3/12 weken rugwervelfusie revalideren. Patiënt vs. revalidant: niet ziek, toch op bed.

6
45841
hoog laag bed na spondylodese operatie
Bron: easyhooglaagbed.nl

Week 3 van de spondylodese revalidatie

Dit blog begint met jullie: de vele kaartjes, appjes, telefoontjes, bezoekjes en creatieve uitspattingen maken dat ik nog steeds lachend op bed lig! Ik kan het echt waarderen dat jullie met mij meeleven, interesse tonen en met mij samen lachen om deze benauwde situatie. Jullie zijn goud!

sterretjes zien na lang liggen

Spondylodese revalidatie: ‘lekker’ op bed

Vegro, dat is de naam van de thuiszorgorganisatie die mij een troon voor de nog aankomende 8 weken heeft geleverd. Mijn troon kan omhoog, omlaag, een knie- of rugbuiging maken. Ook kan ik al liggende in mijn geheel kantelen: tenen of hoofd omlaag. Of omhoog, net hoe je het wil zien. Als ik wil kan ik doen alsof ik op een bootje in de zee lig te dobberen. De Spotify klotsend water geluiden uit de Sleep Tight playlist aan en golven maar! Deze activiteit noem ik ‘Vegro’en’. Ik doe dit wel op een ander matras dan meegeleverd, de harde plastic zweetzak heb ik na drie lange nachten van mijn troon laten verwijderen. Resultaat: een lekker fris verend matrasje. Men noemt mij tegenwoordig ‘Princes op de erwt’. Een princes, zo moet Maxima zich voelen: eten op bed, mogen klagen over de hoeveelheid groenten of saus. Een dresser voor de kleding. In mijn geval één van mijn ouders die mijn broek aan doet (kan ik niet zelf). Niet te vergeten, mijn sokken en pantoffels want oh, als princes ga ik toch niet aan mijn eigen voeten zitten. Dit alles klinkt hemels niet waar!?

Spondylodese revalidatie: last van de zwaartekracht

Toch is er een keerzijde aan dit verhaal en dat is de zwaartekracht. Eten gaat niet onbedoeld van je hoofd naar je … daar beneden. Liggend op de troon blijft mijn lekkere bloemkooltje steken ter hoogte van mijn borstkas. Wanneer na een uur dan eindelijk de kookwekker piept en ik 10 schaarse minuten mag lopen, zorgt mijn korset ervoor dat de bloemkool blijft waar hij al zat. Een soort gelijk niet medisch, maar ervaringsdeskundig verhaal kan ik jullie vertellen over mijn bloedsomloop. Ik schrijf ‘ervaringsdeskundig’ omdat ik weet dat de medici onder jullie bij voorbaat al in hun vuistje zitten te lachen bij het lezen. Liggend op mijn troon stroomt mijn bloed niet van mijn hoofd naar mijn tenen en terug, maar kabbelt mijn luie bloed rustig van links naar rechts door mijn aderen. So far so good, totdat de kookwekker gaat en ik ga staan. Als een waterval voel ik mijn bloed naar beneden vallen (die bloemkool ook). Snel het korset erom waarna mijn bloed bovenop de stuwdam blijft hangen. Pas wanneer ik ga douchen zonder korset verlaat mijn bloed mijn hoofd en zie ik zo nu en dan weer die sterrenhemel uit de gipskamer (lees hiervoor dit blog). Dit is vast hoe het begrip ‘blauw bloed’ is ontstaan: wanneer bloed het luchtkasteel verlaat, door de geopende stuwwand heen naar beneden dondert en beurs beneden terecht komt.

wandelen na de spondylodese operatie

In week 3 van de spondylodese revalidatie: tien minuutjes wandelen!

Afgelopen donderdag kwam Maarten de Groot, mijn fysiotherapeut van Het Rugcentrum langs. Met o.a. Maarten heb ik inmiddels al langer dan twee jaar samen gewerkt aan mijn rug six pack. Het spierkorsetje om mijn ruggenwervels. Gelukkig kent hij mij, weet hij hoe ik bewoog/ niet bewoog vóór de operatie en nog belangrijker: dat ik liever teveel dan te weinig doe. Toen ik Maarten met een lach op mijn gezicht vertelde dat ik iedere 90min, 20min door de tuin wandelde reageerde hij direct:

“dat zijn niet de leefregels hé”

Hij vroeg naar mijn medicijnengebruik dat nu op 4x 1.000 Mg paracetamol zit per dag. “Dus géén morfine! Gebruikelijk is dat mensen drie weken morfine slikken. Normaal gesproken halen mensen het niet in hun hoofd om 20min te gaan wandelen. Je gaat de aankomende twee weken ieder uur maximaal 10min uit bed voor een rondje door de woonkamer” Grijnzend zat hij op het voeteneinde van mijn bed. Deze man weet goed op de rem te trappen. Held.

