Rugwervelfusie: ondersteboven in en van achtbanen?!

1
8233
Vliegende hollander is pijnlijk voor de rug

Pretpark in met een spondylodese?

“mag jij wel in de achtbaan met jouw rug?”

De vraag komt uit de mond van een goede vriendin van mij en tevens collega van mijn vriend. Als ‘partner van’ mocht ik mee met de familiedag van het bedrijf waar mijn vriend en deze vriendin werken.

Het is goed dat de mensen in mijn omgeving mij met enige regelmaat dit soort vragen stellen. Ik had hier zelf (nog) niet over nagedacht. Eigenlijk denk ik er niet over na OF het kan, maar HOE. Onbewust ben ik over de OF heen gesprongen en stel ik mijzelf voor met een korsetje van bubbeltjesplastic of een kussentje vastgebonden aan mijn onderrug met behulp van een sjaal ondersteboven in de Barron. “uhh” antwoord ik, “goede vraag”.

Advies van de rugexpert

Maarten, therapeut van Het Rugcentrum vertelde mij dat ik met mijn rugwervelfusie wel in de achtbaan kan, maar dat ik mij goed moet insnoeren. Zo strak mogelijk! Beugels zo ver mogelijk naar mij toe trekken dus en de gordel aantrekken.

“Met je spondylodese wil je niet als een stuiterbal door het karretje vliegen”

Okey! Yes, Efteling ik kom eraan! Slenteren door het sprookjesbos en de overbodig bonnetjes uit mijn portomonee bij Holle Bolle Gijs (Met dicht geknepen neus herhaaldelijk zeurend: “papier-hier!”) naar binnen proppen is niet het enige wat er op mijn Efteling programma staat. Ik ga recht naar beneden de grond in knallen in die Barron!?

Achtbaan De Barron
Bron: www.looopings.nl

Advies van de orthopedisch chirurg

Mijn vriend was overigens van mening dat ik niet in de achtbaan moest gaan. Hij herinnerde mij aan de uitspraak van orthopedisch chirurg dr. van Gaalen:

“denk aan wat je hebt bij het maken van keuzes voor bepaalde lichamelijke activiteiten. Wat je zoveel moeite heeft gekost en wat je dus niet kwijt wil”

Ja, shit: je kunt natuurlijk niet na de eerste tegenvallende loeping halverwege die achtbaan uitstappen…

Ga je dan toch in de achtbaan met je spondylodese?

Eenmaal aangekomen in de Efteling moest mijn vriend een bedrijfspresentatie bijwonen voor hij het park in kon. Ik was alleen en besloot een testritje te maken. Tja, in welke attractie ga je uitproberen of de rugconstructie de ‘ride’ aan kan?

Denkend aan Maarten zijn opmerking over insnoeren en mijn geloof in het goed aan elkaar gegroeid zijn van mijn S1/L5 rugwervels, koos ik voor de Python o.b.v. ervaringen in het verleden. Ik twijfelde even over de loepings…

Rughouding in achtbaar de Python
Bron: www.looopings.nl

Conclusie/tips achtbaanfanaten met een spondylodese

De achtbaan in met een spondylodese kan. O.b.v. mijn bezoekje aan de Efteling kan ik het niet volledig afraden. Een aanrader is het echter ook niet! Ik heb een beurse onderrug aan de 5 achtbaantripjes overgehouden. De schroefkoppen die van binnenuit in de huid van mijn onderrug drukken hebben voor blauwe plekken gezorgd. Verder heeft mijn onderrug een week gevoelig, licht pijnlijk aangevoeld.

Kies je toch om met je rugwervelfusie in de achtbaan te stappen? Kies dan voor een achtbaan met beugels over je schouders. Zo vlieg je niet omhoog om vervolgens omlaag te stuiteren. Het maakt veel verschil of een kar los op een rails (zoals de trein) rijdt, of aan de rails geklemd zit met wielen boven en onder de rails. In het eerste geval schud je veel harder heen en weer! Zo was de Barron de meest spondylodese vriendelijke ride en Joris en de draak de minste.

Vast op een spoor rijdende ‘aanraders’ (schouderbeugel):

  • Barron: valt 90 graden naar beneden maar volledige ride is soepel
  • Python: op de val in het begin na een soepele ride

Los op een spoor rijdende afraders (schootbeugel):

  • Vliegende Hollander: stopt onverwachts waardoor je hard met je rug tegen de harde stoelleuning knalt
  • Joris en de draak: blauwe plekken gegarandeerd voor iedereen (zie de klacht in de afbeelding hieronder)

Kortom, als je toch gaat: liever wél over de kop = schouderbeugel en vastgeklemd aan de rails!­

Rugpijn na achtbaan Joris en de Draak
Google zoekresultaat op ‘rugpijn Efteling’
DELEN

1 REACTIE

  1. Hoi,

    Ik heb de zelfde operatie ondergaan en wat jouw bevindingen zijn van de Efteling kloppen precies zoals ik ze heb ervaren. Erg leuk om te lezen. Ik ben zelf ook in euro Disney geweest en wat een zware afrader is, is Armageddon. Op de bordjes buiten de attractie staat niet aangegeven dat de attractie niet geschikt is voor mensen met rugklachten. De attractie heeft een vloer die plotseling een paar cm naar benden valt. Door deze onverwachte “val” kon ik aan de pijnstilling. Zware afrader dus! Voor de rest geweldig, was pittig maar ontzettend genoten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER