2 jaar na de spondylodese operatie

44
29001

Alles wat ik wil doen, kan ik weer! Voorlopig is dit daarom mijn laatste blog. Mocht ik een nieuwe aanleiding hebben om te schrijven, dan publiceer ik een nieuw artikel.

Hoelang duurt het herstel?

Terugkijkend op mijn twee jaar spondylodese ervaring, zou ik willen zeggen dat het mij niet is meegevallen. Voornamelijk de tijd die staat voor het herstel is veel langer dan ik had gedacht. In het ziekenhuis krijg je 6 tot 12 weken te horen. Bij Het Rugcentrum zeggen ze 6 tot 12 maanden. Ik heb 1,5 jaar over mijn herstel gedaan.

Was het een juiste keuze?

Spijt heb ik geen seconde van die 1,5 jaar herstellen. Het resultaat mag er zijn! Ik kan (bijna) alles weer! Op extreme sporten na dan. Bungee jumpen zal nooit op mijn activiteitenlijstje staan. Ja, dit was zeker de juiste keuze. Ik mag van geluk spreken, niet voor iedereen is de spondylodese de juiste keuze.

Mijn leven met een spondylodese

Nu, twee jaar later ben ik de afgelopen maand op Madagascar geweest! Jawel, dat eiland van die animatiefilms met ‘I like to move it!’. En of ik heb ‘gemooved’. We hebben een trektocht gemaakt met jeep, fiets en lopend. Mijn hoogtepunt was het beklimmen van de Sayonara. De berg waarop het zonlicht zo mooi schijnt hieronder.

2 jaar na de spondylodese operatie

 

 

 

 

 

 

 

 

Onze gids had klimmateriaal mee en we vertrokken al vroeg. Communiceren was lastig, zijn Engelse woordenschat was minimaal. Naarmate we langer onderweg waren, werden de paden steiler en op een gegeven moment was er al helemaal geen sprake meer van een pad. We moesten onszelf letterlijk een pad banen.

Ik keek rechts van mij letterlijk een paar kilometer recht naar beneden. Of die rots niet té steil was om tegenop omhoog te lopen zonder touw vroeg ik? Waarop onze gids zijn enige Engelse woord voor de zoveelste keer die dag uitsprak “No Prob!”.

Wat je wel kan met een spondylodese

Met de woorden van onze gids wil ik mijn blog (tijdelijk) afsluiten. Inmiddels, na twee jaar, is niets voor mij nog een probleem. Met een gelukkig en gerust hart kan ik zeggen:

“No Prob!”

Ik kan de wereld weer aan!

DELEN

44 REACTIES

 1. Hoi Tessa,
  Wat fijn te lezen dat het allemaal zo goed met je gaat!! Een fijn blog laat je achter voor velen die hier veel aan hebben. Nog bedankt voor je mail destijds! Ik hoop voor iedereen die een spondylodese ondergaat of heeft ondergaan zo’n goede ervaring mag zijn als bij jouw.
  Veel succes verder met de activiteiten die je vast nog wel gaat ondernemen.
  Groet Ellen Meijer.

  • Dankjewel Ellen!

   Fijn om te horen dat je mijn blog en mail waardeert. Een spondylodese is een zwaar traject zonder garantie op goed resultaat. Met mijn blog hoop ik inderdaad anderen een beetje op weg te helpen. Ellen, succes met jouw traject! Ik wens je het beste toe.

   Groeten,

   Tessa

 2. Dank je wel Tessa ik sta nu voor een operatie waarbij ze vier wervels moeten gaan vastzetten ook krijg ik kunstbot zie er vreselijk tegenop maar door je verhalen krijg ik weer hoop dat het gaat lukken. Ik wens je een fijn leven toe

  • Dag Hanneke,

   Bedankt voor je leuke reactie! Ik hoop dat ook jij de vruchten kan plukken van deze operatieve ingreep. Ik wens je het beste toe. Succes met je herstel Hanneke.

   Gr. Tessa

 3. Dank je wel voor deze eerlijke verhalen. Over 6 weken mag ik ook, en ik wissel per minuut tussen angstaanval en overtuiging dat dit de goede keuze is. Tien minuten lopen of staan is nu de max – daarvoor ben ik nog veel te jong. Maar toch. Lezend hoe jij je door de ups en downs hebt geworsteld, wat je nu allemaal weer kunt…maar ook de realiteit dat ik dus niet na 6 weken alweer terug keer naar mijn werk (ik slik een paar keer heel hard nu) – dit alles helpt me toe te groeien naar mijn operatie en mijn herstel. Ontzettend fijn. Dank je wel! Grt Wendy

  • Hoi Wendy, ik ben in 2018 geopereerd. Had hetzelfde als wat jij toen schreef, kon nog geen 10 minuten staan. En heel veel meer niet, had het leven van een bejaarde. Bij mij heeft de operatie wel geholpen, maar ben helaas niet klachtenvrij en nog steeds beperkt. Ik ben benieuwd hoe het jou vergaan is. Hoe is het jou vergaan?

  • Hoi allen!

   Mijn naam is Shanice, vandaag precies 10 weken geleden heb ik een 1 zijdig ongeluk gehad, hierbij is mijn eerste lumbale wervel verbrijzeld. Een dag later ben ik geopereerd en hebben ze TH-12 en L-2 aan elkaar gezet. Ook een spondylodese operatie. Ik ben jong, 28 jaar. Bij mij is de constructie ergens in de 1e 8 weken 11 graden gaan zakken, wat wel iets pijnklachten heeft gegeven. Volgens de fysio moet de rug wennen aan de nieuwe houding. Verder is het herstel goed, vandaag voor de eerste keer flink gezwommen. Ben al me hele leven een wedstrijd zwemster en waterpoloster. Dus dat ging goed. Uit verhalen bij het wegglijden van de wervel, zal het alleen maar beter worden! Mijn herstel is ook nog lang.. kan tot 1.5 jaar duren. Dus zet hem op iedereen die nog een operatie te wachten staat of net een operatie gehad heeft!

   Groetjes xxx

 4. Dag Tessa,
  Eergisteren, 14 juli stuitte ik per toeval op jou blog. Fijn dat het zo goed met je gaat! Ik schrok ervan dat je nog zo jong bent en dan al een sponylodese. Mijn rug is in 2011 vastgezet na vreselijke zenuwpijn in linkerbeen wat in 2005 al begonnen was. Eerst allerlei andere behandelingen geprobeerd om van die pijn af te komen maar zonder resultaat. Vandaar de sponylodese. Er zijn 3 wervels vast gezet. L4 L5, weet niet precies de namen of cijfers maar onder in de rug ter hoogte van de middel. Ik kan je één ding zeggen Tessa: het is ’n hel! Kort na de operatie ging het wel. Ik was tenminste van die beenpijn af! Maar omdat ik in tussentijd enkele mislukte voetoperaties moest ondergaan kwam de rug op de 2e plaats. 1,5 jaar na de rugoperatie heb ik gevraagd of de schroeven er niet uit mochten. Ik kreeg te horen: mevrouw, dat doen we nooit! Alleen schroeven die los zitten werden wel eens verwijderd. Bij mij zaten ze ‘mooi vast’. ” en dan moeten we bij u hakken en breken”! Daar ben ik zo van geschrokken dat ik het erbij heb laten zitten.. Maar de pijn werd steeds erger. Ik heb enkele maanden geleden contact opgenomen met de Maartenskliniek in Nijmegen waar ik geopereerd ben. De schroeven voelen als volgt aan: het lijkt wel of ze veel te lang zijn. Fietsen is een hel. De schroeven schuren dan van boven naar beneden tijdens het trappen ergens tegen aan lijkt wel. Soms heb ik het gevoel alsof er een grote baksteen in de rug zit…. Dan weer een zak vol losse spijkers… Enz… Bij de Maartenskliniek kon ik eind juli pas terecht. Dat kreeg ik eind mei te horen…. Dat noemden ze ‘spoed’. Ik leef op pijnstillers -Tramadol- die niet eens helpen. Ademen doet zelfs pijn! Als ik s’ochtends de krant zit te lezen zit er een mes in mijn rug! Zó voelt het aan en dan zit je gewoon stil…. Ik las in jou blog dat je een corset hebt aangemeten gekregen. Dit heb ik niet gehad.
  Het enige wat ze mij zeiden na de operatie is dat ik 3 maanden niet mocht bukken. Ook over looptraining is mij niets verteld terwijl de Maartenskliniek als beste orthopedische kliniek is bestempeld. Ik heb daar mijn grote twijfels over….
  Ik ben inmiddels 68 jaar en heb één kleinkind van 4 jaar. ‘N schatje, maar ik kan er niet mee spelen! Dat doet me heel zeer. Reizen gaat ook niet meer terwijl dat een hobby was. Ook auto rijden of erin zitten en meerijden is zeer pijnlijk. Tessa, sorry voor mijn lange verhaal al heb ik het erg ingekort. Ik hoop dat er doktoren zijn die dit ook lezen…
  Tessa, ik hoop dat het heel goed met jou mag blijven gaan en ik wens jou een héél mooi leven toe!

  • Ik ben de 9e ook geopereerd in de Maartenskliniek. Ik vind het heel raar dat ik daar geen fysio begeleiding kreeg. Hoe je in en uit bed moet komen kreeg ik uit gelegd van een leerling verpleger. De eerste keer douchen kreeg ik n handdoek en de mededeling je red jezelf wel denk ik. HOE DAN? Ik ben meerdere malen in huilen uitgebarst tijdens mijn verblijf. Gewoon uit onzekerheid door gebrek aan uitleg en angst om schadelijke bewegingen te maken.
   Na 5 dg mocht ik naar huis, ik kreeg alvast op de derde dag mn ontslag brief voor als ik dond weg zou mogen. Hier raakte ik van in paniek omdat ik me knap beroerd voelde en nog helemaal niet naar huis wilde in deze staat. Ik kreeg pillen mee en verder niks. Geen info over hoeveel liggen lopen zitten enz. Net als jij. Dat is toch raar! Met n korset kan je verkeerde bewegingen niet maken maar die krijg je daar niet. Dan zou die uitleg en begeleiding toch juist extra belangrijk moeten zijn!!

  • Dit lijkt wel mijn verhaal. Zelfde klachten. Oxicodon gekregen, omdat ik de tramadol niet kon verdragen. Blijf zenuwpijn houden . Hopelijk 27 mei meer te weten krijgen .

 5. Lieve mensen ik lees dus ook wisselende ervaringen en iedere operatie is een andere.

  Ook ik ben een rugpatient,ik heb drie operaties gehad en ook mijn wervels zijn vastgezet toen ik jong was.Ik ben nu 64 jaar en de eerste operatie kwam met mijn 21 jaar.
  Vroeger en nu is een hemelsbreed verschil en dat is fijn.
  Mijn leven is nooit pijnloos maar ik heb er een weg in gevonden.
  Ik heb mijn staven uit mijn rug laten halen omdat mijn rugspieren zoveel spanning daarvan kregen.

  Dat is wel weer pijnlijk maar ben blij dat die eruit zijn gehaald.Belangrijk is de balans zien te houden en dat is een klus.Ik ben het alternatieve circuit ingedoken en dat heeft mij veel goed gedaan.Ik ben zelf voetreflextherapeut geworden maar heb altijd beperkingen.
  Maar leef en geniet en hou alle grenzen goed in de gaten.Ik wens ieder van jullie een fijn en vreugdevol leven toe.Lieve groet Johanna

 6. Beste Tessa

  Ik wilde je graag laten weten dat ik erg blij met je blog ben?
  Eind mei ging ik in Abu Dhabi niets vermoedend naar een duitse Orthopeed die mij na een x ray foto gelijk doorstuurde naar zijn Nederlandse collega. Daar kreeg ik te horen dat ik een afgeschoven wervel had en dat de verbindingen naar de ruggewervel afgebroken waren. Enige oplossing Een spondolydese ? Ik wist niet eens dat ik rugpatient was en weet mijn pijntjes aan de leeftijd (49) Ik was in shock en kon alleen maar ellende verhalen vinden ,behalve die van jou. Daar heb ik me aan vast gehouden. (nog steeds eigenlijk) Mijn dank gaat ook uit naar dokter Peter Hans Croese in Abu Dhabi,want hij heeft er voor gezorgd dat iikbinnen 10 dagen een ct scan had en een operatiedatum. Veel tijd om me zorgen te maken had ik dus ook niet. 12 juni ben ik geopereerd en de operatie is me mee gevallen. Het ziekenhuis in Abu Dhabi was goed en het personeel erg vriendelijk. dokter Croese kwam elke dag even kijken Vervolgens ben ik alleen achter gebleven in Abu Dhabi om te revalideren 6 week zodat ik mocht vliegen ( wij woonden in Abu Dhabi maar zouden verhuizen naar Duitsland ) Na 2 weken mocht ik in het zwembad .Een beetje badderen was erg lekker in 40 vgraden.Gelukkig ging wandelen ook nog wel en kwam er ie,and mij eten brengen om de dag .Voor de rest was het hotel natuurlijk goed genoeg. Nu is het bijna 12 weken geleden. Ik loop per dag gemiddeld 7 kilometer, Heb nergens pijn ,alleen als ik te weinig rust. Doe een beetje het huishouden met de grijpstok en kook maar til geen zware pannen. Ben elke dag dankbaar dat ik de operatie heb laten doen maar moet elke dag ook mijn verwachtingen bijstellen Wil zo graag weer es zitten en koffiedrinken of zo Op het moment woon ik in Duitsland,zoals gepland. De wandelingetjes hebben een extra uitdagong omdat het heuvelachtig is.Fietsen is uitgesloten hier voorlopig Mijn revalidatie doe ik op eigen kracht Dokter croese kan ik altijd bellen als er iets is. Het leven is bijna weer normaal.en toch ga ik er van uit dat ik pas met de kerst weer mag zitten en autorijden.Als dat het is voor een pijn vrij leven heb ik er alles voor over.maar als het goed gaat wordik ongeduldig….
  Dan lees ik jouw blog en denk oooooo ik ben niet alleen Volhouden dus
  Het gaat goed komen Nochmaals bedankt voor je positieve ervaring Tot nu toe mag ik mijn eigen ervaring daar ook toe rekenen.

  Groetjes Petra

  • Fijn dat het zo goed met je gaat
   dat je dr Croese altijd mag bellen zou ik maar met een korreltje zout nemen
   dat zei hij namelijk ook tegen zijn patienten in Belgié totdat hij met de noorderzon vertrokken was en niemand wist waar heen

 7. Super mooi te lezen die Blog!! helaas lees ik ook nare ervaringen.

  Ik heb ook een van de gelukvogels. Bij mij na een hel van pijn fysio-ziekenhuis-pijnpoli en iedereen kent ze vast. Besloten te laten opereren. Wat bleek, 3 ziekenhuizen weigerde dat. Te veel risico. Inmiddels niet meer leuk door te leven en besloten niet op te geven kwam ik bij ziekenhuis 4. En goddank deze Neurochirurg durfde het aan. Maar met 50-70% kans op verbetering. NOG GRAAG ! was met 10% al blij geweest.

  Kortom;
  Bijna 4 jaar later, beste beslissing van mijn leven.
  Geef nooit op! en accepteer geen “u moet maar leren leven met de pijn” dat is mijn ervaring in ieder geval.

  Succes allemaal! Want zelfs al die jaren later kan ik de dagelijkse pijn van destijds nog zo voor de geest halen 🙁 HEL met dikke hoofdletters.

  Gr. Brit

 8. Beste Tessa,
  Ik heb de afgelopen weken een paar keer jouw ervaringen gelezen. Mijn compliment voor de leuke en duidelijk geschreven delen van je blog. Wat fijn, dat het goed met je gaat. Vandaag moest ik denken aan het gedeelte met de foto van je hoog/ laag bed. Op 10 oktober wordt ik zelf geopereerd door dr van Gaalen. Volgens het rugcentrum is het een must een bed beneden te hebben. Ik ben alleen al een paar dagen bezig om voor mijn verzekering een verwijzing te krijgen. Hoe is dat bij jou gegaan? De assistente van Van Gaalen kan mij er niet bij helpen.

  • Hi Lya,

   Mijn hoog/laag bed had ik via een thuiszorgorganisatie; Vegro geleend. De eerste 8 weken was het hoog/laag bed gratis. Na die tijd had ik hem niet meer nodig. Ik heb er kortom niets voor hoeven betalen. Ze kwamen hem ook nog eens brengen en halen.

   Groeten,

   Tessa

 9. Beste Lya,
  Ik heb dat bed via de huisarts besteld (ziekenhuis doet dat inderdaad niet), dan krijg je de kosten inderdaad gewoon vergoed. Hopelijk is je operatie goed gegaan! Ik ben na 9 weken in elk geval blij, loop alweer 2 x 2,5 km per dag. Sterkte! Wendy

 10. Ik heb 3 oktober een spondylodese operatie ondergaan. Nog maar 4 weken geleden. 21 juni ben ik voor het eerst naar huisarts geweest met pijnklachten in mijn re-been. Deze pijn is heel accuut veel erger geworden. Van dexametason kuren tot zenuwblokkade’s, morfine gebruik en alle andere pijnstilling. Niet meer kunnen lopen, me kleine stukjes voort bewegen, jankend de trap op en buiten in een rolstoel. 30 augustus bij neurochirurg geweest (inmiddels al mri gehad 7 juli) en die zag ook geen andere optie dan opereren, spondylodese met laminectomie, grote rugoperatie. Het hele traject wordt met spoed in gang gezet en 4 weken later ben ik geopereerd. Heel spannend en wat heb ik de eerste dagen na ok veel pijn gehad in het wondgebied maar de uitstralingspijn was weg.
  Nu 4 weken later ben ik blij met elke stap die ik pijnloos kan zetten, wat een genot.
  Ik lees veel verschil in revalidatie, ik mag bijvoorbeeld wel halve uurtjes zitten. Ik wissel staan, lopen en liggen af. Verder is mijn grijpstok mijn steun en toeverlaat. Hoe het verder gaat zal de toekomst uit moeten wijzen ik ben positief!

 11. Ha, ik ben 5 weken geleden geopereerd aan mijn rug (L4/L5) zijn vastgezet. Had al rugpijn vanaf 2000. Nooit serieus genomen vanwege mijn leeftijd (ben nu 44). Na scans, beenuitval en incontinentie, toch besloten om mij te laten opereren. Helaas wat complicaties gehad tijdens operatie. Lek in ruggenmerg, bloedtransfusie en tot op heden geen gevoel in een deel van mijn rechtervoet. Herstel valt mij zwaar. Ik had dat onderschat. Ik probeer iedere dag te wandelen maar heb voor de rest nog erg weinig energie. Wij hebben ook een hoog/laag bed in de woonkamer zodat ik wel onderdeel blijf van mijn gezin met 3 pubers?. Ik lees dat er 3 maanden niet gebukt mag worden. Daar is tegen mij niets over gezegd. Maak me daar dus wel wat zorgen over want ik buk zover het lukt?. Ik kan nu nog niet zeggen of ik er goed aan heb gedaan. Hoop over een paar weken daar een antwoord op te hebben en mijn leven weer wat op orde te hebben. Ik wens iedereen succes en sterkte toe met het nemen van beslissingen en/of een voorspoedig herstel.

 12. Heb sinds enige tijd last van heup e later ook rug. Hier blijkt het probleem te zittem; vernauwing in de rug. Ben naar de pijnkliniek geweest voor voor facetinfiltratie en later facetdenervatie in UZA Antwerpen, wat geen verbetering heeft gegeven. Dr Michielsen is nog geen voorstander om de rug al vast te zetten. Dat zal het laatste zijn. Ben 69 jaar, oma en wil nog graag met de kleinkinderen eens naar het bos of strand.moet er vrijdag terug naar de Michielsen om de ervaringen van de infiltratie en reservatie te vertellen. Kan niet ver lopen en niet lang staan.Wie geeft er advies en heeft ervaringen?

  • Hallo jeanne ik heb hetzelfde probleem en binnen een maand word ik ook geopereerd in monica ziekenhuis te antwerpen door dokter mahieu ik hoop ondertussen dat het goed gaat met jou en dat je terug kunt wandelen en eens op reis gaan metje kleinkinderen ik ben liliane en kun je le antwoorden a u b
   Dank u l v d h

   • Ik heb niet de mogelijkheid om naar het Logica te gaan omdat dit ziekenhuis GEEN contract heeft met mijn ziekenfonds (ik woon in Nederland) en het UZA wel. Het gaat alleen maar nog slechter. Ben ondertussen bijna 72 jaar.
    Dr Michiel van het UZA is geen voorstander om de rug vast te zetten.

 13. Ben nu 4 weken geleden geopereerd aan L5 S1 maar kan nog geen 10 min zitten heel veel pijn.hoord dat er nog bij? Zou dat nog veranderen ben zo bang dat ik nooit meer normaal kan zitten
  Groetjes margriet

  • Hi Margriet, na vier weken is er nog weinig over te zeggen. Geduld is wat je veelal nodig zult hebben deze tijd. Sterkte Margriet!

 14. Hi Tessa,

  Zou je mij kunnen toevoegen op Instagram? Ik zou heel graag met je in contact komen ivm mijn spondyolyse (lt12 en l2 gebroken en verschroven)

  Hoop iets van je te horen!
  Mvg Lisa

  • Wat heerlijk voor je Tessa dat alles zo goed verlopen is. Ik heb je verhaal pas gelezen na mijn eigen spndylodese (L5 – S1) nu ruim 3 maanden geleden. Ik had voor de operatie bewust geen ervaringsverhalen gelezen en sta nu te kijken van de vele horrorverhalen op internet. Gelukkig is jouw verhaal een postitief verhaal, net als het mijne. Vandaar dat ik dat hier even wil delen voor degenen die nog voor de beslissing staan.

   Mijn operatie is met de minimal invasive methode gebeurd en mijn herstel gaat heel voorspoedig. Ik heb nooit bedrust hoeven houden en heb ook geen corset gehad. Vanaf dag 1 liep ik alweer de trap op en elke dag buiten een stukje verder. Na 3 weken lag ik weer in het zwembad (ik ben een enthousiast zwemster)en sinds ruim een maand ben ik olv een fysiotherapeut begonnen met clinical pilates, dat is een therapeutische vorm van pilates die ik iedereen aan kan raden omdat je leert je rug op de juiste manier te gebruiken en de spieren te versterken die je helpen je ruggegraat te stabiliseren.

   Ik ben zooooo blij dat ik deze beslissing heb genomen, ik ben van nature een heel actief en sportief persoon en mijn leven voor de operatie was niet leuk meer, om het maar zachtjes uit te drukken. Ik kon bijna niets meer en had elke dag en de hele dag pijn. Ik was vergeten hoe een leven zonder pijn eruit ziet. Ik ben zo ontzettend dankbaar dat ik nu weer zonder pijn kan leven. Dit wens ik iedereen toe!!!!

   • Haaidihaai Ellen door wie en waar ben je geopereerd met de miminaal invasieve methode? En voel je geen schroeven op l5s1 niveau als je zit?

 15. Hi Tessa,

  November 2017 is mijn L5 en S1 ook vastgezet vanwege een breuk. Ik heb tijdens de periode voor deze operatie elke blog van je gelezen om ergens een bevestiging te krijgen dat het wel goed komt. Bedankt voor het delen van jouw verhaal, je verteld het leuk!

  Ik merkte dat ik heel veel behoefte had aan ervaringen van anderen. Bij deze de mijne: De reden van de breuk was een aanrijding met een auto terwijl ik op de fiets zat. Ik heb toen een breuk in L5 gehad, twee in mijn kuitbeen en ook een in mn scheenbeen (alle drie links en helemaal door),7 ribben gebroken en twee ingeklapte longen. Inderdaad ik was een zak met losse botten. Dit gebeurde in juli 2017 in augustus, na een week mediumcare, en nog twee weken ziekenhuis vier operaties (vastzetten been, ribben e.d.) later, mocht ik weer naar huis. Mn rug was dan wel gebroken maar de artsen dachten dat mn wervel niet zou afglijden. Dus wel, bleek drie maanden later. Toch een spondylodese..

  Inmiddels is het ongeluk nu een jaar geleden. En voor de gene die dit lezen en benieuwd zijn hoe het nu gaat.. Ik ga weer naar de sportschool hier bouw ik mijn hardloop conditie weer op, daarnaast werk ik 40 uur per week, voor 80% is dit zitten op kantoor. Ik merk dat ik na een dag veel zitten wel last krijg van mijn stuitje. Om dit te verhelpen neem ik af en toe een stabureau, haal ik extra koffie of laat ik mijn stoel zo ver naar achteren staan dat ik een soort van diagonaal voor het scherm zit/lig. Het zijn natuurlijk niet allemaal de beste manieren maar voor mij helpt het.

  Kortom het is allemaal super naar en *** zo’n spondylodese, maar na goede revalidatie (eerste drie maanden niks doen, daarna rustige oefeningen en na zes maanden rustig naar je oude conditie toewerken) kan je leven er weer byna grotendeels (nooit helemaal) zo zijn als dat het was.

  Groetjes,
  Jip

 16. Hi Tessa,

  Ook ik heb je blog gevolgd en chapeau zoals je iedereen mee hebt laten lezen en voorbeeld was.

  Ook ik heb afgelopen februari een dubbele spondolyse ondergaan, 8 weken zoveel mogelijk platgelegen daarna langzaam gaan opbouwen. Alles ging goed ik liep in mei alweer zo’n 8 km per dag totdat ik ineens een knak voelde. Na controle in de Maartenskliniek bleken er 2 schroeven doormidden te zijn en een scheurtje in mijn heiligbeen. Ik schrok enorm maar dr Kroeze (fantastische ortho chirurg) gaf aan dat alles nog op zijn plek zat maar dat ik voorlopig weer ff pas op de plaats moest maken. Dus weer ben ik meeste tijd vd dag gedurende 6 weken veel gaan rusten. Weinig lopen en weinig huishouden. Nu in totaal 10 maanden later gaat het de goede kant op. De pijn is een heel stuk minder, zitten gaat goed en ik kan mijn werk gaan opbouwen. Al met al heel veel dank aan dr Kroeze die mij echt het gevoel gaf patiënte te zijn en niet één vd zovele. Misschien is dit een herstel via een boekje misschien niet. Wel weet ik dat ik geen spijt van de operatie heb gehad. En natuurlijk iedereen ervaart dit anders en knapt anders op maar houdt moed en geef niet te snel op.

  Gr Sammy

 17. Nog even een vraagje. . Het is nu 6mnd na mijn spondyliose.oparatie. Ik ben 69 jaar.
  O Ja ik had ook nog een bacterie opgelopen op mijn ruggenwervel. En een darmkanker operatie.
  Loop nog steeds achter de rollator en kan niet langer zitten dan twee uur. Is dat normaal?
  Dank alvast voor de reactie.

 18. Hoi Tessa,
  Dank je voor je geweldige blog. Ik heb vijf jaar geleden een spondylodese L5/S1 ondergaan in het UZA te Antwerpen. Helaas is toen een pedikel afgebroken en maar 1 schroef geplaatst. Na een jaar werd duidelijk dat er geen bot doorgroei was. Nu is het tijd vanwege de pijn om nogmaals onder het mes te gaan omdat ook L4 afgegleden is. Vind het heel spannend en heb tot het laatste toe gewacht om ja tegen operatie te zeggen.
  Nu is het zover en zie ik dankzij jou verhaal iets minder tegen de ok van 19 februari op.
  Hopelijk zet voor de trend door en kan ik over twee jaar hetzelfde zeggen. Ik heb eraan geproefd dus ga er weer voor. Lieve groet,
  Patricia

 19. thoracale spondylartrose aan de l1 en aan l2 hallo ik ben lenie en loop al enige tyd met pijn en ook nog een ingezakte wervel moet nog een emerie van de zenuwen maken en dan bij arts terug komen,,,wie kan mij zeggen wat beste is heb een arts in maasstad ziekenhuis en is niet zo,n fijne arts beetje arrogant,, ik sloeg meteen dicht toen ik bij hem kwam,,,grts lenie

 20. Is er iemand die pumps draagt na vastzetten L4&L5 ?
  Deze info zie ik als vrouwzijnde nergens.
  Bij mij in 2016 vast gezet en nog steeds pijn, maar zou graag eens een hakje onder een jurk dragen, vandaar mijn vraag.

 21. Beste Lenie, ik ben voor de 2de keer geopeerd aanneen spondylodese. 10 jaar geleden heeft Prof. W.C. Peul in Anthoniushove in Leidschendam L4 en L5 vastgezet.
  Halverwege 2019 kreeg ik weer klachten, vooral uitstralingspijn naar mn rechterbeen, met veel pijn in mn rechterknie. Contact opgenomen met dr. Peul, maar hij wilde mij niet opereren. Hij verwees mij naar de pijnpoli. Op een plaat waar alle zenuwbanen opstaan was te zien dat L3 over mn rechterknie liep. Maar de eerste injectie met een onstekingsremmer werd in L1 gegeven. Dat hielp niks! Maar dan moet je 6 wkn wachten tot de volgende injectie. Ik vroeg die anesthesioloog of ze dat niet meteen in L3 kon doen. Nee hoor zei ze, ik doe éérst L2. Hielp weer niet. Na 6 wkn weer terug maar ook naar een andere anesthesioloog gevraagd. Deze man was zeer meedenkend en geïnteresseerd en prikte wel in L3. Uiteindelijk hielp dat ook niet. Om een heel
  lang verhaal kort te maken ben ik terecht gekomen in t Hagaziekenhuis in Den Haag.
  Daar werd ik serieus genomen en heb ik een afspraak kunnen maken bij de afd. Neurochirurgie. Inmiddels kon ik al nier meer lopen. Begin september kon ik een afspraak maken bij dr. Van der Gaag. Een hele aardige man, zeer begaan met mijn situatie. Alles moest wel nog besproken in een team en ik moest eerst een MRI laten maken en foto’s daar kwam uit OPEREREN! Ik moest wel eerst nog een botscan laten maken, gezien mijn leeftijd, 71 jaar. En waar ik ook last van heb is een lichte vorm van slaapapneu dat moest ook eerst nog onderzocht worden. Uiteindelijk stond niks de operatie in de weg. 9 oktober was de “grote” dag en zou L3 vastgezet worden. Afgesproken was dat ik 1 nacht op mediumcare zou blijven na de operatie. Wat ik ook nog wil vertellen dat ik zoveel pijnmedicatie slikte, waaronder Tramadol, Diclofenac, Paracetamol en Amytriptaline. Maar dat deed eigenlijk niet veel tegen de pijn.
  Op 9 oktober dus ben ik geopereerd door dr. Van der Gaag. 3 1/2 uur zijn ze aan te opereren geweest en wat ik metéén na de operatie merkte, dat de pijn in mn knie weg was. Hoera! Helaas had ik een andere pijn door het 3 1/2 uur op mn buik gelegen te hebben, dat was zenuwpijn in mn linkerbeen. Vreselijk was dat en ik zakte ook steeds door mn linkerknie. Het is inmiddels ruim 3 mnd geleden en ik voel me prima. Zenuwpijn heb ik aardig kunnen bestrijden dmv acupunctuur. Toen ik voor nacontrole terug moest komen vond dr. Van de Gaag mij verrassend snel opgeknapt. Tja goeie conditie, veel sporten, veel lopen met mn 2 honden en niks te zwaar qua gewicht en, wat ook heel belangrijk is ik ben een NIET roker! Ik voel me prima nu, sport, loop en fiets weer. Mn honden, inmiddels hond, loop ik niet, dat red ik nog niet, dat zal nog ff duren. Hond is te groot en te sterk. Dat laat ik over aan mn man,
  Wel merk ik dat mn lichaam wel sneller laat merken dat ik iets teveel gedaan heb. Ik ben natuurlijk wel 10 jaar ouder dan de 1ste x.
  Met vriendelijke groet, Grada van Exter

 22. Een vraagje!
  Ik heb vorig jaar maart mijn ruggenwervel th 11 gebroken.
  En heb een spondylodese operatie gehad waarbij de 5 wervels aan elkaar gezet hebben.
  Nu sta ik voor de keuze om het te laten verwijderen!
  Omdat ik het altijd voel zitten in mijn rug!
  Heeft iemand ervaring met het eruit laten halen?
  En de voor en nadelen ervan?

  Grt Corina.

 23. Veel goede en minder leuke reactie.krijg nu al de zenuwe.
  Ook ik wordt geopereerd in september.
  Daarvoor 2keer operaties geweigerd omdat ik te bang was.helaas operatie nu wel doorlaten gaan ivm zenuw uitval in beide benen.
  Zelf werk ik in de zorg (verpleeghuis)hoop ik dat ik mijn baan weer op kan pakken🙈.

 24. 1 jaar geleden geopereerd, zenuwpijn in mijn benen is weg als ik mij een beetje rustig hou, rugpijn is er nog steeds, ik kan niet lang staan inmiddels wel 40 minuten zitten als ik gerust heb in de middag dus uurtje op bed. getracht te werken twee uurtjes ( kok dus staan) ging niet goed en daardoor wandelen ook niet. het fietsen gaat beter als ik na 30 minuten maar even afstap en kort ga lopen. Ik ben blij dat ik het gedaan heb helaas is rugpijn niet weg en kan ik mijn vak niet meer uit oefenen. jammer want ik ben nog maar 59 jaar.

 25. Beste lezers,

  Ik wacht op een oproep voor een operatie spondylodese L4-L5 en dat in Corona-tijd (vierde golf) Lastig!
  Eerst de Booster-vaccinatie en pas 7 dagen daarna is een operatie mogelijk.
  Wachtlijst etc. ook wordt je na 1 overnachting in het ziekenhuis eruit ‘gemikt”.
  Vervoer, bed in revalidatie-kliniek etc. zelf regelen (het zijn lastige tijden: erger dan Amerikaans systeem)

  Blij dat ik alle verhalen van diverse lotgenoten heb gelezen.
  Een conclusie die ik getrokken heb is dat je heel voorzichtig moet doen tijdens herstel/ revalidatie. Met andere woorden: de schroeven en pennen moeten de kans krijgen om goed vast te groeien.

  Ik ben inmiddels 60 jaar en al ruim 30 jaar heb ik ernstige rugklachten. Tot begin dit jaar kon ik geholpen worden met manuele therapie en osteopathie, maar een paar wervels zijn de verkeerde kant gaan draaien en een wervel is afgeschoven.
  De artsen wilden mij voorheen niet opereren, maar nu is lijkt er geen keus meer te zij. M.a.w er nu wel een goede reden tot operatie.
  De operatie zal plaats vinden in het Antoniushove Ziekenhuis Leidschendam (Medisch Centrum Haaglanden) door de neurochirurg Dr. Wolfs.
  Ik ben altijd heel sportief geweest ondanks de ziekte poli-artrose.
  Never give up!

 26. Hopelijk werkt deze blog nog.Ik ben sinds december 18 ook geopereerd waarbij de onderste ruggenwervels vast gezet werden.Ik was toen al 4 jaar verder met last van rug en uitstraling re been.Alles heb ik doorlopen van spuiten tot infiltraties tot baxters van alle mogelijke soorten.Medicatie tot de hoogste morfinetrap.Net na de operatie was ik 3 maanden zeer goed,geen pijn meer in been of dergelijke.Na 3 maand begon de miserie weer…..opnieuw onwezenlijke pijn in t zelfde been maar nu ook samen met pijnlijke pijn aan voorvoet en tenen en soms het gevoel van ijs rond men knie of scheenbeen.Opnieuw zit ik aan de hoogste trap van zowel morfine,anti depressiva en anti epileptica.Vraag me niet hoe ik elke dag functioneer want ik weet t zelf niet.Nu ben ik aan t wachten op het akkoord voor een inwendige neurostimulator.De vraag is of dit me gaat helpen.

 27. Wat een boeiend blog! Dank voor je ervaringen. Ik ben 1 jaar geleden geopereerd in de Maartenskliniek. Twee wervels zijn vastgezet. Ik voel me beter dan ooit en erg blij dat ik het heb laten doen. Zenuwpijn is volledig verdwenen, kan weer lopen en staan en qua sporten geen last. Ook voel ik de schroeven niet. Nu, na een jaar, ben ik ook weer aan het sporten. Hoe is jou het mountainbiken bevallen? Dan heb ik nog niet opgepakt. Hartelijke groet, Ewoud

 28. Hoi Tessa en alle anderen.

  Ik heb in 2010 een spondylodese operatie ondergaan. Nadat ik 10! Jaar daarvoor als een slangetje over de grond kroop van de pijn. In de Maartenskliniek in Nijmegen namen ze me niet serieus en ben voor een second opinion naar het Canisius Wilhelmina ziekenhuis in Nijmegen gegaan naar dr. van Norel. (Inmiddels gepensioneerd) Een echte vakidioot in mijn ogen. 4 weken later lag ik op de operatie tafel. Herstel ging prima, goede begeleiding gehad ik kon best veel de afgelopen jaren. Tot een jaar geleden, het hele circus begint weer van voren af aan… Althans de pijn, verlammingsverschijnselen, rechterbeen wat niet wil meewerken. Momenteel ben ik voor onderzoeken naar het Radboud ziekenhuis Nijmegen verwezen. Is er iemand die na zoveel jaren ook weer terug bij af is? Ik hoop natuurlijk van niet, maar mocht er iemand zijn/haar ervaring willen delen lees ik het graag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER