SI-gewricht problemen: “Ga lekker zitten!”

6
7107
Spondylodese en langdurig zitten

Problemen met zitten

Ik heb zitproblemen. Sinds ik druk ben met het bestrijden van mijn pijnlijke stijve SI-gewricht, probeer ik zitten zoveel mogelijk te vermijden. Dat lukt mij aardig. Ik kan inmiddels de hele dag staan, lopen en zelfs slenteren zonder problemen! Daarnaast komt zitten er ook minder van nu ik weer veel aan de wandel ben en iedere dag, twee keer per dag mijn oefeningen doe.

Waarom probeer ik zitten te vermijden?

Een veel gehoorde quote anno 2016 is:

“Zitten is het nieuwe roken”

Of dat zo is kan ik niet zeggen. Daarvoor weet ik te weinig over roken. Wel weet ik inmiddels veel over zitten. Mijn eigen ervaring met zitten in combinatie met mijn spondylodese is dat ik niet langer kan zitten dan een half uur. Wanneer ik langer zit dan een half uur, wordt mijn SI-gewricht stijf. Ik voel dit nauwelijks. Maar ik let er nu wel op! Ik wil het stijf worden van mijn SI-gewricht voorkomen.

Zitcultuur in Nederland

Nederlanders zitten teveel. Dat kopte de NOS al in 2013. Voor mijn spondylodese operatie behoorde ik ook tot het zitvee. Ik zat rustig 9uur per dag op kantoor, twee keer een uur in de trein en s’ avonds op de bank thuis, bij vrienden of in de horeca. Het was normaal! Ik was niet anders dan de rest…

rugproblemen door zitcultuur
Bron: NOS

Waar krijg je mee te maken als je veel minder gaat zitten?

Als ik twee uur per dag zit is het veel. Ik zit op het moment zo minimaal mogelijk. En dat levert grappige situaties op!

“Mevrouw, kan ik bij u afrekenen?”

Een meneer in het Springhaver cafe in Utrecht toen ik als enige gezellig stond. Een van mijn vrienden antwoordde scherp: “Natuurlijk, wel contant en gepast graag”. In een ander cafe bestelde iemand twee bier bij mij omdat ze dacht dat ik van de bediening was.

Wanneer ik rustig in de trein sta wachtend op onze eindbestemming:

“Ga lekker zitten, er is hier nog een stoel vrij”

Aardig bedoelt van een van mijn mede reizigers. “Nee bedankt, ik sta liever” was mijn antwoord en een onbegrijpende blik was zijn reactie die toen mijn kant op kwam.

Sowieso, dat “lekker zitten”: dat is er één die komt in massa-oplage. Mijn vriend en ik waren een weekendje weg naar Brugge waar we naar een leuke B&B gingen. Ik had 3,5u in de auto gezeten. Wel met twee keer een korte tankstation wandeling, maar goed je snapt misschien dat ik geen zin had in die fauteuil daar in de hal van onze B&B.

“Neem lekker plaats, dan vertel ik alles over deze stad”

Ik geef mensen het idee dat ik niet op mijn gemak ben als ik blijf staan. Zo kregen mijn vrienden en ik opeens versneld onze tweede gang op onze stafel geserveerd toen ik een rondje liep door het restaurant waar we zaten. Ik dacht even te kunnen ontsnappen aan het zittende avondje tafelen…

Een ander voorbeeld: staand vergaderen

Bij weinig bedrijven is staand vergaderen de norm. We zitten het liefst met alle kantoorklerken bij elkaar om de tafel. Met je laptop voor je snufferd kun je lekker wegdromen zonder dat je collega’s het doorhebben. Die vergadering kan je niet lang genoeg duren…

rugpijn door lange zittende vergaderingen
Bron: images.inc.com

Er zijn teams die staand vergaderen. Ook is er onderzoek gedaan naar de effectiviteit van staand vergaderen en wat blijkt? Staand vergaderen levert kwalitatief betere resultaten op in een kortere tijd! Bij ons op kantoor loop ik nu regelmatig rond terwijl de rest onderuitgezakt nog wat verder onder de tafel verdwijnt…

Mensen die mij niet kennen en met mij komen vergaderen vragen aan mij of ik naar de W.C. moet als ik een rondje begin te lopen

Zitten is verweven in onze cultuur! Pas wanneer je op staat ga je zien hoeveel we zitten.

