Botaangroei bij spondylodese

1
4075
Spondylodese tessa zijaanzicht

Is mijn bot aangegroeid? Zitten mijn wervels vast?

Het is inmiddels zes weken geleden dat de bottendokter (Dr. Van Gaalen, Diakonnessenhuis) mijn verschoven rugwervel weer netjes in het rijtje heeft vastgeschroefd. Wat is tot nu toe het botaangroei resultaat? Aan de buitenkant herinneren slechts twee kleine littekens (ca. 4cm) nog aan de operatie. Ik voel mij goed, ben wat verveeld, maar al met al valt het proces na de spondylodese operatie mee. Dit zegt echter weinig over hoe het er van binnen aan toe gaat. Hoe gaat het met de wervels, schroeven en het kooitje (cage) bot? Dit is wat de chirurg n.a.v. de röntgenfoto (boven en onder) vertelde…

vooraanzicht na operatie

Röntgenfoto van mijn spondylodese

“De foto ziet er goed uit”. Dat was wat de chirurg ons vertelde toen wij voor de zoveelste keer in zijn kamer zaten. Voor het eerst begreep ik de functie van die rare hoge stoelen. De z.g.n. sta-op-stoel zit vele malen gemakkelijker wanneer je herstellende bent van een rugoperatie dan z’n diep laag zittende stoel. Vanaf mijn hoge zitpositie luisterde ik naar deze bottenspecialist wie niet snel emotie laat zien. Toch spotte ik daar een beetje trots op zijn gezicht. Hij is blij met het resultaat. Als hij dat is, dan ben ik dat ook! Veel meer dan “de foto ziet er goed uit” kan de beste man er niet over kwijt. De constructie zit nog waar hij hem achtergelaten heeft op zijn operatietafel.

Ik heb de schroeven kortom op de juiste plekken weten te houden. Ik heb ze er niet uitgeniesd of gelachen waar ik bang voor was. Ik ben blij! Over de ‘botdoorgroei’: in hoeverre mijn wervels aan elkaar vastgroeien, kan nog geen uitspraak worden gedaan. Dit omdat ‘substantiële botdoorbouw’ niet eerder plaatsvindt dan na 3 tot 4 maanden na de operatie. Daarnaast is de botaangroei moeilijk te zien op deze positie omdat de bekkenkam (bekkenbotten) de foto vertroebelen. Dit blijft dus nog even afwachten en voldoende melk drinken.

Revalideren na spondylodese

Hoe nu verder de botaangroei bevorderen?

De 15 minuten lopen ga ik de komende 6 weken uitbouwen naar 45 minuten. Ik heb al plannen om naar de plas vlakbij ons huis te lopen, mijn zusje te bezoeken of voor een kleine boodschap naar het winkelcentrum. Ook ga ik vaker en langer zitten: ook 45 min. Nog steeds niet genoeg voor een avondje tafelen, maar een grote verbetering ten opzichte van de 10 min eten als een beest gestrest aan tafel. Na ongeveer zes weken lig ik niet de hele dag meer op bed, maar slechts een paar keer rusten tussen de activiteiten door. Wat een wereld van verschil :). Natuurlijk moet ik ook mijn korset minder gaan dragen. Iedere week een uurtje minder om zo na zes weken weer helemaal zonder mijn gipsen vriend te kunnen. Ik schrijf vriend, want na een haat/liefdes verhouding, ben ik het gaan waarderen dat ik kaarsrecht vast geklittenband rechtop loop.

Lopen met mijn spondylodese

Dat brengt mij op een ander onderwerp: mijn looppatroon. Zoals jullie weten: geen catwalk beweging ;). Omdat ik al jaren in dit partoon loop, moet ik samen met mijn fysio werken aan een verbetering in het lopen. Onduidelijk is wat het resultaat gaat zijn, maar ik ben blij dat mijn fysio en ik een poging wagen ook mijn looppatroon te verbeteren. Eerste opdracht is de benen recht vooruit te steken. Lees lopen in een militaire mars. Zo voelt dat ten minste voor mij :).

Na meer dan een maand bij mijn ouders te hebben gebivakkeerd, ga ik in de weekenden thuis logeren om over een paar weken het oude nest weer te verlaten. Fijn terug naar ons appartement waar Richard nog even zal mantelzorgen tot ik alles weer zelf kan. Ik kan niet wachten!

DELEN

1 REACTIE

  1. Ik ben dus nu een week thuis en ben alleen. Krijg elke dag thuiszorg om de wond te verzorgen en 1 x per week huishoudelijke hulp. Ik lig niet de hele dag op bed. Ik zit en loop al best veel maar probeer tussendoor mezelf te dwingen een uurtje te gaan liggen. Lastig voor mij hoor.

LAAT EEN REACTIE ACHTER