, en steek pijnen, soort pijn plekken, zoals je voelt in bil spier!
    Wie kan mij een gouden raad geven met medicijnen pijn of ander wonder middel!
    Ik ben te einde raad. Heb schrik dat een overdosis mee maak, zoals je leeft bij pop artiesten die vechten tegen pijn!
    Nu ik zet hier mijn e-mail adres: erikbauerdj@gmail.com voor raad!
    Alvast bedankt en jullie veel beterschap. Erik,

  55. ha erik.

    mij is in zo n soort geval de neurostimulator geadviseerd..apparaat boven in rug geplaatst dmv operatie op de zenuwen die schokjes geeft.

  56. Hallo,

    Vraag mij nu wel af waarom ik niet geopereert wordt. Loop al 3 jaar met veel pijn en meerdere injecties/ medicatie gehad. Niets werkt. Zelf om vastzetten gevraagd maar antwoord was NEE.

    • Hallo Barbara,

      Ik zit met hetzelfde probleem. Ook al jaren pijn aan mijn onderrug, maar géén uitstraling naar mijn benen. Van alles geprobeerd, injecties, facetdenervatie, etc. Pas geleden nog vier keer behandeld bij chiropractor, ook géén succes. En dat is het hem nou juist, zolang je géén uitstraling hebt… géén operatie.
      Ook denk ik dat meespeelt dat ik in 2014 in Duitsland ben geholpen, hier in Nederland gaan ze er dan niet verder in om snijden. Ben ook ten einde raad eigenlijk en overweeg wéér naar Duitsland uit te wijken. In Krefeld Duitsland zit een goede kliniek. Succes verder.

  57. In juni 2020 geopereerd spondylodese na 2 x stenose operaties. Totaal 3 operaties in 2 jaar, nu na ca 15 maanden nog veel pijn bij lopen, zitten gaat prima maar lopen is van bankje naar bankje. Tens geprobeerd, pijnbestrijding was lastig vanwege cardio medicijnen. Gaat nog ff duren ben ik bang voor, ben 73.

  58. Hallo,
    Ik heet Patty en heb op 20 aug een rugvastzetting gehad S1/L5 in Krefeld in Helioskliniek Duitsland omdat ik wel 8 maanden moest wachten voordat ik überhaupt in de Maartenskliniek op consult kon komen: in Duitsland binnen een maand kon ik komen en geopereerd door prof Kraft, ik kan niet anders zeggen wat een goede behandeling ik gehad heb, alles wordt vergoed.
    Nu 2 weken verder heb ik erge last van zenuwpijnen in mijn benen en vooral in de nacht word ik hier wakker van, verder gaat herstel vlot, ik loop al redelijk goed zelf en trappen op en af alleen die pijnen nu vind ik erg. Is het te vroeg om aan iets ernstigs te denken of moet ik geduld hebben? Ik ben 69 en speel graag golf. Heeft iemand zelfde ervaringen gehad met deze pijnen? Slik wel paracetamollen maar ben gestopt in het z’huis met die hele zware pijnstillers zoals boven door jullie omschreven wil niet verslaafd raken eraan. Hoor graag jullie reactie.

  59. Op dit moment sta ik voor een moeilijke keuze,;Wel of niet spondylodese operatie (L4-L5) TLIF ??
    Ik ben 71 jaar en heb met tussenpozen rugklachten vanaf m’n 30 e jaar maar de laatste drie jaar ben ik nooit meer zonder pijn, de pijn zit bij mij niet de benen, maar in de bil en het bekken, de ene dag erger dan de ander, maar pijn is er altijd.In het Amphia ZH in Breda werd In 2019 een foto en een MRI gemaakt, aanvankelijk werd er gesproken over beschadigde facetwervels en werd me Zenuwblokkade aangeraden en ook het dragen van een corset. Het eerste heb ik niet gedaan het tweede wel, zonder resultaat helaas, in 2020 is er weer een MRi gemaakt, en hoewel er niets veranderd was werd me toen geadviseerd om een operatie te overwegen om de beknelde zenuwen vrij te maken, m’n huisarts vond dat ik heel goed na moest denken over deze operatie omdat ik eigenlijk ondanks de pijn nog best veel kan, ik kan goed lopen, ik fiets, ik ski zelfs elk jaar nog. En de vraag is of ik dat na de operatie ook nog allemaal kan.Daarom heb ik gekozen heb voor een second opinion in de St.Maartenskliniek in Nijmegen, daar kreeg ik te horen dat zolang de pijn door pijnstillers onder controle te houden is en nog normaal functioneer ik beter niet kan laten opereren, dat was in april dit jaar, helaas is het inmiddels zo ver dat ik ondanks 4 x per dag tramadol in combinatie met steeds 2 paracetamols toch voortdurend pijn heb, nu ga ik over op Oxydon… maar ja, om nou voor de rest van m,n leven morfine te blijven slikken lijkt me ook slecht, , temeer daar ik ook maagpatient ben. Ik weet dat niemand behalve ikzelf de beslissing kan nemen maar ben benieuwd naar reakties en ervaringen.o k

  60. Ik ben op 29 april en 5 mei geopereerd. Eerst langs de buik en dan langs de rug. Helft van de rug vastgezet en na 3 maanden ging het zeer goed. Toen met fysio begonnen en heb nu weer zoveel pijn dat ik ’s nachts geen oog meer dicht doe. Ben geopereerd door Dr Hes in Klina te Brasschaat en is blijkbaar goed gegaan. Maar zoals ik al zei sinds de fysio steeds meer onhoudbare pijn in onderrug en benen. Heb op 8 november een controle maar ik ga hem toch bellen om te vragen of de fysio de schuldige kan zijn van al die pijn.

  61. Beste iedereen,

    Wat een verhalen en ervaringen.! Ik loop al sinds 2014 bij de neuroloog , na 5 jaar in 2018 geopereerd aan een hernia en daarna is de pijn alleen maar erger geworden. Nu ben ik bij de pijnpoli die mij alleen maar vol willen proppen met medicatie en elke keer als ik kom is het een ander verhaal. Van radiculaire pijn naar slijtage discogeen bepaald en nu mijn laatste mri oedeem in het bot. Ik heb ernstige rugpijn sinds 2018 … kan niet lang zitten of staan en lopen. Nu kreeg ik bij de pijnpoli te horen dat het spit is. Mijn vraag is na de spondylodese heb je dan ook minder pijn in de rug? Volgens de pijnpoli arts heeft die operatie alleen zin om mijn beenpijn te verminderen en helpt het niet bij mijn rugpijn. Graag hoor ik reacties Ik heb besloten om via me huisarts een second opinion te vragen bij Spine Center Amsterdam. Alvast bedankt en iedereen succes en sterkte

  62. Hallo,
    Ik ben in 2000 geopereerd aan mijn onderstaande ruggenwervels toen ik 18 was.
    Ik had een aangeboren afwijking waardoor een wervel los was zat.
    Tussenwervelschijf eruit en hiertussen een stuk bot van mijn heup in een bakje met 4 schroeven vastgezet.
    Half jaar gerevalideerd en erna pijnvrij!
    Super!
    Sindskort voel ik weer dezelfde druk als vroeger, bil, heupen druk op onderrug niet lekker liggen in bed….ik ben bang dat de rest is gaan slijten…iemand dit ook gehad?
    En dan naar de dokter voor een foto? Kan je dat gewoon aanvragen?

  63. Zie hierboven mijn bericht van 8 september 2021, inmiddels besloten om me toch te laten opereren, 19 januari 2022 wordt de spondylodese operatie uitgevoerd in de St Maartenskliniek in Nijmegen., ik zie er enorm tegen op maar heb alle vertrouwen in de orthopedisch chirurg , Dr. Beekhuizen ,ik blijf het wel vreemd vinden dat ik absoluut geen last van m,n benen heb, en dat is de grootse klacht bij een vernauwd wervel kanaal begreep ik , ik loop als een kievit, maar stil staan is pijnlijk en het overeind komen uit bed of uit een stoel gaat heel moeilijk de pijn zit bij mij eigenlijk alleen in de onderrug, of eigenlijk moet ik zeggen in bil en bekken….

  64. Ik heb in 2016 een ongeluk gehad waarbij er een wervel in mijn onderrug gebroken is, de diagnose was dat de breuk stabiel was en ik na een periode rust zonder korset volledig zou genezen.
    Toen ik na 4 weken een foto liet maken werd duidelijk dat de wervel uit elkaar gedrukt was en ben toen acuut geopereerd, ik heb een spodylodese gekregen om de gebroken wervel te “ontzien” dus van L1 naar L3 helaas kon de uit elkaar gedrukte wervel niet meer hersteld worden omdat deze inmiddels vastgegroeid was in deze positie.
    De arts was zeer tevreden met zijn werk en vertelde mij dat ik alles weer zou kunnen.
    Inmiddels ben ik 5,5 jaar verder maar blijf een nare zenuwpijn in mijn benen houden.
    Heb verschillende revalidaties gedaan, zenuwbehandeling bij pijnpoli met spuiten pillen gehad, neuroloog gezien en second opinion gedaan.
    Ik heb nooit meer een hele dag kunnen werken, ben gedeeltelijk afgekeurd en gebruik inmiddels 5 jaar oxicodon waar ik de pijn mee kan bestrijden. Ik had gehoopt dat de pijn en dus mijn medicijngebruik minder zou worden maar helaas word mijn pijn alleen nog minder als ik rust neem of de oxicodon gebruik.
    Is er hier iemand die dezelfde klachten heeft overgehouden aan een soortgelijke ingreep en positieve ervaringen heeft opgedaan om de pijn te bestrijden?
    Ik ben iemand die altijd bezig is en nooit rugklachten had, kan er tot nu toe wel goed mee omgaan maar maak me ook wel zorgen over de toekomst en wil graag beter worden.
    Groeten Wouter.

  65. Hoi allemaal
    Ik heb op 4 April 2022 een spondylodese gekregen de L4 en L5 zijn vast gezet ook heb ik twee nieuwe wervelschijven gekregen
    Ik ben geopereerd door Dr Wolfs via bergman te Naarden heeft hij mij meegenomen naar het HMC In Leidschedam ( omdat bergman in Naarden geen ic bed heeft)
    Ik merk dat ik vooruit ga en al iets beter kan lopen, dit is dag 9 ik ben wel nog erg snel moe al met al is het mij tot nu toe meegevallen TIP huur via je zorgverzekering een ziekenhuis bed en een toiletverhoger!!!
    Ik heb alleen de eerste dagen veel pijn gehad in die wond maar daar hebben ze natuurlijk aardig in zitten wroeten
    Nu op naar het verdere herstel
    Iedereen die nog geopereerd moet worden succes en Tessa heel fijn om ervaringen te lezen
    Gr Paulina

LAAT EEN REACTIE ACHTER