4 maanden na de spondylodese operatie; fietsen!

0
4446
4 maanden revalideren nu weer fietsen

Mijn nieuwe rug en ik gaan fietsen!

4 maanden na mijn operatie mag en kan ik naast alle wandelingen, nu ook weer fietsen. Dat fietsen heb ik eerst al een paar keer geprobeerd op de fiets hometrainer die we tijdelijk in huis hebben staan. Dat fietsen gaat okey, al vind ik het eng om hard te trappen.

Vanwege het harde gehobbel, over bijvoorbeeld klinkers en drempels, heb ik een nieuwe fiets gekocht! Gloednieuw met vering onder het zadel én in de voorvork.

lage rugbelasting door vering in de fiets

De eerste fietstochtjes

Afgelopen week heb ik een eerste stukje gefietst en vanmorgen weer! Hard ga ik niet en zeker niet ver, maar wat is het heerlijk om weer verder te kunnen komen dan met de benenwagen naar de supermarkt!

Spannend is het wel om weer te fietsen. Misschien rijdt iemand mij aan of val ik om een andere reden van mijn fiets af en breken de schroeven in mijn rug… Daar moet ik maar niet te veel aan denken. Voorzichtig ben ik wel!!!

Fietshouding tijdens spondylodese revalidatie

De houding op de fiets is nog iets waar ik aan moet wennen. Ik vind rechtop, alle botten zo verticaal of horizontaal mogelijk, de beste houding. Ik voel nu pas echt dat zitten meer druk zet op de wervelkolom. Zie onderstaand plaatje waar ze mij bij Het Rugcentrum al zo vaak over verteld hebben, maar ik nooit eerder echt zo heb gevoeld in mijn rug.

Ik vind het om redenen van rugbelasting niet erg als het stoplicht op rood staat. Ik kan dan fijn even rechtop staan. Ook wissel ik het fietsen af met lopen. Met de fiets in de hand loop ik dan 5 min om daarna weer verder te fietsen. Ik heb inmiddels echt een loop lichaam en moet echt wennen aan de fietshouding met mijn nieuwe gefuseerde rug.

rugbelasting per houding

Spierbelasting op de vastgezette onderrug

Tunnels! Die zijn een NO GO voor mij. Ten minste; op de fiets ga ik niet omhoog! Het harde trappen zet behoorlijke druk op de spieren en botten in mijn onderrug. Ook hier wandel ik rustig omhoog om daarna weer op de fiets te stappen. Een beetje bejaard is dit wel, maar ik bouw de belasting op mijn rug rustig op. Lange tochten wielrennen, mountainbiken en tegen bergen op harken ga ik volgend jaar hopelijk doen! Ik heb er vertrouwen in! De eerste fietskilometers zijn weer gemaakt 🙂

 

DELEN

LAAT EEN REACTIE ACHTER