Een pijnlijk SI gewricht!

0
8224
Pijnlijk SI-gewricht na spondylodese

SI gewricht pijn? Wat is toch die pijn in mijn bil?

Het is vandaag mijn verjaardag. De dag waarop je feest hoort te vieren, kadotjes krijgt en taart eet. Al die dingen doe ik vandaag zeker. Wat ik ook heb gedaan is toegegeven dat die irritatie in mijn linker bil, daadwerkelijk pijn doet. Lang niet zoveel als mijn rug pijn deed toen ik besloot voor de spondylodese te gaan, maar toch:

“Ik kan die pijn niet langer meer negeren: ik moet er wat mee!”

Omgaan met rug en SI gewricht pijn

Zoals het vijf jaar geleden ook met mijn rugpijn ging, is het nu weer gegaan. Ik negeer pijn voor een lange tijd, vertel iedereen dat het goed met mij gaat en begin wanneer de pijn toeneemt, aan de medicinale verdoving (Diclofenac) en/of ik grijp naar de fles. Met een flinke slok Whiskey op slaap je toch een stuk beter nietwaar.

De slop in de rugoefeningen en teveel zitten

Vandaag maak ik een einde aan het negeren van mijn bilpijn. Allereerst moet ik bij mijzelf te raden gaan hoe deze pijn afkomstig uit mijn SI-gewricht erin is geslopen? Wat ik zeker weet is dat ik er in januari dit jaar nog geen last van had. Eind januari ben ik bij de chirurg, Dr. Van Gaalen in het Diakonessenhuis geweest. We vierden er samen dat mijn spondylodese-operatie geslaagd was.

Nadat mijn medisch dossier met een groene stempel erop werd afgesloten, ben ik na 12 maanden kaarsrechtop zitten en kilometers (uren per dag!) lopen, op de bank geploft. Moe van het revalideren en blij met het mooie resultaat hing ik heerlijk onderuit. Ook gaf ik de brei aan het uitvoeren van mijn oefeningen die ik aangeleerd heb gekregen bij Het Rugcentrum.

Advies voor na het revalidatiejaar

Een spondylodese heb je voor de rest van je leven. Ook na het jaar wat officieel staat voor de revalidatie moet je blijven werken aan je rugspieren, houding en beweegpatroon. Abrupt veranderen van beweegpatroon is echt een afrader wanneer je een spondylodese hebt.

Pijn afkomstig uit het SI-gewricht komt vaker voor bij mensen met een spondylodese

Doordat mijn onderste twee wervels aan elkaar gefuseerd zijn, wordt mijn SI-gewricht zwaarder belast. Stel je voor dat je met je bovenlichaam roteert en je onderste wervels bewegen niet mee, dan komt die kracht op het SI-gewricht terecht. Mijn SI-gewricht moet hier kortom aan wennen en dat kost tijd. Ook kan ik het proces een handje helpen door weer aan mijn onderrug, heup- en bilspieren te werken.

Ik geef mijzelf een activity meter kado!

Zojuist heb ik mijzelf op de Fitbit Altea getrakteerd! Een z.g.n. activity tracker die begint te trillen als ik te weinig beweeg. Dat is precies wat ik nu kan gebruiken: aan de wandel moet ik met m’n luie en pijnlijk (laat ik het netjes houden) achterwerk en SI-gewricht!

Blijf voldoende bewegen met een rugwervelfusie

Gelukkig is een activity tracker anders dan een sporthorloge die gemiddelde snelheden enz. meet. Mijn doel is meer bewegen en niet de snelste te zijn.

SI gewricht klachten; Hol-bol, superman, deadlift, squat!

Verder ga ik mijzelf aan een strikt regime houden van iedere ochtend en avond oefeningen doen. Ik heb gemerkt dat vooral de squat mijn stijve SI-gewricht weer soepel maakt. Squatten zal ik!


In een later SI gewricht blog zal ik vertellen hoe mijn nieuwe regime mij af gaat! Nu eerst een lekker borrel op mijn verjaardag en stiekem ook tegen de pijn. Proost!

Update SI gewricht 14 juni 2016

Zie hier mijn nieuwe blog over SI gewricht pijn twee maanden later:

Pijnlijk SI gewricht, 2 maanden later

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER