12 weken na de spondylodese operatie

2
8132
Littekens na de spondylodese operatie

Hoe gaat het 3 maanden na de spondylodese operatie?

Met kleine spondylodese stapjes: van mijn bed naar de oefenruimte bij Het Rugcentrum

De afgelopen zes weken hebben jullie geen nieuw blog van mij kunnen lezen. Heel vernieuwend was deel II van mijn spondylodese revalidatieproces niet. De pijnstilling en mijn korset heb ik volledig af kunnen bouwen en de lichamelijke activiteit is toegenomen. De afgelopen weken hebben in het teken van één hoogte- en één dieptepunt gestaan. Die twee deel ik graag met jullie!

wandelen is belangrijk na de spondylodese

Rugwervel hoogtepunt: pijnloos wandelen!

Even weg met de benenwagen is nooit mijn hobby geweest. Sterker nog, het liefst ging ik zelfs naar de buren op de fiets. Toch moet ik nu de wandelschoenen aan en hop: kilometers maken! Het begon met tien minuten krampachtig en vol spanning de weg op. Mijn terugkeer in de bewoonde wereld voelde als een gevangene op kort verlof. Even wandelen was toegestaan, maar binnen een straal van 200 meter en op tijd weer melden. Dat gewandel gaf kortom een dubbel gevoel: even mogen bewegen met een frisse neus als resultaat versus moeten kampen met tijd/afstandsbarrières en lichamelijke beperkingen die bewegen krampachtig en spannend maakte. Toen de dagen langer werden, het te bewandelen gebied groter en mijn lichaam soepeler, begonnen mijn vele stapjes voldoening te geven. Vóór de operatie was ik niet in staat pijnloos rond de recreatieplas (4,3 km) achter ons huis te lopen. Tegen Richard zei ik: “wanneer ik dit rondje kan lopen zonder drie dagen kapot te gaan van de rugpijn, is het de moeite waard mij te laten opereren”. Inmiddels ben ik deze mijlpaal al voorbij en voel ik ook na 5 kilometer geen pijn in mijn rug. Wat is leven zonder pijn toch heerlijk!

langdurige revalidatie na rugwervelfusie
Bron: www.investors.com/cartoons

Rugwervel dieptepunt: energiefrustraties!

Zou het niet heerlijk zijn om een tijdje met sabbatical te gaan? Gewoon even niets hoeven doen? Onbeperkt series kijken en boeken lezen? “Ja!” hoor ik jullie roepen. Ik wil jullie graag verlossen uit die droom. Teveel is nooit goed, dat weet iedereen. En ja, ook teveel rusten is niet goed voor een mens. Echt NIET goed voor een mens. Hoezo niet? Van teveel rusten krijg je hoofdpijn. 24/7 een wat in je hoofd is niet prettig. Daarnaast begint je energie tegen de plinten te klotsen wanneer je geen uitlaatklep hebt. Zo nu en dan moet je moe worden om de rust te kunnen waarderen. Dat je vakantie nodig hebt om te kunnen werken en visa versa is zonder twijfel onbetwistbaar.

Een mooi verhaal om dit statement kracht bij te zetten gaat over mijn broodje garnalensalade. Je kent het wel: frustraties raak je kwijt door bijvoorbeeld te schreeuwen. Anderen reageren zich fysiek af: gooien een stoel o.i.d. door de kamer. Ik behoor tot die laatste groep. Sporten is mijn uitlaatklep. Na 2,5 maand liggen tintelde de energie door mijn hele lichaam. Om terug te komen op mijn broodje: de school garnalen zijn door mij met een noodgang door het huis gegooid. Roze visjes hingen geplet tegen de muur en het plafond. Héhé, dat luchtte wel even op ;).

Vandaag hebben we de 12 weken röntgenfoto laten maken

Wederom zijn de wervelkolom chirurg en ik beide enthousiast. Het spreekwoordelijke licht staat op groen: aankomende dinsdag ga ik naar de fysiofitness bij Het Rugcentrum om allereerst aan mijn conditie en vertrouwen in mijn rug te werken. Waarschijnlijk ga ik in mei de spieren sterker maken en kan ik weer met werken beginnen.

DELEN

2 REACTIES

  1. Nog 3 weken en dan ga ik onder het mes. Ik begin intussen wel nerveus te worden, hoe zal ik herstellen en wanneer kan ik weer gaan werken? Als de operatie half juli is ben ik dan in staat om bv op 1 September weer te gaan werken of moet ik een veel langere termijn in acht nemen? Ben zelf al in de 60 dus ik verwacht dat het herstel niet erg snel zal zijn of is dit slechts afhankelijk van je conditie?

  2. Heel herkenbaar die frustratie met teveel energie in je lijf. Ik heb begin maart een hnp operatie ondergaan op l4-l5 echter is l5-s1 ook slecht dus wat het resultaat zou worden was afwachten. Helaas nu bijna 4 maanden verder is de uitstralingspijn in mijn been nog steeds aanwezig en begint mijn andere been en mijn rug ook weer op te spelen. Helaas nog niet pijnvrij en begin augustus weer terug naar de neurochirurg.

    Ik was dus al voor een deel voorbereid op een afloop die niet geheel naar wens zou zijn.
    De spondylodese operatie is al ter sprake geweest dus ik ben heel benieuwd wat de volgende stappen zijn die ondernomen kunnen gaan worden. Volhouden tot begin augustus om mee te beginnen.
    Nu is het wel heel fijn om jouw verhalen te lezen zodat ik meer weet over deze ingreep. Bedankt voor je info. Ik lees je blog graag nog even verder

LAAT EEN REACTIE ACHTER