Beenlengteverschil oorzaak van SI-gewricht pijn

6
13492
1cm beenlengteverschil

Mijn rechterbeen is korter dan mijn linker been

Ik heb een beenlengteverschil! En dat verschil veroorzaakt de pijn uit mijn SI-gewricht. Mijn rechterbeen is ca. 1cm korter dan mijn linker been. Soms is de oplossing op je problemen: lees SI-gewricht pijn 2 maanden later en Pijnlijk SI-gewricht, makkelijker dan je denkt.

Hoe weet je of je benen even lang zijn?

Simpel! Ik zat weer eens achter mijn laptop. Wat overigens een prestatie is, want zitten ging tot nu toe bijna niet. Laat staan in de bank. Zie mijn blog over zitproblemen. Hieronder zie je wat ik zie als ik aan dit blog zit te werken.

Beenlengteverschil zie je zo
Beenlengteverschil zie je zo

Ja! scheef! Zo simpel kan het zijn…

Een professional naar mijn beenlengte laten kijken

Met deze nieuwe ingeving: beenlengteverschil als veroorzaker van mijn SI-gewricht problemen, ben ik naar Het Rugcentrum gegaan. Eens kijken wat zij hiervan vinden. Het is immers maar een zelfdiagnose. Mijn huis kan scheef zijn, de bank ingezakt o.i.d. dus eerst maar eens professioneel op laten meten die benen van mij voor ik naar de podoloog ren voor een zooltje in mijn rechter schoen of moet ik z’n lelijke blokschoen (slik)…

Beenlengte opmeten

Bij Het Rugcentrum hebben ze mij weer eens bestudeerd. Ik moest op blote voeten staan en rustig gaan zitten. Daarbij werden mijn bekkenbotten in de gaten gehouden. Nu blijk ik eerder met mijn rechterbil/zitbotje op het stoelvlak terecht te komen dan met mijn linkerbil. Of ik dit zelf niet voel? werd mij gevraagd.

“Waarschijnlijk heb ik mijn hele leven al een beenlengteverschil en dus ben ik eraan gewent, merk ik het niet”

Nu ik het weet, voel ik wel dat ik ‘niet helemaal recht ben’.

Kun je beenlengteverschil niet zien op de röntgenfoto?

Ik vroeg mij af of je ook op de röntgenfoto kunt zien dat ik een beenlengteverschil heb. Die foto heb ik er weer eens bij gepakt. Omdat ik deze foto met mijn telefoon heb gemaakt vanaf het computerscherm van orthopedisch chirurg dr. Van Gaalen van het Diakonessenhuis, heb ik de foto eerst rechtgezet in Photoshop. Zie hiervoor de witte pijlen boven de datum. Toen heb ik een lijn getrokken van bovenkant bekken links naar rechts. Zie hieronder het resultaat.

1cm beenlengteverschil
1cm beenlengteverschil

Omdat mijn bekkenbotten er niet helemaal op staan is het niet een heel duidelijke diagnose op deze manier, maar toch zie je ook hier een verschil.

Wat doe ik met mijn beenlengteverschil?

Inmiddels loop ik nu een week met twee extra hakzooltjes in mijn rechterschoen. Op advies van Het Rugcentrum heb ik deze zooltjes aangeschaft. Mogelijk ga ik later naar een podoloog om met mijn eigen prototype professionele zooltjes te laten maken. Het lijkt er dus op dat ik niet aan de lelijke blokschoenen hoef. Blij!

SI-gewrichtpijn door beenlengteverschil?

Nu ik mijn rechterbeen langer heb gemaakt, staan mijn bekken recht. Hierdoor staat er minder kracht op mijn linker SI-gewricht (het probleemkindje). De krachten worden nu netjes over rechts en links verdeeld. Resultaat?

“Ik heb geen pijn uit mijn si-gewricht meer!!!”

Hoera!!! Pff, wat een opluchting. Na al die maanden lopen, squatten en andere oefeningen doen, blijken de zooltjes de oplossing. Was ik daar maar eerder achter gekomen! Alhoewel ik nu wel een topconditie heb en een afgetraind lichaam. Ik kan nu pijnloos en ontspannen een dag op het strand liggen. De rust heb ik weer terug in mijn lichaam!!!

DELEN

6 REACTIES

 1. Hoi Tessa,

  Wat bijzonder om te lezen hoe je zelf hebt nagedacht over de oorzaak van de pijn. En wat fijn dat je nu verschil voelt! Hopelijk blijft dat zo!

  Groetjes Ger

 2. Hoi tessa
  Ik ben 6 weken geleden geopereerd aan
  spondylodese
  Ik voel nog steeds dat er iets in mijn rug zit ik moet volgende week op controle
  Wanneer zou ik deze gevoel niet meer voelen is geen fijn gevoel

 3. Misschien is het wat laat mijn reactie, maar mijn operatie is nu ook 2 jaar geleden en ook ik heb die pijn nog steeds rechts aan mijn SI. Ik sta nu nog schever als er voor, dus nog meer druk op mijn SI gewricht maar ik mag geen hakjes dragen omdat ik de spanning op mijn bot niet mag veranderen. Dus blijf ik maar met die zeurende pijn rond lopen die nu weer mijn dagelijkse leven zo wat beheerst. Het is ook altijd iets he.

 4. Fijn dit allemaal te horen en zeker omdat je nog jong bent en ook nog mama.
  Ikzelf 64 j zal 5oktober geopereerd worden aan spondylodese .
  Hopelijk vlot het bij mij ook redelijk heb enorm schrik 😩

 5. Hallo Tessa

  Hebben ze bij jou het volledige verschil 1cm gecorrigeerd?
  Mijn dochter heeft namelijk een gelijkaardig probleem. Beenlengteverschil 9mm en bekkenkanteling 15mm.
  Wij hebben een hakverhoging van 6 mm gedaan, omdat ze nog in de groei zit, maar ze loopt nog steeds met klachten rond.
  Dit is allemaal begonnen na een stomme zijwaartse springbeweging op de training.
  Sindsdien pijn bij bepaalde buigbewegingen in de bil en het heiligbeen.

  • Hi Vanessa, mijn beenlengteverschil of bekkenkanteling is niet gecorrigeerd. Inmiddels loop ik op een verhoging van 2mm en niet langer meer op 10mm of zelfs 12mm. Dit n.a.v. mijn zwangerschap. Hoe het kan dat ik nu bijna geen correctie meer nodig heb weet ik niet. Misschien doordat mijn pezen en banden slap zijn geweest en daarmee een nieuwe stand hebben gevonden? Ik ben geen medisch expert. Feit is wel dat ik geen grote verhoging meer nodig heb en daar ben ik heel blij mee! Hopelijk vinden ze een oplossing voor je dochter of corrigeert het verschil zich nog in de groei.

   Groeten, Tessa

LAAT EEN REACTIE ACHTER