Daar lig ik dus weer, te wachten tot mijn bot aangroeit

Met nu 60min op de kookwekker waarna ik uit bed mag ‘bomen’. Dat ‘bomen’ is een rugvriendelijke-uit-bed-beweging. Ga op je rug liggen, bedenk of je links of rechts uit bed gaat bomen. In mijn geval boom ik rechts uit bed. In dat geval laat je je rechterbeen languit liggen en buig je de linker knie. Je linker voet staat dan op het matras naast je rechter knie. Steek je linker arm recht omhoog. Wijs naar het plafond. Je bent nu klaar voor de rol op je rechterzijde. Laat je linker knie en arm tegelijkertijd naar rechts ‘vallen’. Je ligt nu in de stabiele zijligging. Door je benen rustig van bed bed te laten ‘vallen’ en je romp met rechte rug! met beide armen van het matras te drukken, kom je in de zitstand. Zorg ervoor dat je heupen niet afzonderlijk van je schouders draaien! Wanneer je zit kun je met rechte rug! opstaan. Gefeliciteerd, je bent uit bed geboomd! Weer in bed gaan liggen? Zelfde verhaal maar dan andersom! Ik hoor het graag wie dit thuis heeft uitgeprobeerd!

Tot 5 feb mag ik iedere 60min mijn troon voor max. 10 heerlijke minuten verlaten. Ook mag ik een keer of 6 per dag zitten. Bijvoorbeeld aan de keukentafel waar ik in 5min een kopje koffie drink. Na de 5e week ga ik het lopen opbouwen naar een half uur en langer!

DELEN

6 REACTIES

 1. Ik lees net je stuk over je verstelbaar bed. Hoe lang heb je dit nodig gehad? Ik revalideer nu 2 weken thuis op n oud bed, maar dat werkt niet. Veel te laag, slecht matras, zacht, verkeerde houding en ik kan er niet goed in en uit komen.
  ik heb zojuist de thuiszorg gemaild of ik alsnog een bed mag lenen. Ik hoop dat dat lukt

 2. Beste Es,

  Mijn excuses voor de late reactie. Ik stuur je toch mijn antwoord in de hoop dat jij of anderen hier nog profijt van hebben. Een hoog laag bed is nuttig zeker tijdens de eerste zes weken. Het is dan moeilijk gecontroleerd laag te gaan zitten. Ook omhoog komen uit een diepe zit is moeilijk. Aan te raden is kortom een elektrisch verstelbaar hoog laag bed. Wanneer je hier niet aan kan komen is het aan te raden je bed te laten verhogen door iemand met een gezonde/sterke rug door er bijvoorbeeld blokken onder te plaatsen.

  Succes Es met je verdere herstel! Ik hoop dat je straks volop kan genieten van je nieuwe rug!

 3. Dat in en uit bed komen zoals jij het zo komisch omschrijft lukt me aardig. Ik hoef in bed het korset niet om dus je laat het wel om op een andere manier uit je bed te komen. Ik ben als de dood dat ik iets forceer in mijn rug. Is al eng dat ik met draaien in bed steeds iets voel ‘knappen’. Dot geen pijn maar is gewoon eng, want wat is het?

  • Hoi Shir,
   Mooi dat jij ook goed bent geworden in ‘bomen’; het als een plank in en uit bed komen. Ik heb echter geen idee wat jouw ‘knappen’ kan zijn. Er zit natuurlijk nog veel meer in je onderrug dan alleen botten en nu ook schroeven. Ook je spieren, huid en andere materialen zijn geforceerd tijdens de operatie. Kan mij dus voorstellen dat alles zich aan het zetten is. Misschien dat je dat voelt ‘knappen’? Als je je er zorgen over maakt zou ik je willen adviseren het aan een specialist te vragen. Ik ben natuurlijk ervaringsdeskundige, maar geen specialist :).

   Heel veel succes Shir! Groeten!

 4. Hallo tessa, dat je dit schreef is al n tijd geleden. Ik ben de 9e van deze maand geopereerd. Ik ben 5 dg in het ziekenhuis gebleven en na alleen n advies over hoe je in en uit bed moet gaan ging ik naar huis met n tas pillen. Ik krijg nu eigenlijk de afgelopen 2 dagen steeds meer pijn. Ik denk omdat ik misschien te lang of verkeerd zit of te lang loop. Daar is me dus niks over verteld. Ik word er nu heel onzeker van als ik op meerdere pagina’s lees dat je maar paar min mag zitten en liggen moet afwisselen met paar min lopen. En heb het idee dat ik nu te weinig rust. Ik kreeg ook geen fysio in het ziekenhuis. Heb jij advies wat n goed opbouw schema is. Ik vind het super om te lezen dat het zo goed met je gaat.

 5. Hallo, ik heb al 2 rugoperatie a bter de rug en van l2 tot en l5 staan maximaal vast. Nu 4 jaar later moet ik weer geopereerd worden. Metaal eruit en nu l5 S1 vastzetten. De vorige keer 6 weken at e. Daarna revalideren. Nu schijnt het een nog grotere operatie te worden. Heb zelf een electrisch hoog laag bed. Wat kan ik verwachten

LAAT EEN REACTIE ACHTER