Op vakantie! 6 maanden na de spondylodese operatie

0
5142
Bergen in met een Spondylodese

Met vier meiden gaan we op vakantie! Wat een heerlijkheid na z’n lange tijd aan huis gekluisterd te zijn: inmiddels is het zes maanden na mijn spondylodese operatie. Ik werk nog niet volledig dus qua vrije dagen kan ik makkelijk een paar weken extra op vakantie dit jaar. En spondylodese met lang hersteltraject kent zo zijn kleine voordelen ;). Ik heb er super veel zin in na de afgelopen maanden van bijna niets tot heel weinig kunnen doen.

Rugwervelfusie en het inchecken voor het vliegen

“ga jij af op Schiphol?”

Is de vraag die mensen mij stellen wanneer ik vertel dat ik ga vliegen. Of het poortje bij de douane af gaat wanneer ik er doorheen loop met mijn de schroeven in mijn rug weet ik niet. Ik heb er niets over gehoord in het Diak en geen medisch schrijven gekregen.

Zwemmen?

Tijdens onze zoektocht naar een appartementje langs de Franse zuidkust voor gezellige stedentripjes, strandboekzoekjes en etentjes onder de warme zon, kwam de wens naar boven voor een appartement met zwembad. Ik had nog niet gezwommen en Maarten, de spondylodese expert van Het Rugcentrum had mij verteld dat het goed kan zijn dat ik niet zou kunnen zwemmen.

“Tijdens het zwemmen lig je in een omgekeerde banaan. Die uiterste kromming in je onderrug is niet lekker met de constructie die je daar hebt”

De bikini nam ik mee, maar het kunnen zwemmen moest worden uitgeprobeerd net zoals wel ik meer dingen opnieuw moet beleven: fietsen, bukken, tillen etc. Het is soms alsof ik een andere auto heb waar je aan moet wennen. Ik moet wennen aan mijn nieuwe lichaam: mijn vastgezette rug die zorgt voor een andere handleiding en motoriek.

Spondylodese gaat niet af bij douane

La France

Mijn schroeven gingen niet af in het poortje bij de Douane! Het zitten in het vliegtuig was een opgave, maar ik ben er: Zuid Frankrijk. We hebben een appartementje met zwembad waar ik in heb gezwommen! Tegen de verwachting in ging dat prima! Natuurlijk heb ik geen mega afstand gezwommen: 10 minuten waarvan ik de helft heb liggen dobberen. Toch is het genieten! Je leert echt genieten van de kleine dingen.

Hiken in du Verdon!

Nu ik na zes maanden daadwerkelijk kilometers kan lopen die ik nooit eerder liep, leek het mij leuk om op vakantie ook mooie wandelingen te maken. Geen plat Nederland, weilanden door of rivieren langs: de bergen in, dat wilde ik. Eens kijken of ik omhoog en omlaag kan wandelen. Wel voorzichtig natuurlijk, want vallen is nog steeds een slecht plan met mijn spondylodese.

6 maanden na Spondylodese

Omhoog lopen is echt benenwerk en daarom geen probleem. Als een geoefende berggeit trippelde ik zo de berg op. Het naar beneden lopen vergde meer moeite. Je kunt je laten vallen en je eigen gewicht opvangen bij het doen van een stap naar beneden. Dat laten vallen geeft echter een klap op je gewrichten en ook de spondylodese. Dat moest ik kortom zien te voorkomen. Het was een super mooie wandeling die ik erg voorzichtig heb gelopen. Voornamelijk de afdalingen gingen met beleid. Het meest fijn vond ik het dat toen we weer veilig beneden waren, mijn vrienden zere kuiten en voeten hadden, maar ik niet! Al die Hollandse wandelingen hebben daaraan bijgedragen!

Zomeravonden

Doordat zitten nog steeds beperkt is, zijn de zomeravonden anders dan dat ik ze voor de operatie beleefde. Een avond lang op het terras zitten is er niet bij. Tussen de stokboordjes door wandel ik rond. Een stoelendans, vaat wegbrengen en zorgen voor de catering. Dat houdt mij in beweging. Blijven bewegen is wat ik nodig heb.

Terugreis met de auto

Omdat ik alleen was komen vliegen en mijn vrienden met de auto al een paar dagen eerder waren vertrokken voor de heenreis, ging ik nu mee terug met de auto. Het was spannend om z’n lange reis te maken. Het was een reis van 12 uur en ik zit niet langer dan 30 min achter elkaar. We hadden afgesproken dat we regelmatig de benen zouden strekken. Liever kort maar vaak stoppen dan slechts een paar keer een lange stop. Ook hadden we afgesproken dat wanneer het voor mij een probleem zou zijn, ik op een treinstation zou worden gezet zodat ik verder naar NL per trein kon reizen.

Zes maanden na de operatie heb ik 12uur in de auto gezeten

De autorit ging goed. Ik heb gelet op een goede houding: rechtop. Een kussentje in mijn rug zorgde voor meer stabiliteit. Op die manier ging het goed. Slapen is er niet bij in de auto: ik heb continue vooruit gekeken om te kunnen anticiperen op bochten en hobbels.

Het was een heerlijke vakantie waarin ik weer een aantal overwinningen heb geboekt:

  1. Hiken in de bergen
  2. Zwemmen
  3. Een lange autorit maken

En dat alles zonder rugpijn! Een mooi resultaat na zes maanden!

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER