Pijnlijk SI gewricht, 2 maanden later

24
45640
Met de rugwervelfusie voelt Tes zich super sterk
Bron: iofbonehealth.org

SI gewrichtpijn, hoe kom je er vanaf?

SI klachten, die heb ik nu z’n 4 maanden. Ik schreef voor het eerst hierover in een eerder blog: je leest het hier pijnlijk SI gewricht. Twee maanden later geef ik jullie graag een update hieronder!

SI gewrichtpijn na een rugwervelfusie, spondylodese

Wat is SI pijn? Het z.g.n. sacro-iliacale gewricht of heiligbeengewricht is de verbinding tussen de ruggenwervel (heiligheen) en de bekken. De SI-gewrichten zijn de rode lijnen op de afbeelding hieronder. SI pijn komt voort uit overbelasting van het SI gewricht. In mijn geval heb ik last van een geïrriteerd, soms pijnlijk linker SI-gewricht.

Pijn in het SI gewricht na spondylodese

Zie hier de video waarin duidelijk wordt uitgelegd wat SI pijn is en waardoor het wordt veroorzaakt (o.a. spondylodese). Deze video is Engelstalig.

Pijnlijk SI gewricht na de spondylodese, wat doe je eraan?

Wat ik deed toen ik last kreeg van mijn pijnlijke SI gewricht was minder actief worden. Het is een natuurlijke reactie van de mens om minder te gaan doen wanneer je ergens pijn hebt. De activiteiten die ik deed zoals bijvoorbeeld wandelen gingen steeds moeilijker. Ik had een irriterend gevoel in mijn linker bil die over ging in stekende pijn. Voornamelijk bij het veranderen van houding; van zitten naar staan had ik last. Alsof er een mes diep in mijn linker bil werd gestoken.

Niet stilzitten, maar veelvuldig bewegen!

Na 14 april, mijn verjaardag, gooide ik het bestrijden van mijn SI pijn over een andere boeg. Niet passief maar actief. Ik ging weer veelvuldig aan de wandel: beetje bij beetje erbij want in 1x van 5km lopen per dag naar 15km levert gegarandeerd problemen op.

Naast meer wandelen ben ik weer trouw de rugoefeningen gaan doen: hol-bol, superman en het bruggetje op de grond. Deadlift en squat staand. Vooral het squatten maakt dat de bilspieren, die aan het SI gewricht vast zitten, aan het werk moeten.

In combinatie met rekken en strekken: benen en billen, ging het al snel een stuk beter met mij. Mijn nieuwe activity tracker zorgde ervoor dat als ik niet meer dan 250 stappen per uur zette, ik doormiddel van een trilsignaal eraan herinnerd wordt even te bewegen.

Wandelen na spondylodese SI gewricht pijn

Hoe gaat het nu met mijn pijnlijke SI gewricht?

Doordat ik bijna niet meer op mijn kont zit, maar veelvuldig in beweging ben, kan ik heel veel! Echt heel veel!

Ik kan probleemloos 25 km per dag wandelen!

De tuin spitten, een hele dag springen op een festival, vanuit Utrecht naar het strand fietsen: ik voel mij echt van staal!

Wat ik echter niet kan is stilzitten: niet bewegen resulteert in een stijf en pijnlijk SI-gewricht. Ik vind het heerlijk om veel te bewegen, maar dagelijks 15km lopen, oefeningen doen en de hele dag door rekken en strekken is gewoonweg niet te combineren met een full-time baan. Ik hoop dus in de toekomst weer minder te kunnen doen zonder dat mijn SI gewricht weer meer zeer gaat doen!

DELEN

24 REACTIES

 1. Vervelend dat je na je spondylodese last hebt van je SI gewricht. Dat je zoveel kan als je hierboven laat zien in je grafiek, dan is dat echt super veel! Ik heb ook last van mijn SI gewricht en hoop straks weer net zoveel te kunnen als jij! Succes met jouw herstel! Ik hoop dat je SI gewricht straks ook helemaal tot rust is gekomen.