Tips voor minder zitten

 • Steek je handen uit de mouwen! Ruim bijvoorbeeld de vaat op tijdens die suffe zit verjaardag of haal veelvuldig voor je collega’s koffie op het werk (wordt je ook nog meer sociaal van)
 • Reis met het OV i.p.v. de auto
 • Vraag om een sta tafel op je werk en koop er één voor thuis
 • Nog beter, regel een borreltafel als werktafel op je werk. Rondom mijn borreltafel wordt het steeds gezelliger! Zodra één schaap over de dam is…
 • Ieder uur 10 minuten lopen is beter dan s avonds een uur fanatiek sporten
 • Doe huishoudelijke klusjes tussendoor i.p.v. in één keer op zaterdagochtend
 • Trek die benenwagen uit de garage en ga lopen! Na het avondeten een rondje, op zondag na je eerste kop koffie
 • Hou je van een avondje tafelen? Organiseer je eigen walking diner: eet iedere gang bij een ander restaurant. Dit kun je ook tijdens een avondje borrelen doen!
 • Doe alsof je een roker bent en ga naar buiten tussen het werk of het dineren door. Zitten is het nieuwe roken en roken is het excuses om niet te hoeven zitten (ga niet daadwerkelijk roken, het is slecht voor je tussenwervelschijven)
 • Gebruik een activity tracker die je waarschuwt als je te lang niet beweegt
 • “Eerst ff dit afmaken” niet als excuses gebruiken om te blijven zitten

Verder leert mijn ervaring dat staan te trainen is.

Hoe meer je staat, hoe makkelijker staan wordt!

Is het erg om niet veel te kunnen zitten?

Even relativeren: ik heb nu bijna 1,5 jaar een spondylodese, maar ervaar beperking bij het zitten. Hoe erg is dat? Vergeleken bij de beperkingen die ik had door mijn rugpijn valt het slecht kunnen zitten in het niets. Ik was eerder niet in staat om naar de de kroeg te gaan, ik sta nu rustig de hele avond met een drankje in de hand. Ik kon eerder niet langer wandelen dan 15 minuten, ik wandel nu het complete Pieterpad als ik dat zou willen! Ik kon niet meer tuinieren, laat staan een gat graven: gisteren heb ik ca. 20m2 gespit. Mij hoor je niet klagen over slecht kunnen zitten. Onhandig is het soms wel omdat we in Nederland bijna alles op ‘zitten’ hebben ingericht: Ryanair, jullie hadden toch plannen voor sta plekken in het vliegtuig? Hoe staat het daarmee, want ik ga liever niet lekker zitten!

Met rugpijn staan in het vliegtuig
Bron: nu.nl
DELEN

6 REACTIES

 1. Dag Tessa,
  Ik volg je al een tijdje op deze site.
  Ik heb 4 jan. 2016 een spondylese gehad bij Nedspine in Ede. Herstel ergmoeizaam. Nu ben ik zover dat ik weer stukken kan fietsen. Lopen vrij beperkt ( kwartier ong) pijnvrij ben ik ook niet. De pijn is wel minder intensief dan voor de operatie. Zitten is een probleem, vermijd ik als de pest. Ik had ook een verschoven wervel , net als jij . Ik ben alleen een stuk ouder dan jij ( 66) Het beperkt je wel erg dat slechte zitten. Gister b.v. een gezellig samenzijn met vrienden , maar weer voortijdig naar huis gegaan , kon echt niet meer zitten, ondanks het vaak opstaan en heen en weer lopen. Ik heb op de fiets terug maar weer eens een potje zitten janken , dat lucht wel eens op. De ontspanning in je leven is weg, altijd aan het afwegen wat ik ga doen en hoe. Autoritten al helemaal niet..
  Waarom schrijf ik je nu? Ik zie hoe je bezig bent en wat je kunt en durft. Heel goed van je , maar ben je niet bang voor de wervels boven de fusie? Ik ben daar erg voor gewaarschuwd , maar ik moet er bij zeggen dat er ook nog een lichte scoliose zit net boven de fusie en die wervels ook versleten zijn. Ik zelf doe aan yoga, maar sla de meest belastende oefeningen over. Mijn spieren wat soepel houden. Heb in mijn leven veel gesport en was vreselijk actief. Deze situatie valt me daarom soms erg zwaar, maar ik zal het moeten accepteren. Benijd de mensen met een goede rug !
  In ieder geval wens ik jou nog een pijnvrije toekomst en ben zuinig op je rug, die moet nog lang mee…
  Vriendelijke groet,

  • Dag Anoniem,

   Bedankt voor je warme woorden. Zeker, ik ben wel eens bang voor de wervel die boven mijn fusie zit. Net als jij ben ik er ook voor gewaarschuwd. De ene chirurg vertelde mij echter dat ik daar 10% meer kans heb op slijtage, terwijl de andere chirurg zei dat ik helemaal geen sprake is van meer slijtage boven de fusie. Wat waarheid is weet ik niet, maar dat we voorzichtig moeten zijn op onze rug staat nog meer vast dan de schroeven in onze rug 😉

   Ik hoop dat zitten bij jou ook weer beter gaat naarmate je langer onderweg bent. Ik wens je ook het beste toe!

   Groeten,

   Tessa

 2. Hallo Tessa,
  Ik weet niet of je nog reageerd maar ik ga het toch proberen.
  Ik heb op 4 juli van dit jaar een spondylodese gehad ik ben nu dus nog volop aan het revalideren. Nu moet ik bijna weer gaan werken en krijg ik een sta bureau. Ik zit op 1 kantoor met 12 mensen en ik kan echt niet langer zitten dan 30 minuten en mijn been valt ook nog regelmatig uit. Hebben jou collega’s wel eens geklacht over het feit dat jij een sta bureau hebt. Ik voel me namelijk nogal opgelaten om als enige staand te werken terwijl de andere 11 zitten ik heb echt het idee dat ik extra opval.

 3. Hi tessa,

  Augustus 2010 is voor de eerste keer de l5/s1 vastgezet via de voorkant en een cage tussen gezet. Dit wegens slijtage (artrose) en al 20 jaar rugpijn. Hier in Nederland willen ze je niet helpen omdat ik geen uitval in de benen had dus na jaren ben ik eindelijk doorverwezen naar België. Ik ben daar binnen paar weken geopereerd in het Aznikolaas en ik ben 6,5 jaar voor 95% pijnvrij geweest??. Beste beslissing ooit!!!! Revalidatie heeft toen ongeveer 3 maanden geduurd , rustig aan weer uurtjes gaan werken.
  Ik zou dit iedereen aanraden aangezien het mijn leven 300%verandert heeft.
  Helaas blijft het een zwakke plek en na huis verbouwing in mei kreeg ik weer last, niet zo erg als toen maar toch maar voor consult in oktober terug naar België en 8 dec hebben ze de l5/s1 via de achterkant vastgezet. Was toch nog instabiel aangezien de wervel alleen aan de voorkant vastzat. Nu 360 graden spondylodese gekregen.
  Deze operatie was heftiger aangezien je op rug wakker word en dus veel pijn ervaart. Nu bijna 2 weken later gaat het al stuk beter. Kan nog niet lang lopen en zitten en zitten weet ik dat daar maanden overheen gaat (toen na 5 mnd pijnloos kunnen zitten weer) dus ik doe rustig aan en helaas 1 febr nieuwe baan dus ik heb niet veel revalidatie tijd maar ik weet zeker dat het gaat lukken.
  Wou even mijn verhaal kwijt omdat ze hier in Nederland je niet snel helpen maar er is hoop. Ik dank mijn arts van toen voor het verhelpen van wat jaren een hel is geweest.

 4. Dag Tessa

  Zelfde verhaal hier. Wervelfusie ondergaan sinds drie maanden en reeds kort na operatie last van SI GEWRICHT met uitstraling beide benen.

  Is dit probleem ondertussen verholpen bij jou? Zo ja, wat was de oplossing?

  Liefs.

  • Hi Julie,

   Bij mij was het een beenlengte verschil. Volledig opgelost met een centimeter dik inleg hakzooltje in mijn rechter schoen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER