Mountainbiken met een vastgezette rug!

2
8313

Met vastgezette wervels stuiteren door de modder

Afgelopen weekend zijn Jette en ik een weekend op de Veluwe geweest. We hebben er twee dagen gemountainbiked. En yes, dat ging fantastisch! Ook met mijn spondylodese.

mountainbiken spondylodese

Een spondylodese en toch mountainbiken?

Nee, een zeer verstandige keuze is het niet. Het is natuurlijk veiliger voor de vastgezette wervels om gewoon rustig te wandelen over de Veluwe. Waarom ga ik dan toch mountainbiken?

Ik ben iemand die fysieke inspanning nodig heeft als uitlaatklep. Ook een beetje adrenaline heb ik nodig van tijd tot tijd om een fijn mens te blijven. Daarnaast is mountainbiken altijd al een grote hobby van mij geweest. Nu ik 30 ben en een spondylodese heb, wil ik niet alleen maar wandelen, fietsen op de stadsfiets en anderen toelachen als ze voorbij komen op het type fiets waar ik het liefst op zit. Om die reden ben ik weer op een fiets met dikke banden gaan zitten 🙂

Mountainbiken-met-vastgezette-rug

3 tochten, bijna volledig onverhard

Smalle heide paadjes door een licht glooiend landschap. Dat is hoe het pad er ongeveer uit zag. Niet te vergeten de vele modderige plassen! Zie hier op deze afbeelding het te bestieren pad. En dat trappen door de natuurlijk ging heel goed! Geen rugpijn of andere negatieve bijkomstigheden. In totaal z’n 60 km. Precies de afstand waarvan ik nu bijna 2 jaar geleden tegen de chirurg zei dat ik dat weer wilde fietsen. En hoe, op een MBT lekker offroad! Ik ben super blij 🙂

 

 

 Tips voor mountainbiken met een spondylodese

 • Denk eerst goed na of dit voor jou wel een verstandige keuze is
 • Kies voor een gebied zonder steen. De Veluwe bijvoorbeeld is een relatief ‘zacht’ gebied. Zand, modder en heide zorgen voor demping mocht je van je fiets vallen (niet de bedoeling natuurlijk ;))
 • Zoek een tocht uit waar klimmen en dalen zich veelvuldig afwisselen. Het is voor de belasting op je onderrug fijn om zwaar trappen niet te lang aan één stuk te doen
 • Gebruik die vering! Veel fietsen hebben voor (sommige ook achter)vorken waarvan je de vering losser kunt zetten. Hoe meer je de schokken met de vering in je mountainbike kunt verzwakken, hoe minder schokken je rug hoeft te verdragen.

Veel plezier en blijf voorzichtig!

DELEN

2 REACTIES

 1. Hoi Tessa, wat fijn dat je al je ervaringen zo uitvoerig hebt opgeschreven! Ik word over 6 dagen geopereerd en het geeft me een goed beeld van wat ik kan verwachten. Ik ben ook dol op mountainbiken en dat lukt nog steeds aardig. Alleen ben ik sinds een half jaar alleen nog maar op vlakke wegen aan het rijden ivm klachten. Hardlopen was ook mijn helemaal ding maar dit heb ik al bijna anderhalf jaar niet kunnen doen.

  Mijn klachten zijn gekomen na een snowboard ongeval anderhalf jaar geleden. Mijn sleutelbeen was een legpuzzel. Ze hebben hem met zeven schroeven en een plaat vastgezet. Maar mijn rug werd daarna een steeds groter probleem. Ik heb nog wel geprobeerd het hardlopen op te pakken, maar na 3 weken moest ik mijn pogingen staken.

  Ik vind het best spannend maar ik kijk er naar uit om weer te sporten en naar festivals te gaan. Jouw ervaringen geven me hoop en energie om er voor te gaan. Met veel geduld en een goed plan gaat het me ook lukken! Fijn dat het zo goed met je gaat.

  Groet,
  Fred

LAAT EEN REACTIE ACHTER