 2. Leuk om eindelijk informatie te vinden over de si gewrichten.
  Op 21december gaan ze de rechterkant vastzetten. En ik ben op zoek voor na de operatie hoe je je voelt , wanneer je uit bed mag .. Hoelang de revalidatie duur is etc…

  • Hi Stefanie,

   Jouw operatie heeft al plaatsgevonden. Ik wil je veel sterkte wensen met je herstel en ik hoop voor je op het beste herstel! Doe je best 🙂

   Tessa

  • Hallo Stefanie,
   ik heb na een aantal spondylodese operaties (T11-S1) vaak ernstige klachten van mijn rechter SI-gewricht. Heb een succesvolle proefblokkade en een PRF-blokkade gehad. Ging prima. Die PRF-blokkade is na ruim 6 mnd. uitgewerkt en ik ben zoeken naar iets om aan de pijn te doen. Vastzetten van het SI-gewricht (m.b.v. I-fuse) zou een optie kunnen zijn. Heb hiervoor binnenkort en afspraak bij een orthopeed die met dit systeem bekend is.
   Hoe zijn jouw ervaringen en hoe is jouw gewricht vastgezet?

   Mvg, Nico

 3. Spondylodese is mij ook voorgesteld door een neurochirurg nadat na twee keer een hernia operatie (de hernia zit er gewoon weer) heb gehad aan de R4 R3.
  Ik heb altijd fanatiek gesport met name wielrennen. Ik kan niet heel veel terug vinden over resultaten van een spondylodese mbt mijn situatie. Veelal zijn het de wervels 5 en 4 . De oefeningen zoals in Duths Spine heb ik ook mee gekregen en doe dese dagelijks. Maar bij het overwegen van zo’n operatie ben ik toch heel benieuwd of ik dan ooit weer op een racefiets kan of in een sportschool.
  Leven zonder pijn is 1 leven als een garanium is niet mijn intentie.

  • Hi Steve,

   Het klopt dat de spondylodese voornamelijk in de onderrug geplaatst wordt. Ik weet niet of het echt heel anders is dan bij mij onderin. Wielrennen kan ik prima! Vandaag is het precies! twee jaar geleden dat ik mij liet opereren en ik plan nu een pittige fietsvakantie voor in het voorjaar. Ik wil niet zeggen dat het sowieso weer kan: wielrennen. Maar het is wel een sport die tot de mogelijkheden behoort na een succesvolle spondylodese.

   Succes met jouw verdere traject en ik hoop in de toekomst op veel fietsplezier voor jou!

   Gr. Tessa

 4. ik heb op 18-10 Spondylodese ondergaan en kan nu bijna nog niets(:! Veel zenuwpijn in linkerbil. Het begon al direct na operatie en heb 14 dagen in ZH gelegen. ik kon alleen maar liggen en fysio kan niets mij beginnen. Ik ben met een zak gabapentine,Amitryptyline,Oxycodon.e.d. naar huis gestuurd, omdat arts 3 weken weg moest. Ben al 1x voor controle geweest en foto,s, scans e.d. Wezen niets bijzonders uit. Zit al meer dan 1 jaar thuis, omdat ik eerst > 25kg moest afvallen voor deze operatie.

  Resumé : Ik ben lekker afgevallen, maar kan nog niets vanwege de heftige pijnen ( humor blijft)

  • Hi slanke Jan!

   Hou die humor vast, het is je wapen in strijd tegen die klok. Het duurt lang he, voor je de vruchten kan plukken van al je noeste arbeid. Of nouwja, ‘arbeid’. Al dat niets doen vooral ;). Hou vol Jan, dan lach jij het hardst over een tijdje!

   Groeten en een glimlach,

   Tessa

 5. Dag Tessa,
  Ik herken het verhaal, ik heb in verleden van L2 tot S1 PLIF Ingrepen gehad met beter resultaat in 2009, Maar Bijkomend steeds uitstalingen Pijn in de benen bekken en midden van Sacrale regio, Actie Ondernemen en een oplossing zoeken en steeds tegen een muur aan lopen en het hoofdstuk niet kunnen afsluiten tot enkele maanden terug, het blijkt Het SIG Gevricht te zijn. Ik denk inderdaad Nooit opgeven !

 6. Ik ben op 12 september geopereerd spondylodese L5 S1 zijn vastgezet nu 9 weken verder wel veel last van mijn bil en mijn spieren aan de buitenzijde van mijn been ,maar als de fysio mijn bil spieren en been spieren heeft los gemaakt ben ik als herboren ,fietsen doe ik dagelijks zo’n 15 /20 km per dag 3 keer per dag 2km lopen en af en toe schelden tieren omdat de pijn er weer is mijn vrouw laat mij dan in mijn sop gaar koken want ik wil geen medelijden

 7. Dag Tessa. Heel blij om je verhaal hier lezen. Op 4/1/2018 heb ik net dezelfde ingreep als jij hebt gekregen maar dan bij L2-L3-L4. Omdat ik bijna een volledige dwarslaesie had heb ik heel veel last van neuropathieeën. Maar ook van mijn SI gewricht. Er is eigenlijk geen enkel moment dat ik geen pijn heb en dat is voor mij nu het ergste. Weinig slapen, moeilijk in bed kunnen liggen etc…
  Ook bij mij werkt de medicatie nauwelijks, maar zonder is het helemaal niet te doen. Ik hoop dat ik er snel door mag zijn en blijf je met veel interesse volgen.

 8. Hoi bij mij is sinds een week de diagnose si gewricht gesteld verga van de pijn niks helpt zit nu aan de morfine wat raden jullie mij aan ben radeloos gr diana

 9. Goed geschreven! Alleen kan er vaak ook een onderliggende oorzaak aan zitten. Zoals een verkeerde houding bijvoorbeeld. Het werkt dus niet voor iedereen dit verhaal helaas!

 10. Hoi ik ben 17 dgn terug geopereerd L3,4 en 5. Ik heb bijna helemaal geen pijn. Al mijn klachten zijn in 1x weg. Slik af en toe alleen nog een paraceramol. Probeer nog veel te liggen en wandel al heel goed. Zitten voelt na 10 minuten niet prettig. Mijn valkuil is dat het al zo goed gaat, waardoor ik al snel teveel ga doen. Het worden nog 11 zware weken niets doen. Al met al i s het mij dus reuze meegevallen.

 11. Hallo Tessa,

  Uit je verhaal maak ik op dat je jou bekken hebt laten vast zetten. Kan je mij info geven over hoe het was voor en na de operatie.
  Bij mij staat het dit najaar gepland.
  Zou fijn zijn om contact te leggen vier email. Kelly.alexandre@telenet.be
  Mvg

 12. super om te horen .
  ik ben nu sinds 16 juli in de ziektewet. en kreeg door dat niks hielp tegen de pijn oxycodon en gabepatine 30p nu om eerst maar te zorgen dat ik kon liggen en slapen.. na 1 week blok opbouwen . wat ook niet eens zorgde voor pijn vrij te horen dat t mn si gewricht was. ik weet verder nog helemaal niks of t ui tf zichzelf hersteld en hoe verder en hoe lang. alles zal duren. mijn werkgever wil dat ik weer kom werken maar zitten autorijden enzo wil op moment gewoon niey . k probeer zo veel mogelijk te lopen .alleen ene dag kan ik wel redelijk bewegen andere dag niet. moet ik door de pijn heen of juist niet. ben druk van mezelf en kan slecht stilzitten en wil liefst zo snel mogelijk weer aan t werk . ik loop nu ook bij de arbo omdat hij niet vind dat ik mag werken .kan iemand me hier meer over vertellen hoelang dit nog duurd. ben de pijnstillers aan afbouwen .want de 2 soorten oxycodon kunnen verslavend werken en wil geen afhankelijk persoon worden .

 13. Hallo,ik ben 3 april 2019 geopereerd,
  Een hernia weggehaald en spondolyseoperatie,ik ben een week pijn vrij geweest,daarna begon de helse pijn in mijn been weer,zelfs de oxicodon ramt er door!,naar de s.e.h. in het weekend geweest,de pijn was niet meer houdbaar,foto gemaakt en die zag er goed uit,,bloed wees ook niks uit,,ze willen nu een nieuwe mri maken,om te kijken of er een zwelling zit,,,weer opnieuw in die vreselijke koker,de pijn is niet te doen,,en lijkt wel in brand te staan,,fysio hoefde niet zeide ze na operatie,en een ander zegr weer wel fisio,,ik ben radeloos,

 14. Heeft er soms iemand ervaring met het vastzetten van het SI-gewricht (i-fuse of andere)? Heel veel pijn, kan niet zitten of stilstaan. Alle suggesties en ervaringen welkom

 15. Hi,
  Ik ben afgelopen 15 mnd 4x geopereerd aan mijn rug, klachten in de onderrug heb ik al vele jaren en daarvoor al meerder therapieën gehad echter zonder gewenste resultaat. Ik heb stenose, actrose en spondylose. Herfst 2018 heb ik mijn eerste OP gehad ( stenose)die niet geheel vlekkeloos verliep waardoor ik 5 dagen later weer opnieuw geopereerd diende te worden, ik was na de OP vrij vlot weer op de been maar tijdens Kerst waren de klachten weer terug, pijn in de lies en een doof gevoel in de benen en voet. Weer onderzoeken en er werd vastgesteld dat ik nog steeds vernauwingen had en dat het, het overwegen waard was om mijn onderrug vast te zetten! Maar de artsen gaven dat we beter eerst nog een stenose OP konden proberen! Zelf zag ik op tegen het hele idee van vastzetten. Zo gezegd zo gedaan. Februari 2019 mijn 3 OP deze ging goed en na zes weken ben ik naar een REHA- kliniek gegaan.Na een opname van 3 weken was ik pijnvrij en zag ik het leven weer helemaal zitten, ben al vrij vlot weer gaan werken, En ik zat binnen 8 weken weer op 100%. Echter was dit van korte duur eind augustus 2019 was ik weer terug bij af. Kwam mijn bed niet meer uit, lopen ging moeilijk, minder gevoel in mijn benen en tintelingen.
  Ik heb toen bij twee klinieken een second opinion aangevraagd. Uiteindelijk heb ik mij november 2019 laten opereren bij Apex-Spine Centre in München. Reden dat ik oa. Hiervoor heb gekozen is de ervaring die ze hebben met complexe OP. Ik heb een intake gehad en daar hebben ze mij verteld wat ze voor mij de mogelijkheden waren en wat ik kon verwachten na de OP. Slagingspercentage pijnvrij was 80%.
  Ze hebben 4 wervels vastgezet met schroeven en stangen en tussen de wervels cages, daarnaast nogmaals het zenuwkanaal vrijgemaakt. Na een week ziekenhuis mocht ik naar huis waar ik bijna zes weken in bed heb gelegen natuurlijk wel tussendoor lopen maar geen belasting(fysiek). Zitten was erg lastig. Al met al is de operatie meegevallen en natuurlijk ben je stijf en is het vooral in de eerste weken behelpen met dingen doen( aankleden, douchen,veter strikken etc) momenteel zit ik weer in een REHA om mobieler te worden. Kan nog steeds niet veel en alles gaat stapje voor stapje. Heb wel pijn gekregen in de rug waarschijnlijk door het bewegen.
  Nou ben ik de laatste 20 jaar gewend aan pijn dus daar schrik ik niet zo van. ( ben ook iemand die snel stopt met pijn medicatie 3 wk na de OP nam ik geen pillen meer)
  Wat ik bemerkt heb is wel dat de rug steeds stijver lijkt te gaan voelen naarmate de tijd verstrijkt. Als ik loop fiets (hometrainer) heb ik eigenlijk geen pijn, zitten wordt na 15 min onaangenaam maar dit is te trainen. En verder komt de pijn opzetten als je de rug belast. Tillen, bukken is lastig. Het is natuurlijk allemaal nog vers en ik heb over 4 wk een controle waarbij ze zullen kijken of alles goed zit. Persoon heb ik geen spijt van de OP en heb goede hoop dat ik goed herstel. Alles valt en staat bij hoe jij er zelf mee omgaat! Je zal je rugspieren/ buikspieren moeten blijven trainen en dit vergt veel discipline. Dus ja…. niet makkelijk! Maar ik ben een geboren optimist en je moet vooruit kijken. En zeker niet teveel naar anderen luisteren. Voor iedereen is het anders en vaak hoor of lees je alleen het negatieve. Ikzelf zit nog midden in de revalidatie en iedere dag is anders qua beleving pijn komt en gaat….. ik wens iedereen sterkte toe die ook met deze problemen kampen en als je, je wilt laten opereren laat je goed voorlichten. ( ik ben zelf woonachtig in Duitsland vandaar dat ik koos voor OP in München, ben ook in behandeling geweest bij de St Maartenskliniek)

 16. Hoi hier allemaal. Mijn naam is Diane en ik heb bijna 6 maanden geleden een spondylolyse operatie gehad van de L1,L3,L4 en S1.
  Blij hier te lezen dat ik na die tijd niet in paniek moet zijn dat ik nog uitstralingspijn heb.
  Ik kan al veel meer dan voor mijn operatie maar begon te wanhopen dat ik nog steeds pijn heb
  Dus met goede moed vooruit👍

  • Hoi Diane,

   Ik ben nu twee weken geleden geopereerd en heb ook nog uitstralingspijn. Aan de achterkant van mijn benen niet meer maar wel nog aan de voorkant in mijn bovenbenen. Mijn arts zegt dat kan lang duren eer dat zich dat hersteld. Is het bij jou nu inmiddels helemaal weg?

   Groetjes Linda

 17. Lieve allemaal..
  Ik ben sinds feb thuis ivm veeeeeel pijn..Door pijnstillers(meerdere soorten)2x in het ziekenhuis gelegen..Maag en darmen..
  Nu 2x een spuit gehad..maar met veel te korte werking..
  Nu wilt de arts geen spuit meer zetten..
  Kliniek in Rijswijk,als ik nu weer kom moet ik zelf met een idee komen😒..
  Lopen gaat SUPER..stilstaan..zitten..autorijden is kansloos..Slapen ook moeizaam..
  We zijn een half jaar verder en nu probeerd hij mij af te wimpelen dat het geestelijk is..
  En ja ik heb 5kinderen..dus zeker wel een ff stress..
  Maar deze pijn kan en wil ik niet accepteren..
  Iemand die mij een tip kan geven?
  Liefs van mij

  • Hoi Natascha, ik ging al meer als een jpaar jaar werken (altijd in de zorgsector )met zware pijnstillers die telkens verhoogde, mijn werk en mijn gezin ,we hebben 4 geweldige kinderen was alles voor,mij 12 november 2018 hebben ze smorgens naar, de spoed gebracht s morgens om 8 umet de ambulance. Ik kon al enkele dagen niet gemakkelijk plassen, die morgend was de pijn niet houden en kon ook niet op mijn benen staan, ik lag op tafel met mijn benen hangend te huilen van de pijn, de kinderen hadden mijn man en ambulance gebeld , de spoedarts vertelde ons ” dat zullen wel nierstenen zijn ..sewes als er plaats was gingen ze een echo maken. De pijn was niet meer te houden. Mijn man en dochter waren bij me , in de namiddag dat ze nog pijnstillers gingen vragen, (ik kon ondertussen mijn tenen niet meer bewegen en voelde ook nimmer als ze daar aankwamen. ) was er een andere arts en zag ook dadelijk de ernst ,onmiddellijk een scan laten maken, 4 hernia en cauda eguinia . Ik zou dezelfde dag nog geopereerd worden , Dit moest zo vlug mogelijk moeten gebeuren. Om 21uur zijn ze mij komen halen. Wat blijkbaar te laat was . Mijn gevoel was de volgende dag nog niet terug, in mijn voeten en blaas ,ik heb een subrabu sonde en ik stap met een rotator of rolstoel. de maanden erna nog steeds verschrikkelijk pijn in mijn benen en onderug . Na nog drie opnames besloot de dokter in mei 2019 een plif operatie op verschillende wervels. Nu augustus 2020 lig ik nog steeds op een bed onder in de living, met nog steeds onhoudbare pijn .stappen en zitten lukt voor 10 minuten, verschillende inspuitingen in pijnkliniek, maar niets helpt .. Nu zijn we verder ,nieuwe dokter, onderzoeken zijn gebeurd en de 31 augustus krijgen we uitleg en planning over neurostimulator . Mijn gezin daar ben ik zo trots op ,want ook voor hun is dit een hele lijdensweg. Nu wachten nog even en veel hoop. Groetjes An

LAAT EEN REACTIE ACHTER